PROF. DR. MİM KEMAL ÖKE Üniversiteli öğrencilerle buluştu

Türkiye’nin en genç yaşta profesör unvanının sahip olan Prof. Dr. Mim Kemal Öke, geçtiğimiz gün Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi Konferans Salonunda “Uluslararası İlişkilerde Kültür ve Sanat Etkisi” konulu konferans verdi.

Yayınlama: 30.03.2016
510
A+
A-

Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Tarihçi Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda “Uluslararası İlişkilerde Kültür ve Sanat Etkisi” konulu konferans verdi.

 

Konferansa Belediye Başkanı Alinur Aktaş olmak üzere ilçe protokolünden isimler ve çok sayıda öğrenci katıldı.






 

Konferans öncesi İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İşletme Fakültesi Dekanı İbrahim Canpolat kısa açıklamalarda bulundu.

 

CİDDİ BİR VAROLUŞSAL IZDIRAP VAR

Açılış konuşmalarının ardından söz alan Prof. Dr. Kemal Öke; “Bu çerçeve içerisinde baktığım vakit ben 21. yüzyıla bir tabir yakıştırdım; bana göre 21. yüzyıl bir kaygı çağıdır. Şimdi neler kaygı veriyor bize? Hani deprem bölgesinde yaşıyoruz ya, deprem de hayatımızın bir parçası haline geldi, dolayısıyla ben de bunu benzetmeyi yapmak istiyorum; 21. yüzyıl global ölçekli hangi fay hatlarını da beraberinde getiriyor. Nedir bu global ölçekli fay hatları? Birinci fay hattı; modernitenin aşındığı fakat tam manasıyla aşılamadığı bir dönemdeyiz. Bizim buradaki sıkıntımız öyle bir değişim çağındayız ki, inandığımız değerler, yaşadığımız günler bize eski sistemin çökmekte olduğunu gösteriyor, fakat yeni bir sistemde kurulamıyor. Modernite ile postmodernite arasında bir geçiş dönemindeyiz; iki asrı aynı dönemde yaşamaktayız. İkinci fay hattı; Doğu ile Batı arasında giderek açılan bir uçurum var. Soğuk savaştan sonra etnik ve dinsel kimliklerin ön plana çıktığı, etnik ve dinsel kimliklerin uygarlıklar çatışmasını körüklediği bir dönemde yaşıyoruz. Üçüncü fay hattı; kuzey ile güney arasındadır, kuzey derken Batı’nın gelişmiş toplumlarını kast ediyoruz, güney derken de, Asya’nın ve Afrika’nın açlık ve kuraklık gibi büyük sıkıntılar içerisinde yaşayan bölgelerini kast ediyoruz” diye konuştu.

 

İnsanlığın sosyal ve kültürel fay hatlarından kaynaklanan meselelerin çözülmesinin yeterli olmayacağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Öke, şu ifadeleri kullandı: “Bütün bu fay hattı kırıklarını giderseniz de insanoğlu yine ciddi bir ızdırap içerisinde kalacaktır. Bunu şöyle izah etmeye çalışıyorum;  insanoğlunun 21. yüzyılda ciddi bir varoluşsal ızdırabı vardır; bu insanın kişiliğinin, kimliğinin ve ruhunun kaybedilmesi hadisesidir. Hayatımızda birçok Y’ler görürsünüz. Bunlar yalnızlaşma, yabancılaşma, yozlaşma demokrasi ve insan haklarından yoksunluk, yolsuzluk, yıkıcılık, yoksulluk…”

 

“Mutsuz insan çok tehlikelidir. Mutsuz insanlar kendilerini hayattan koparırlar. Karanlıklar içerisinde, tek başına bir hayat sürerler. En sonunda da bu mutsuzluğun ardından yaşamanın anlamı yoktur derler. Öyle insanlar bugün bombaları patlatıyor. Bugün dünyanın her tarafında şiddet artmış vaziyette; masumların çok daha fazla katledildiği bir dönemde yaşıyoruz”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş