Nilüfer Belediyesi Kent Belleğine İki Kitap Daha Kazandırdı

Nilüfer Belediyesi, Bursa’nın tarihine ışık tutuyor.

Yayınlama: 22.02.2017
1.280
A+
A-

Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden olan ve kökleri 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Nilüfer’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle, Nilüfer Belediyesi, Bursa Müzeler Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan Arkeolojik Kültür Envanteri çalışmaları kitap haline getirildi. Çalışmalar, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Mustafa Şahin tarafından derlenen “Nilüfer Kültür Envanteri Dizisi” adlı kitabın tanıtımı Halk Evi’nde gerçekleştirildi.

Nilüfer’in kültür, sanat, eğitim, bilim ve spor şehri özelliklerine “tarih kenti Nilüfer” ibaresini eklediklerini kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Kültür envanteri çalışmamız için Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tarih ve Turizm Bürosu’nun, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı ile birlikte 2015 yılında başlattığı yüzey araştırmasında önemli bulgular elde edildi. Yaşadığımız topraklar ve birlikte soluk alıp verdiğimiz bu kentin geçmişi hakkındaki verileri derli toplu bir şekilde belediyemiz yayınları arasına katmak için yaklaşık 50 kişilik ekip bir yılı aşkın süredir inanılmaz bir çaba gösterdi” dedi.

Serinin ilk kitabı için Nilüfer’in 23 mahallesinde incelemelerde bulunulduğunun altını çizen Bozbey, kitapta 2015 yılı yüzey araştırmalarında tespit edilen kültür varlıklarına yer verildiğini söyledi.






Nilüfer Kültür Envanteri Dizisi ile birlikte Nilüfer Belediyesi tarafından 2015 yılında düzenlenen ‘Odryses’ten Nilüfer’e Uluslararası Nilüfer Sempozyumu’nun bildiri kitabının da tanıtımının yapıldığı toplantıda, Başkan Bozbey, Nilüfer’in Bursa’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyledi. Mustafa Bozbey, “8 bin 500 yıllık tarihi burada görüyoruz. Bugün Akçalar’da Aktopraklık mevkiinde yapılan araştırmalarda o dönem yaşanan ilişkileri gösteren bir çok bilgiye rastlanmıştır. Tabiî ki geçmişten günümüze Nilüfer’in çok geniş bir yelpazede ele alındığı “Odryses’ten Nilüfer’e Uluslararası Nilüfer Sempozyumu” bütün bu çalışmaları bilimin ışığıyla adeta taçlandırdı. 5 ülkeden ve Bursa’nın yanı sıra Türkiye’nin çeşitli kentlerinden toplam 70 katılımcı, araştırma alanı sadece “Nilüfer” olan 50 bildiri hazırladı. Sempozyum çerçevesinde, araştırmacılarımızın tarihten arkeolojiye, deprem biliminden mimariye ve halk kültüründen hayvancılığa dek uzanan çeşitli konularda sunduğu bu yayın da kent belleğine önemli bir katkıdır” diye konuştu.

2015 yılında yapılan yüzey çalışmalarında tarihi yapıların bir kısmının zarar gördüğünün tespit edildiğine dikkat çeken Mustafa Bozbey, “Birileri cadde açmak için 800 yıllık binaları yıkarken üzgünüm ki biz alkış tuttuk. Nilüfer Belediyesi’nin anlayışı da tam da bu noktada son derece önemlidir. Nilüfer de dahil olmak üzere yüzlerce, binlerce yıllık eserlerin nasıl tahrip edildiğini görmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Mahallelinin her gün önünden geçtiği ancak hangi kültüre, hangi medeniyete ait olduğunu bile bilmediği eserler de var. İşte bu eserlerin vakit kaybetmeden kayıt altına ve dolayısıyla koruma altına alınması için bu çalışmanın farklılığı ortaya çıkmış oldu” şeklinde konuştu.

2015 yılında başlatılan çalışmaların bu yıl da Gölyazı’nın farklı noktalarına yayılarak devam edeceğini kaydeden Başkan Bozbey, Gölyazı Arkeopark düzenlemesine kısa sürede başlayacaklarını söyledi. Amaçlarının Gölyazı’yı dünyaya tanıtmak olduğunu da söyleyen

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, geçtiğimiz günlerde Japon Seyahat Acenteleri Birliği (JATA)’nın değerlendirmesinde Avrupa’da mutlaka görülmesi gereken 30 kasaba arasında Türkiye’den sadece Gölyazı’nın bulunduğunu kaydetti. The Telegraph’ta JATA’nın haberine yer verildiğini belirten Bozbey, bölge halkının da Gölyazı’ya sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Her iki kitabın hazırlanmasında da büyük katkıda bulunan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Mustafa Şahin de “Nilüfer’in, Bursa’nın en eski ilçelerinden biri olduğunu yapılan bu araştırmalar ortaya koydu. Akçalar ve Badırga’da bulunan höyükler Nilüfer’in geçmişinin prehistorik çağlara uzandığını çok açık ve net bir şekilde göstermektedir” dedi. Şahin, Nilüfer’in tarihi zenginliğini ortaya koymak için ikinci kitap çalışmalarına da başladıklarını kaydetti.

Özel pul çıkarıldı

Nilüfer Belediyesi, kazıları ve çalışmaları daha geniş çevrelere duyurmak ve kalıcılaştırmak maksadıyla PTT Genel Müdürlüğü’yle anı pulları da çıkardı. Bu pullar da tanıtım toplantısında paylaşıldı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş