İnegöl Belediyesi Bursa Özel İdare Müdürlüğü Özel Eğitim İş Uygulama Okulu Rehber Öğretmeni Psikolojik Danışman Melike Dağlı, Otizm Farkındalık ayı kapsamında ilçemizdeki eğitim uygulama ve otizm sınıfı velilerine yönelik eğitim seminerleri gerçekleştirerek otizm ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. •Serhat ÇİÇEK
İnegöl Belediyesi Bursa Özel İdare Müdürlüğü Özel Eğitim İş Uygulama Okulu III. Kademe Rehberlik Öğretmeni Psikolojik Danışman Melike Dağlı, görev yaptığı Eğitim Uygulama Okulu II ve III. Kademe, Nene Hatun I. Kademe, Kocatepe İlkokulu Otizm Sınıfı, Ömer Osman Çağlayan Mesleki Eğitim Merkezi velilerine yönelik Otizmi tanımak, hangi belirtileri gördüğünde Otizmden şüphelenmesi gerektiğini öğrenmek, otizmli bireylerin sahip oldukları özellikleri anlamaya çalışmak, otizmle ilgili dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmak, otizmli bir çocuğun anne-babasının ve eğitim kurumundaki öğretmenlerinin neler yaşadığını anlamaya çalışmaya yönelik bir seminer verildi. Yapılan seminere oldukça yüksek bir katılım gözlendi. İnsanların bilinçlenmek amacıyla katıldıkları seminerden oldukça olumlu geri dönüşlerin olduğu katılımcıların memnun kaldıkları öğrenildi.
DAHA DUYARLI OLMALIYIZ
Seminerlerde konuşmacı olarak katılımcılara bilgiler veren Psikolojik Danışman Melike Dağlı, “Otizmin sözel ve sözel olmayan iletişim, sosyal etkileşim, yaratıcılık ve sembolizasyona dayalı oyunlarda yetersizlikler, yalnız kalmayı tercih etme, arkadaşlık kuramama, duygularını paylaşamama, göz temasından kaçınma, konuşmayı tercih etmeme ya da konuşurken monoton ses tonuyla konuşma ve takıntılı tekrarlayan davranış örüntüleriyle tanımlanan bir nöro gelişimsel bozukluk olduğu şeklinde tanımlamalarda bulunulmaya çalışılıyor. Otizm nedenleriyle ilgili öne sürülen pek çok teori ve görüş olmasına rağmen hiçbiri bu problemi anlamada yeterli olmuyor. Daha çok verinin toplanması, konu ile ilgili araştırmaların artmasının, çözüm arayışlarında daha verimli noktalara gelinmesi açısından büyük önem taşıyor. Otizmli bireylere ve ailelerine yaklaşırken hepimizin daha duyarlı olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bu tarz seminerlerin daha sık yapılmasıyla ve beklenen katılımın gerçekleşmesiyle toplumun daha çok bilinçleneceği belirten Dağlı, farkındalıklarının artacağı ve yaşamın pek çok kişi için daha kolay olacağı ifade etti.