10 yıl öncesine kadar tarım bitkilerinin ağırlıkta olduğu İnegöl’de, artık meyvecilik ön planda. Son yıllarda atılan adımlarla İnegöl; kiraz, elma, armut ve şeftali gibi ürünlerde Bursa’da en kaliteli ürünlerin yetiştirildiği merkez haline geldi.
İnegöl tarımının büyük çoğunluğu oluşturan tarla bitkilerinin yerini meyvecilik aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, birçok üründe Bursa’nın en kaliteli ürünlerinin İnegöl’de yetiştiğini söyledi.
MEYVECİLİĞE YÖNELİŞ OLDU
Meyvecilikteki gelişmeleri de anlatan Doğru, İnegöl’de şuanda ekili durumda olan kültür arazileri varlığı 27 bin 730 hektar. Bunun 2014 yılındaki son durumu itibariyle; 16 bin 844 hektar tarla bitkileri ki bunun içinde buğday, arpa, ayçiçeği ve mısır da dahil. 8 bin 491 hektarı meyve, 2 bin 395 hektarında sebze, 11 bin 244, 14 bin 606 hektarı tarım dışı arazi ve 46 bin 840 hektarı da orman arazisi olmak üzere toplam 100 bin 420 hektar arazi var İnegöl’de. Son 10 yılda İnegöl’ün tarla bitkisi yetiştiriciliğinden meyveciliğe geçiş yaptı. 10 yıl öncesiyle bugünü kıyaslamak gerekirse, 27 bin 730 hektar kültür arazisinin büyük bir bölümü tarla bitkilerine tahsis edilmişti. Son 10 yılda yapılan çalışmalarla gerek Kaymakamlığımızın, gerek İl Özel İdaremizin ve gerekse de Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerle İnegöl’de mevcut doğası itibarıyla meyvecilik daha ağır bastı. Meyveciliğe bir yöneliş oldu. Şuanda da 55 bin dekar olan meyve varlığımız şuanda 85-90 bin dekara çıktı. Tarla bitkilerinin ekilişi de azaldı. Bunun yanında yem bitkilerinde de artış oldu.
ÜRETİMDE SIKINTI YOK, PAZARLAMA GELİŞTİRİLMELİ
Ekonomik getirisi yüksek olan, dış piyasaya da satılabilen ürünlere yönelim arttı. İnegöl, yapılan yoğun desteklemeler sayesinde meyveciliğe dönüş yaptı. İnegöl’ün şuanda meyvecilikte Bursa’daki ağırlığı da arttı. Kirazda Bursa’da ilk 3’teyiz, şeftalide 1’inci sıradayız, elmada 1 veya 2’nci sıradayız, armutta da ilk 3’teyiz. Şuanda Kurşunluda 5 bin dekar 7 veren çileğimiz var. Haziran’dan Aralık’a kadar üretimi devam ediyor. Bunun getirisi de fazla olsu. İnegöl çiftçisi meyveciliği benimsedi. Meyve üretiminde sorun yok, ancak pazarlamada profesyonelleşilmesi gerekiyor. Son yıllarda standart türü meyveler söküldü. Çiftçiler daha da bilinçlendi. Soğuk hava deposunun kapasitesi 16 bin tondan 20 bin ton civarına yükseldi. Kooperatifler desteklendi. İnegöl’de şuanda üretim var, pazarlamanın da profesyonelleşmesi lazım. Üreticilerimizin yönlendirilmesi lazım.