“Müslümanlarla bir ilgisi yok”

İnegöl Müftüsü Bayram Canbey, yılbaşının yaklaşması ve yılbaşı gecesi yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler verdi. Noel Bayramı’nın kesinlikle kültürümüzle bir alakası olmadığını dile getiren Canbey, “Noel dini bir bayram. Tamamen Hıristiyan dünyasının dini bir vecibe olarak kutladıkları bir gün. Müslümanlarla bir ilgisi alakası yok” dedi.

Yayınlama: 24.12.2014
648
A+
A-

Müslümanların özellikle yılbaşı gecesi özel yemekler yapmamaları gerektiğini ifade eden Bayram Canbey, aşırı eğlencenin ise kesinlikle caiz olmadığını söyledi.

 

MÜSLÜMANLARLA BİR İLGİSİ ALAKASI YOK






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bayram Canbey, “Yılbaşı yaklaştı. Yılbaşı deyin aklımıza öncelikle Hz İsa A.S.’ın doğumu aklımıza geliyor. Hıristiyan alemi bu günlerde özellikle 24 Aralıktan itibaren Noel Bayramı olarak kutluyorlar. Miladi takvime göre de aralık ayının son gününden yeni bir yılın ilk gününe geçişi kabul ediyoruz. Noel dini bir bayram. Tamamen Hıristiyan dünyasının dini bir vecibe olarak kutladıkları bir gün. Müslümanlarla bir ilgisi alakası yok”

 

2015 YILI HAYIRLAR GETİRSİN VEYA HAYIRLAR OLSUN, DEMEKTE DE BİR SAKINCA YOK

“Bir Hıristiyan komşumuz olsa, ona Noel bayramınız kutlu olsun demek yanlış olmaz. Onlarda bizim bayramlarımızı kutluyorlar. Mesajlar yayınlıyorlar. O anlamda herhangi bir sakıncası yok. Ama aynen onların yaptığı gibi yaşadığı gibi bir havaya girip, başka bir dinin adetlerini benimsemek doğru değil. Yılbaşı bunlardan bir tanesi… Yeni bir yıla giriyoruz. Dolayısıyla 2014 yılını geriye bıraktık. 2014 Yılında yaptıklarımızın ve yapamadıklarımızın muhasebesini yapmalıyız. Yeni bir yıla girmemiz nedeni ile de planımızı projelerimizi yeni yıla göre yapmak ve bunun için birbirimize, 2015 yılı hayırlar getirsin veya hayırlar olsun, demekte de bir sakınca yok”

 

ŞÜPHESİZ PEYGAMBERİMİZ S.A.V YARADILANIN EN ÜSTÜNÜDÜR

“İslam’ın haram saydığı, meşru görmediği, aşırı eğlence haram sayılan şeylerin yenilip içilmesi, haddinden fazla bir eğlence içerisinde bulunmak kesinlikle doğru değildir. Bizim kültürümüzle bir alakası yoktur. Ölçülü olunmasından kesinlikle fayda vardır. Kendi kültürümüz neyse ona göre davranmak lazım. Hz. İsa bizim de peygamberimizdir. Biz bütün peygamberlere inanırız. Okuduğumuz Bakara Suresi’nin son ayetleri’nde Cenab-ı Allah, o peygamberler arasında bir fark gözetmeyin diyor. Yani görev itibari ile hepsi aynıdır. Ama birbirilerine üstünlükleri var mıdır? Şüphesiz peygamberimiz S.A.V yaratılanın en üstünüdür, en eftalidir”

 

ÖZEL YEMEKLER YAPMAK CAİZ DEĞİLDİR

“Hz. İsa’nın doğumunu da saygıyla karşılarız. Ama hiçbir zaman Hıristiyan âleminin yaptığı gibi ölçüsüz bir eğlencenin içerisine girmemiz doğru değil. Bundan da kaçınmamız lazım. Yılbaşı günlerine mahsus olan şeyler vardır. Kurban bayramında kurban kesmek gibi bu günlerde falanı filanı kesmek, yani özel yemekler yapmak caiz değildir. 1 Gün önceden hindi kesip yiyebilirsin. Ama illa o gece olduğu zaman çok uygun değildir. Bunlardan kaçmak gerekir”

 

MÜSLÜMANA GÖRE DEĞİL

“Bu günlere bide şans oyunları oluyor. Bunlar dinimizde caiz değildir. Kuran’da kumar olarak tabir edilir bunlar. Ayeti kerimelerde geçer. Bir müminin bunlardan medet umması, bunlardan bir çıkar elde etmesi düşünülmemesi gerekir. Maalesef görüyoruz yaşlı başlı insanlar şans oyunlarının satıldığı yerlerde kuyruklara giriyor. Bunlar bize göre değil. Müslüman’a göre değil. Bunlardan özellikle kaçınmamız gerekiyor” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş