İnegöl’de Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesinde eğitim gören iki öğrenci, geliştirdikleri; “6’nın sırrı ve harmonik ortalama” isimli matematik projesiyle TÜBİTAK’ın bölge finallerine çağırıldı. Proje sürdürülüp geliştirilirse telefon dinlemeleri, banka kartı kopyalama ve şifrelerinin kırılma olayları gibi olaylar son bulacak.
Okul Müdürü Müslim Serbest, projen danışmanı matematik öğretmeni Hacı Osman Delibaş ve projenin mimarı olan öğrenciler; Melike Çelik ile Sinem Canlı, TÜBİTAK bölge finallerine çağırılan “6’nın sırrı ve harmonik ortalama” isimli projeyi tanıttı.
22 MART’TA BÖLGE FİNALLERİNDE BOY GÖSTERECEK
Proje hakkında açıklama yapan Okul Müdürü Müslim Serbest, “TÜBİTAK tarafından düzenlenen orta öğretim öğrencileri araştırma projeleri bölge yarışması sergisine katılmak için yaptığımız başvurumuz matematik branşında oldu. Bu başvurumuzu değerlendiren uzman jüri, bölge sergisine okulumuz projesini davet etti. Bu projemiz 22-24 Mart tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde sergilenecek. 25 Mart 2016’da projelerin değerlendirme ödül töreni yapılacak. Ben projede emeği geçen baştan danışman öğretmenimiz matematik öğretmeni Hacı Osman Demirbaş’a, öğrencilerimiz Melike Çelik ve Sinem Canlı’ya teşekkür ediyorum” dedi.
TÜBİTAK’TA 9 PROJE ARASINA GİRDİ
Proje hakkında bilgi veren “6’nın sırrı ve harmonik ortama” projesinin danışman öğretmeni matematik öğretmeni Hacı Osman Demirbaş ise “Proje için asal sayılarla ilgili konuyu araştırmaya başladık. Asal sayılarla ilgili ünlü matematikçilerin uğraştığı ancak halen sonuca ulaşamadığı bir teorem üzerinde durduk. Daha sonra biz bu teorem üzerinde nasıl bir çözüm bulabiliriz diye düşündük. Bunu bir proje haline getirip daha sonra bu projeye diğer yapılan çalışmalardan esinlenip bizde üzerine bir şeyler koyalım istedik. Bu çalışmalar sırasında çok ilginç bulgulara rastladık. Bunları biraz daha ilerletip proje haline getirdikten sonra TÜBİTAK bilimse araştırmalar proje yarışmasına başvurduk ve projemiz Marmara bölgesinde 9 matematik projesi içerisinde Eskişehir bölge finallerine katılmaya hak kazandı” diye konuştu.
İNEGÖL ADINA BÜYÜK BİR BAŞARI
Bu çalışmanın Türkiye finallerine de katılmasını beklediklerini ifade eden Demirbaş, “Öğrencilerime başarılar diliyorum. Okulumuz adına, İnegöl adına çok büyük bir başarıdır bu. İnşallah gelecek yıllarda da benzer projelerle destek vermeye çalışacağız” diye konuştu.
ŞİFRE KIRMA İMKÂNSIZ HALE GELECEK
Projenin isminin 6’nın sırrı ve harmonik ortalama olduğunu kaydeden Demirbaş, “Bu projenin içeriği; matematikte kullanılan asal sayılar vardır. Bu sayılar genellikle matematiğin vazgeçilmez sayılarıdır. Günlük hayatta kullanım alanları çok geniştir. Özellikle teknoloji alanında, şifreleme alanında, kriptolama alanında kullanılan bir sayıdır. Bankaların serverının güvenliğini sağlamakta kullanılan sayılardır. Çözümlenmesi güç olan sayılardır. Şifreleri çözerken bilgisayar programları belli bir yere kadar gidebiliyor. Yalnız bizim bu projemizde çok büyük sayılar ve bu sayıların çözülemeyeceğini göstermeye çalıştık ve bunda da belli bir yol kat ettik. Bu konuda yapılan çalışmalara belli bir temel oluşturacağını düşünüyoruz. Örneğin telefon dinlenmelerinde kriptolu telefonlar vardır. Bunların şifrelerini eğer bu sayılarla yapabilirsek o zaman bu dinlemelerin önüne geçmiş olacağız. Bilimsel anlamdaki katkısı bu. Bankamatiklerde kartların kopyalanması ve şifrelerin çözülmesi olayı var. Bu sayıları orda kullanırsak onların çözülmesi imkansız hale gelecektir. Bilgisayarlar bu konuda belli yere kadar gidebiliyor. Bu sayıların çözümlenmesini belli yere kadar yapabiliyor. 18. Yüzyılda bir matematikçi bu sayıları 62 bin basamaklıya kadar hesaplamış. Ama ömrü yetmemiş geriye kalan matematikçiler de bunun devamını getirmeye çalışıyor. Biz de bu konuya katkı vermek istedik. TÜBİTAK’da bunu değerlendirdi ve projemizi bölge finallerine çağırmayı uygun gördü. Muhtemelen inşallah devamı da gelecektir” açıklamalarında bulundu.