33. Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (MODEF), dün düzenlenen tören ile kapılarını misafirlerine açtı. Açılış konuşmasında açıklamalarda İTSO Başkanı Metin Anıl, yeni fuar yerinin İnegöl’de olması gerektiğini ifade ederek, “Daha büyük alanlarda kendimizi anlatmalıyız dedik, Sayın Valimiz; ‘Bundan sonra fuarları Bursa’da yapalım dedi’. Biz zaten Bursa’yız. Bursalı arkadaşlarımızla birlikte daha büyüterek İnegöl’de yapalım diyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan onun sözünü de alarak müjdeyi verelim diyoruz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe ise konu ile alakalı cevap vermedi. •Serhat ÇİÇEK
Gerçekleştirilen açılış törenine; Kaymakam Ali Akça, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İTSO Başkanı Metin Anıl, MOSFED Yönetim Kurulu Üyesi ve İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Derneği Başkanı Özcan Ayhan, Bursa Milletvekili adayları ve aday adayları, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları, STK temsilcileri, işadamları ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
İŞİMİZİ DOĞRU YAPARSAK KARŞILIĞI DA ÇOK FAZLA OLACAKTIR
Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “33. MODEF, fuarcılıkta çeyrek asırlık, mobilyacılıkta ise 1 asırlık tecrübesi ile kapılarını bir kez daha açıyor. İnegöl’ümüze, Bursa’mıza hayırlar getirsin. Güzel kentimiz her dönem iddialı hedefleriyle adından söz ettirmeyi başardı. Yerel yöneticiler, siyasiler, STK’lar ve girişimci ruha sahip İnegöllülerin bunda çok büyük bir katkısı var. İnegöl; tarım, turizm ve sosyal hayatta gelişiyor. Mobilyada söze hacet yok. İnegöl, kentsel standartlara sahip bir ilçe, mobilya sektörüyle de çok gezen, dünyanın 4 bir tarafını kolaçan eden bir ilçe. Kabına sığmıyor. İrili ufaklı 2 bin civarında firma, 2 milyon metrekare imalat alanı, nüfus ve coğrafi olarak avantajlarımız… Hükümetimizin 2023 vizyonu gibi İnegöl’ümüzün de hem mobilyada hem genelde 2023 hedefleri var. 1 milyon dolar olan ihracat hedefine o yıllara varmadan ulaşılacak. Biz 365 gün açık fuar alanıyız. Mobilyayla yatıp kalkıyoruz, her geçen gün kendimizi yeniliyoruz. Türkiye’de olmayan mobilya müzesi, mobilya tasarım merkezi bizde var. ‘Benim Geleceğim Mobilya’ projemiz var ve beraberinde de eğitim kampusumuz var. Bugün de faaliyete geçen Mobiliyum AVM’miz var. Biz 7/24 mobilya düşünüyoruz, tasarlıyoruz ve satmaya çalışıyoruz. İnegöllü mobilyacılar dünya fuarlarında da söz sahibi oldular. Mart ayında Çin’de Guanzo’da 28 Türk mobilya firmasından 17 tanesinin İnegöl firması olması İnegöl’ün iddiasının en önemli göstergesi. Geçen yıl İtalya’ya uçak kaldırmıştık, bu yıl da 16 Nisan’da kaldıracağız. AR-GE ve tasarımla alakalı dünya fuarlarında yer alabilmek için kaynaklarımızı doğru kullanalım. İşimizi doğru yaparsak karşılığı da çok fazla olacaktır” dedi.
ÇOK DAHA GÜZEL BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ
Karim Rashid’i misafir ettiklerini hatırlatan Aktaş, “Basın huzurunda bazı sözler söyledi. Bu konuyla alakalı farklı yorumlamalar oldu. Bu söylemlerle alakalı gocunmuyorum, doğru yoldayız, daha çok çalışmamız gerekiyor ama Karim Rashid gibi bir tasarımcının söylemlerini de ciddi bir şekilde dikkate almalıyız. Şuan bulunduğumuz rakamlar işimizin ne kadar uzun soluklu ve mesafe gerektirdiğini gösteriyor. Hedefimiz İnegöl’ü gelecek kuşaklara hazırlamaktır. İnegöl’ü prangalardan kurtararak yürüyen değil koşan bir İnegöl hedefinde koşuyoruz. Fuarımızla ilgili ciddi tanıtım çalışmaları yaptık. Ulusal anlamda da tanıtım ve lansman çalışmaları yaptık. Beraberinde 30 bin metrekare ilave portatif alanımızla birlikte 195 firmamız var. Biz sadece bu firmalarla değil İnegöl’ün geneliyle bu fuara katılıyoruz. İnegöl her geçen gün daha ileri gidiyor. Müteşebbislerimizin bu gidişte önemli katkıları var. Bu vizyon ve bu kararlılıkla İnegöl olarak çok daha güzel başarılara imza atacağız” şeklinde konuştu.
AYHAN’DAN KATILIMCILARA TEŞEKKÜR
İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Bu fuarlar bize ve ülkemize katkı sağlar ve katılımcı firmalarımız da bol ve bereketli kazançlar elde ederler. Fuarımıza iştirak ettiğiniz için hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım” dedi.
BUGÜN 9 DERNEKLE HİZMET EDİYORUZ
Mobilya dernekleri federasyonunun yeni bir oluşum olduğunu beliten MOSFED Yönetim Kurulu Üyesi ve İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Bu oluşumu 7 sektör derneği ile başlattık. Bunlardan bir tanesi de İMOS’tur. Hızlı ve çabuk bir gelişim sağlıyoruz. Akabinde Bursa Derneğimiz federasyonumuza üye oldu, Adana derneğimiz üye oldu. Sonuç itibariyle bugün 9 dernekle hizmet ediyoruz. Başkanımız Ahmet Güleç bugün ödül töreninde olduğu için programa katılamadı. Biz de İMOS olarak İnegöl’ümüze hoş geldiniz diyoruz, fuarımızın hayırlı ve bereketli geçmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
FUAR ALANI İNEGÖL’DE YAPILSIN
İnegöl’ün fark oluşturmaya devam ettiğini belirten İTSO Başkanı Metin Anıl, “Bundan 1 saat önce erken gelerek stantları dolaştım. Gerek stantların dizaynı ile gerekse teşhir edilen mobilyaları ile her geçen yıl fark oluşturmaya devam ediyoruz. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan daha iyi, daha farklı mobilyalar ve stantlar üretiyoruz. Bu farkı MODEF ile oluşturuyoruz, mobilya AVM ile oluşturuyoruz, mobilya ve ağaç içleri ihtisas OSB ile oluşturuyoruz, ihracat rakamlarımızla, dış ticaretle oluşturuyoruz. Bu manada çalışan arkadaşlar doğru stratejiler belirliyorlar ve doğru adımlar atıyorlar. Geçtiğimiz yıl açılışını yaptığımız fuarda artık bu fuar alanına sığmadığımızı ifade ettik, evet sığmıyoruz, fuara girmek için sırada bekleyen yüzlerce mobilyacımız var. Daha büyük alanlarda kendimizi anlatmalıyız dedik, Sayın Valimiz; ‘Bundan sonra fuarları Bursa’da yapalım dedi’. Biz zaten Bursa’yız. Bursalı arkadaşlarımızla birlikte daha büyüterek İnegöl’de yapalım diyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan onun sözünü de alarak müjdeyi verelim diyoruz. Fuarın herkese hayırlı ve bol kazançlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
