İnegöl’de dün hastanede yaşanan rehine krizine tepkiler de gecikmedi. Genel Sağlık İş Sendikası basın sözcüsü Erman Açıkgöz, vatandaşlara seslenerek kendilerine sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.
Rehine krizi sonrası dün saat 15.30’da İnegöl Devlet Hastanesi poliklinikler bölümü girişinde Genel Sağlık-İş Sendikası İnegöl Temsilciliği tarafından basın toplantısı düzenlendi. Sağlıkta şiddet olayları kınanırken, hükümetin sağlıkta şiddet olaylarına ilişkin politikaları da eleştirildi.
HÜKÜMET SESİMİZİ DUYMUYOR
Basın toplantısında konuşan Genel Sağlık-İş Sendikası İnegöl Temsilciliği Basın Sözcüsü Erman Açıkgöz, yaşanan rehine olayını hatırlatarak şöyle konuştu: “Yine menfur bir saldırının, yine bir sağlıkta şiddet olayının ertesinde sizlerin karşısına çıkmak zorunda kaldık. Bu saldırıları kınıyoruz. Üst üste yaşanmakta olan sağlıkta şiddet olaylarının tüm sağlık çalışanlarını üzdüğünü, motivasyonlarını yok ettiğini basın aracılığı ile duyurmak istiyoruz. İş yüklerinin devamlı artmasına karşı fedakarca çalışan sağlık çalışanlarının bu davranışları hak etmediklerini düşünüyoruz. Bizler, giderek artan şiddet olaylarının sorumlusunun hükümet politikaları olduğunu biliyor, düzelmesi için önerilerimizi her fırsatta yapıyoruz. Bizler sağlıkta şiddettin sebeplerini, isyanlarını daha önce defalarca anlattık. Ancak hükümet yetkilileri sesimizi duymamaya, çığlıklarımıza kulak tıkamaya devam ediyor. Kısa sürede toplumsal saygınlığı yüksek olan sağlık çalışanlarını uyguladıkları politikalar ile dövülecek sövülecek kimselere dönüştürdüler. Yine Sağlık Bakanı ise yayınlattığı genelge ile şiddete uğrayanların bunu basına bildirmemesini öğütleyerek gizlemeye çalışmaktadır. Biz her türlü şiddete hem yasal haklarımızı kullanıp şikayette bulunacağız, hem de sorumlusunun iktidar olduğunu haykıracağız.”
6 AYDA 4 BİN ŞİDDET OLAYI
Sağlıkta şiddet olaylarının rakamsal verileri hakkında da bilgi veren Açıkgöz, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti araştırmak ve önlem almak amacıyla kurulan komisyon raporuna göre son altı ayda 4 bin 342 sağlıkta şiddet vakası gerçekleşti. Bunların yüzde 33’ünü fiziksel, yüzde 67’sini ise sözlü saldırılar oluşturuyor. Şiddete maruz kalanların yüzde 56’sı kadın, yüzde 44’ü ise erkek. Şiddet uygulayanların genel profili ise şu şekilde: hasta yakını, erkek, 30 yaş altı, eğitimsiz, gelir düzeyi düşük, işsiz kişiler. Ayrıca alkol, madde bağımlıları ve psikiyatrik bozuklukları olanlar” dedi.
TALEPLERİNİ SIRALADI
Erman Açıkgöz, İnegöl’de dün yaşanan rehine olayına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yine bugün hastanemizde kendini bilmez bir saldırgan tarafından psikoloğumuz odasında rehin alınmıştır. Bu olaylar bir an önce engellenmez ise can kaybı yaşanması kaçınılmazdır. Bir kez daha, daha yüksek bir sesle hükümet yetkililerine sesleniyoruz. Taleplerimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Sözel ya da fiziksel şiddet uygulayanlar cezalandırılmalıdır. SABİM kapatılmalıdır. Sağlıkta piyasacı politikalardan vazgeçilmelidir. Sağlıkta dönüşüm programı reddedilmelidir. Tüm çalışanlara kadrolu iş güvenceli çalışma düzenine geçilmelidir.”
“EMANETİNİZE SAHİP ÇIKIN”
“Bir an önce can güvenliğimiz için önlemler alın” diyen Açıkgöz, “Sağlık çalışanlarını daha fazla itibarsızlaştırmayın. Buradan sağduyulu İnegöl halkına da sesleniyorum. Siz saygıdeğer vatandaşlarımıza gece gündüz demeden hizmet etmeyi kendimize bir borç bildik. Sizlerin yaralarını sarmak, hastalıklarınızı tedavi etmek için kendi memleketlerimizi bırakıp buralara geldik. Şüphesiz ki bizler önce devletimize, sonra sizlere emanetiz. Lütfen emanetinize sahip çıkın. Size hizmet eden sağlık çalışanlarının daha fazla hakaret duymasına, şiddet görmesine izin vermeyin” ifadelerinde bulundu.
HABER: Serhat ÇİÇEK