İnegöl’de yer alan 1871 hektarlık alanda yapı performanslarının belirlenmesi ve deprem risk yönetimi projesi değerlendirme semineri dün saat 14.00’te Gençlik Merkezinde gerçekleştirildi.
Toplantıya Belediye Başkan Vekili Turgay Yel’in yanı sıra, Jeoloji-Jeofizik Y.Mühendisi Prof. Dr Metin İlkışık, Jeofizik Y. Mühendisi Kocaeli Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr Şerif Barış, İstanbul teknik Üniversitesinden Harita Mühendisi İnşaat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr Himmet Karaman ve Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda MEF Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Boduroğlu katıldı.
İnegöl’deki inşaat sektörüyle ilgili mühendis ve müteahhitlere yapılan seminer öncesi Belediye Başkan Vekili Turgay Yel’in açılış konuşmasını yapmasının ardından projeden sorumlu üniversite hocaları seminerde sunumlarını gerçekleştirdiler. Prof. Dr Metin İLKIŞIK, Yerbilimleri ve Geoteknik Veri Tabanı Hazırlanması başlığıyla İnegöl Belediyesi arşivlerinden taranan yaklaşık 1.300’e yakın raporların taranıp hazırlanması, veri tabanı oluşmasını anlatırken, Jeofizik Yüksek Mühendisi Kocaeli Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr Şerif BARIŞ, İnegöl ve yakın çevresinin depremselliği hakkında geniş çaplı bilgi vererek olası depremde İnegöl nasıl etkilenire değindi.
İstanbul Teknik Üniversitesinden Harita Mühendisi İnşaat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr Himmet Karaman “Coğrafi Bilgi Sistemleriyle”, “Bina Hasar Analizi” konu başlığıyla, İnegöl bölgesi aktif fay haritasından yola çıkarak belirlenen 5 fay mekanizması ve üretebilecekleri maximum moment büyüklükleri ile her fayda oluşabilecek deprem senaryolarını hakkında bilgiler verdi.
Karaman, İnegöl çevresindeki aktif faylarda üretilen senaryolar sonucunda, mahallelerin nasıl etkilendiğini, deprem sonrası binalara ilişkin deprem hasar analizi, doğalgaz hatlarına ilişkin deprem hasar analizi, yangına ilişkin deprem hasar analizi oranlarını aktardı. Proje sonuçlarının Genel Değerlendirmesi ise Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda MEF Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr Hasan Boduroğlu tarafından yapıldı.
Boduroğlu yaptığı değerlendirmede İnegöl’deki yapıların deprem performansı, binalara ilişkin hasar analizini yapılmak üzere karot numuneleri aldıklarını, yeni yapılacak binalarda zemin konusuna ve zeminin yapısıyla uyumuna dikkat edilmesi gerektiğini söylerken, aynı zamanda deprem esnasında hasar oluşumunu azaltmak için demirbaş eşyaların sabitlenmesi gerektiğini, her ferdin afet konusunda bilgilendirilmesini vurguladı. Daha sonra öneriler ve tartışma kısmına geçilerek katılımcıların soruları cevaplandırıldı.
1.etabı gerçekleştirilen projenin, 2.etabında kamu binalarının depreme dayanım analizlerinin yapılması, deprem tatbikatları yapılması, eğitimlerin alınması ve acil durum planlarının yapılması önerileri sunulan seminer “deprem değil yapı öldürür” sloganı ile tamamlandı