İNEGÖL KAZANIRSA TÜRKİYE KAZANACAK
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İnegöl Mobilyasının tarihine değinerek, “21 Yıl önce pazaryerinde fuar yapılmıştı, daha önce de değişik buluşmalar oldu. 2000’li yıllarda burada çalışmalar oldu ve çok hızlı bir gelişme gösterdi. Bu konuda Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda kendi misyonunu en güzel şekilde yüklendi. İnegöl, mobilya denince her zaman akla gelen bir merkez, bir buluşma alanı. Hem İnegöl’ün gelişmesine, Bursa’nın gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Mobilya, İnegöl’ün her şeyidir. Bu kapsamda çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Her geçen gün yeni yerler açılıyor. Biz bunlar için varız. İnegöl gelişsin, Bursa gelişsin, şehirlerimiz kalkınsın, Türkiye kalkınsın. Gücün olduğu, üretimin olduğu yerde destek olmak lazım. Bu konuda sıkıntımız yok. Tüm bu çalışmalarınızda artık Büyükşehir Belediyesi de var. İnegöl, Büyükşehir’in büyük bir parçası. İnegöl, Büyükşehir’in mobilyasına nasıl bir katkı sağlıyorsa tüm alanlarda İnegöl’ün gelişmesi için Büyükşehir olarak katkı sağlayacağız. Ekonomisiyle, sosyal hayatıyla, her alanda üreten ve gelişmiş bir kent olması için gereken katkıyı sağlayacağız. İnegöl’ümüzün gelişmesi, altyapısının gelişmesi, yatırımların yapılması, çevre yatırımları, sanayilerin çevreye saygılı olması, temiz hava, temiz su, temiz toprağı gelecek nesillere bırakmamız, temiz sularla tarımı gerçekleştirmemiz konularında yapılacak yatırımlar Büyükşehir Belediyesi desteğiyle olacak. Bursa sahillerinde yüzlerce milyonluk yatırımlar var. Bu yatırımlar İnegöl’de de başlıyor. Çarşıların yenilenmesi, tarihi eserlerin yenilenmesi… Beylik hanının çalışmalarına önümüzdeki hafta başlıyoruz. İnegöl’ün yollarından, kavşaklarından, köylere giden yollardan tarlalara giden yollara kadar hepsi Büyükşehir’in desteğiyle gerçekleştirilecek. İnegölspor da Bursaspor tesisleri gibi güzel bir tesise kavuşuyor. Önümüzdeki günlerde onun da ihalesi yapılacak. Pazaryerinin de ihalesi yapılacak. Büyükşehir desteği ile hepsini yapacağız. Tüm yeşil alanların düzenlenmesi, yeni yeşil alanlar kazandırılması projeleri Büyükşehir ile olacak. Spor tesislerimiz, kapalı yüzme havuzu kazandırılması, spor sahalarının ilave edilmesi, amatör spor kulüplerine destek verilecek sahaların yapılması, Oylat tesislerinin yeniden düzenlenmesi, Alanyurt’ta ve diğer bölgelerde sosyal tesis projelerimiz olacak. Tüm bölgelerde mezarından, halinden, itfaiyesine kadar Büyükşehir’in her alanda desteği olacak. Bugünden sonra önümüzdeki günlerde bu çok daha fazla hissedilecek. İnegöl’ümüzü bolca yoklayacağız. Ana konu İnegöl’ün mobilyası. İnegöl kazanırsa Türkiye kazanacak” dedi.
