MOBİLYACILAR ODASI BAŞKANI ÖZCAN AYHAN, SANAYİCİLERE SESLENDİ; “ÇEVRE BİZİM CAN DAMARIMIZ”

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İnegöl’ün hava kirliliği ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Çevre bizim can damarımız. Belediye evsel atıklarıyla ilgili birçok yere konteynır koydu. Evsel atıkları bunların içerisine atmalıyız, endüstriyel atıkları da bertaraf şirketlerine bildirerek vermeliyiz” dedi.

Yayınlama: 01.01.2016
965
A+
A-

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, Türkiye mobilya sektörünün bugünlere gelmesinde İnegöl’ün büyük pay sahibi olduğunu ve İnegöl’ün tasarım ile model konusunda Türkiye’ye örnek olduğunu dile getirdi.

 

KANUN, TARAFLARIN GÖRÜŞLERİ ALINARAK HAZIRLANMALIYDI






İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na itirazda bulunmadıklarını fakat sanayinin ve kanunların buna tam hazır olmadığını belirten Ayhan, “Mobilya sektöründe üretim yapan, işin içinde olan insanların kendi meslekleriyle ilgili bu iş kanunu görüşmelerinde ve yasanın hazırlanmasında işin içinde olmaları gerekiyordu. Bizim ürettiğimiz ürünler tamamen 1. sınıf işletmelerde olmuyor. Ufak atölyeler de var. Bunun içerisinde tozu da boyası da tehlikeli makinesi de olacak. İş güvenliği kanunu çok iyi düzenlenip, tarafların da görüşleri alınarak hazırlanmalıydı” diye konuştu.

 

HAVA KİRLİLİĞİNİN SORUMLUSU YALNIZCA SANAYİCİ DEĞİL

İnegöl’ün Türkiye genelinde hava kirliliği konusunda başı çeken ilçelerden bir tanesi olduğunu belirten Ayhan, “Afyon ve Tekirdağ bölgelerinde de bu oranlar yüksek çıktı. Biz kendi bölgemizden sorumluyuz. Bütün yükü sanayi atıklarına yüklüyoruz fakat İnegöl’ün coğrafi durumu da bir çanak gibi olduğundan hava sirkülasyonu çok az. Ben İnegöl doğumluyum, sanayinin çok daha küçük olduğu yılları hatırlıyorum, İnegöl’de yine hava kirliliği vardı. Neden? Hava sirkülasyonunun olmadığı yerde sis tabakası şehrimizin üzerine çöküyor ve hava kirliliği oluşturuyor. Bu bütün sanayicilerin masum olduğu anlamına gelmiyor, bizde de suç var. Şehir merkezinde yaşayanlarda da suç var. İnegöl’ün şuan neredeyse yarısı doğalgaz aldı. Doğalgaz sahibi olanlar eskiden evlerinde sanayi atıkları yakıyorlardı. Yazın talaş, odun toplayıp yakıyorlardı. Mobilyacı sabah dükkâna gelir, yakar, akşam yakmadan da gider. Mobilyacının kendi işyerinde yaktığı hava kirliliğe en az verenidir. Doğalgaza geçiş başladı, sanayide birçok firmamız kömür ve ahşap, meşe odunu alıp yakmaya başladı” ifadelerini kullandı.

 

DÖŞEME ATIKLARI DA ANLAŞMAYA DÂHİL EDİLMELİ

Bir başka sorunun da endüstriyel atıkların bertaraf edilmesi olduğunu belirten Ayhan, “İnegöl’de Er-Ka ve Starwood anlaşarak bu işi yapıyorlar. Birinde toplama, birinde bertaraf etme yetkisi var. Biri topluyor diğeri bertaraf ediyor. Fakat yalnızca sunta, mdf ve ahşabı alıyorlar. Kimyasal atıklarla ilgili belirli bir toplama politikası bulmuşlar, sözleşmeye göre onları da alıyorlar fakat döşeme parçaları, sünger, elyaf gibi atıkları almıyorlar. Bunları da esnaflar buldukları boş bir köşeye atmak ya da yakarak kurtulmak istiyor. Bu da İnegöl için bir sıkıntı oldu. Çözüm olacaksa endüstriyel atıkların tamamında çözüm olması gerekir. Bununla ilgili toplanarak yeni katı atık depolama merkezine bir para karşılığı kendin götürmek karşılığında verilebiliyor fakat götüremeyen esnaflar bir kıyı köşeye bunları atıyorlar ya da yakıyorlar. Yakınca bir hava kirliliği oluyor. Bunların da toplanması konusunda çözüm bulunursa hedefe ulaşma noktasında epey yol kat edilir” dedi.

 

İNEGÖL BUNU HAK EDİYOR

Çevre bizim can damarımız, özellikle dere kıyılarında ve içlerinde atıklarını gelişigüzel atan firmalar var. Belediye evsel atıklarıyla ilgili birçok yere konteynır koydu. Evsel atıkları bunların içerisine atmalıyız, endüstriyel atıkları da bertaraf şirketlerine bildirerek vermeliyiz. Veremediklerimizi de çöp toplama merkezine götürelim. İnegöl sanayisi artık yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerine karşı hoş bir görsel sunsun. Biz de bundan zevk alalım. İnegöllü insanlar bunu hak ediyorlar” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE’YE MESLEK VE TASARIM ÖĞRETİYORUZ

“Türkiye’de mobilya sektörü bugünlere geldiyse İnegöl mobilyacısının bunda çok büyük katkısı vardır” diyerek konuşmasını sürdüren Ayhan, “Biz tasarım ve model olarak tüm Türkiye’ye örnek oluyoruz. Modeller çıkarıp fuarlar yapıyoruz. Fuarlarımıza alıcılarımızın yanı sıra birçok üretici gelerek ne yaptığımızı irdeliyorlar. Onlara iş, meslek, tasarım öğretiyoruz. Ufak atölyelerde nasıl seri üretimler yapıldığını onlar da buralarda gezerek görüyorlar. Kendileri de buna inanamıyorlar. Gün geliyor devasa fabrikalar böyle seri ve güzel üretim yapamıyorlar. Bu da İnegöllüye has bir çalışma özelliğidir. İnegöl’de sanayi arsaları çok pahalı olduğu için bugüne kadar ufak atölyelerde gelişmişiz, kendimizi o şartlara uydurmuşuz. O şartlarda çalışmaya alışkın insanlarız. Büyüdükçe sanayi arsaları bitti. Şimdi 1. ve 2. OSB’de mobilyacılarımız yerlerini almaya başladılar. 2016 daha düzenli, daha hayırlı ve bereketli bir yıl olsun. Tüm esnaf, sanatkâr ve üreticilerimize hayırlı işler diliyorum” açıklamalarında bulundu.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş