Tapusuz evi olan vatandaşa mülkiyet hakkı tanıyan ve 31 Mayıs’ta yürürlükten kaldırılması planlanan af kanununda süre 3 yıl daha uzatıldı.
Binlerce vatandaşı tedirgin eden düzenlemede çok önemli bir değişiklik yapıldı. Gelen yoğun talep üzerine, imar ve gecekondu mevzuatına aykırı yapıların sorunlarını çözmeyi amaçlayan 2981 Sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatı’nın süresi 3 yıl daha uzatıldı.
1984 yılında çıkartılan, imar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş ve inşa halindeki bütün yapılar hakkında uygulanacak işlemleri düzenleyen ve hak sahiplerinin mülkiyet sorunlarını çözen 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatı yani ”İmar Affı” Kentsel dönüşüm projelerini desteklemek üzere 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı ‘Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ hakkındaki kanunun 23. Maddesi gereği yürürlükten kaldırılmıştı.
31 MAYIS’TA KALKIYORDU
Ancak söz konusu düzenleme ile 2981 Sayılı Kanun yürürlükten kaldırılırken, başlamış işlemlerin sonuçlandırılması için bu hükmün üç yıl sonra yürürlüğe girmesi öngörülmüştü. Düzenlemenin bitiş tarihi ise 31 Mayıs 2015 olarak belirlenmişti.
VATANDAŞ HAREKETE GEÇTİ
3 yıllık sürede işlemlerini halledemeyen ve tapularına bir türlü kavuşamayan çok sayıda vatandaş sürenin daralması ile birlikte harekete geçmiş, çeşitli yollardan sesini duyurarak sürenin uzatılmasını talep etmişti.
SON 2 AY KALA MÜJDELİ HABER!
İşte binlerce kişiyi çok yakından ilgilendiren ve ciddi mağduriyetlere sebebiyet verecek olan kanunun kalkmasına 2 ay kala müjdeli haber geldi.
3 YIL DAHA UZATILDI
2981 sayılı ”İmar Affı Kanunu”na dayandırılarak görülen davalarda ve bu kanuna ilişkin devam eden işlemlerde kargaşa ve hak kayıplarının önüne geçilmesi için bu kanunun yürürlükten kalkma süresi 3 yıl daha uzatıldı.
YENİ TARİH 31 MAYIS 2018
Yapılan son süre uzatımı ile birlikte 31 Mayıs 2015 tarihinde kaldırılması planlanan 2981 sayılı İmar Affı Kanunu’nun yürürlükten kaldırılacağı yeni tarih 31 Mayıs 2018 olarak belirlendi.
VATANDAŞI HAK SAHİBİ YAPIYOR
İmar Affı Kanunu, zamanında bir takım geçici belgeler ile ya da izinsiz olarak yapılan yapılarda hayatlarını sürdüren vatandaşı mevcut mülk üzerinde hak sahibi olarak tanımlıyor. Bundan dolayı hak sahipleri yasayı dayanak göstererek tapularını almak için girişimde bulunabiliyor.