SİYASİ İSTİKRAR ESERİ
Anlatılan gelişimlerin oluşmasında bulunan temel unsurun siyasi istikrar olduğunu aktaran AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, “Siyasi istikrar varsa bu rakamlara 12,5 yıl öncesinin 4 katı rakamlara ulaşmamız mümkün. 2 ay sonra bir seçim daha yaşayacağız ve bu seçimde 25. dönem parlamento yenileme seçimleriyle beraber sandığa gideceğiz. Milletimiz yeniden siyasi istikrardan yana olsunlar ve 2023 hedeflerine 4 kat daha büyüyerek ilerleyelim. Bu konuda AK Parti olarak hazırız. Bugün çok önemli bir gün, listelerimiz de açıklanacak. 550 milletvekili adayımızı kamuoyuna sunacağız. Bizden önce listesini sunan değerli adaylarımız var. Onlara da hoş geldiniz diyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız, İnegöl’de bu işin evveliyatı anlatıldı ama İnegöl’ün daha ileriye gitmesi için çok daha güzel tesislere ihtiyacı var. Bizim Ankara’da hazırlıklarımız tamam ama sizin Büyükşehir olarak desteğinize ihtiyacımız var. Bu konuda kurmay planlar yapan Büyükşehir’imiz sadece Bursa’da değil 30 vilayette hizmet edeceklerdir. Beklentimiz büyük, İnegöl’den elinizi çekmeyin. İnegöl size en büyük desteği verdi. Oy oranı olarak yerel seçimlerde kendi belediye başkanından çok oyu size verdi. Köylerimizden başlayarak şehir içimize, havamıza, suyumuza kadar size emanetiz, size güveniyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki Büyükşehir Belediyelerinin içerisinde altyapısı, donanımı ve beşeri sermayesi olarak en iyisidir. Hükümetimiz, Başbakanımızın başkanlığında istihdam paketi ile alakalı sanayici ve işadamlarımıza yönelik yeni ekonomik tedbirler açıkladı. Biz özellikle İnegöllü mobilya sanayicilerimizin bu kaynaklardan azami derecede istifade etmelerini istiyoruz. Bu konuda bir Tasarım Atölyesini hizmete açtık. Daha üst bir planlama ile daha iyi şeyler düşünüyoruz. Planımız İnegöl’de İnegöl Üniversitesini kurmak. Bu konuda adımları kat ediyoruz ve gerçekleştireceğiz. Atölye olarak açtığımız bu tasarım merkezinin fakültesini açacağız. Daha büyük müjdelerimiz de olacak. Umut vaat eden çok önemli çalışmalarımız da var onları zamanı geldiğinde paylaşacağız. Fuara katılan tüm arkadaşlarıma hayırlı işler, helal kazançlar diliyorum” şeklinde konuştu.
İNEGÖL EVRENSEL DÜŞÜNEBİLME YETENEĞİNE SAHİP
Son olarak açıklamalarda bulunan Ali Akça ise, “İnegöl’ün insanına kazandırdığı en büyük zenginlik evrensel düşünebilme yeteneğine sahip olmasıdır. İnegöl insanı evrensel düşünür, yenilikleri yakalamayı bilir, değişiklikleri yönetim onu daha iyiye götürmek için ciddi bir zihinsel altyapıya sahiptir. İnegöl’de Mobilya Tasarım Merkezi’nin açılış gerçekleştirildi. İnegöl insanı bir konuda evrensel anlamda dünya düzeyinde en iyisi neyse o insanın bilgi ve görüşüne başvurmayı da becerir. Karim Rashid isimli tasarım alanında fenomen olan bir değeri İnegöl’e getirerek İnegöllü girişimcilerle buluşturdular. Karim Rashid diyor ki; günümüz çağı dijital çağdır ve biz gerek davranışlarımızı gerekse ürettiğimiz ürünleri dijital çağın verilerine göre şekillendirmeliyiz ve yaptığımız her işi orijinal yapmalıyız. İnegöl mobilyası hem rahatlığıyla hem dayanıklılığı ile hem ülkemize hem de dünyaya hızla yayılmaktadır. Evrensel olabilmek için yerelde başarılı olmak durumundasınız. Yerelde başarılı olursanız ulusalda başarılı olursunuz, ulusalda başarılı olursanız dünyada başarılı olursunuz. İnegöllü kardeşlerim bu başarı yolunda yürüyorlar. İstanbul mobilya fuarının yüzde 40’lık bölümünü İnegöllü kardeşlerimiz doldurdular. Çin’de yapılan fuara katılan 28 Türk firmasının 17’si İnegöllü firmadır. Doğru yoldasınız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile fuarın açılışı gerçekleştirildi ve stantlar gezilerek incelendi.