İlçemizde faaliyet gösteren seracıların Lodos nedeni ile seralarının yıkılmasının ardından TARSİM’in konu ile ilgili kendilerine destek vermesini gerektiğini ifade etmişti. TARSİM, konu ile ilgili bilgilendirme yaparak, Sera Sigortası Poliçesi’nde fırtına teminatı verilmediğini ifade etti.
Geçtiğimiz hafta İnegöl’de yaşanan lodos felaketiyle birlikte Çeltikçi Mahallesi’nde seralarda meydana gelen zarar üzerine TARSİM’i hedef alan açıklamalarda bulunarak isyan eden çiftçilere TARSİM’den yanıt geldi. TARSİM yetkilileri, çiftçilerin; “TARSİM zararımızı ödememek için bahaneler üretiyor” söylemlerinin uydurmadan ibaret olduğunu ifade ettiler.
İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR
TARSİM yetkililerince yapılan açıklamada; “Bursa’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen lodos sebebiyle seraların zarar gördüğüne, özellikle İnegöl ilçesine bağlı Çeltikçi Mahallesi’nde lodosun seralara büyük zarar verdiğine, TARSİM’in seraları yıkanın lodos değil, hortum olduğunu iddia ettiği ve hortumun sigorta kapsamında olmaması sebebiyle çiftçilerin zararlarının karşılanmadığı ifadelerine yer verilmiştir. Devlet Destekli Sera Sigortası’nda, sigorta talebinde bulunulan seralarla ilgili olarak yapılan risk incelemesinin değerlendirilmesine göre, seralar ve içindeki bitkisel ürünler, dolu, fırtına, deprem, taşıt çarpması, hortum, yangın, heyelan, sel ve su baskını, kar ve dolu ağırlığı risklerinden uygun görülen riskler nedeniyle teminat altına alınmaktadır. Eksperler tarafından yapılan risk incelemesinde, dere yatağında kurulmuş bir seraya sel ve su baskını, çevre ve temel betonu bulunmayan seraya da fırtına teminatı verilmemektedir. Haberde bahsi geçen Çeltikçi Mahallesi’nde seracılık yapan Salim Yolcu’ya ait seranın, Devlet Destekli Sera Sigortası Genel Şartlar, Tarife ve Talimatları’nda yer alan şartlara uygun olmaması nedeniyle, Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri tarafından gerçekleştirilen risk inceleme ve değerlendirme işlemleri sonucunda, ‘fırtına’ teminatının verilemeyeceği sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla tanzim olunan Sera Sigortası Poliçesi, fırtına teminatı verilmeksizin düzenlenmiştir. Bu nedenle de, Salim Yolcu’ya ait poliçe teminatları arasında ‘fırtına’ teminatı bulunmadığı için fırtına nedeniyle oluşan hasarın da ödenmesi mümkün olmamıştır. Tarım Sigortaları Havuzu Eksperleri, bağımsız kişiler olup, ekspertiz işlemlerini yürütürken riskleri ve hasarı tam ve doğru tespit ederek, sigortalılar için doğru primin ve hasar alacakları için doğru tazminatın belirlenmesine aracılık etmektedir. Sonuç itibarıyla, haberde yer alan, TARSİM’in seraları yıkanın lodos değil, hortum olduğunu iddia etmesi ve hortumun sigorta kapsamında olmadığını belirttiği ifadeleri doğru değildir. TARSİM, Sistem’in başlangıcından itibaren sigorta yaptıran Bursalı üreticilerden 95 milyon TL prim alınmış ve bunun karşılığında sigortalı üreticilere 140 milyon TL’nin üzerinde hasar ödemesi yapmıştır. Sonuç itibarıyla, TARSİM’in sigortalı üreticilere para vermediği ifadesi tamamen uydurma olup, gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
Öte yandan, TARSİM’den bir grup yetkilinin Ocak ayı sonunda İnegöl’e gelerek düzenlenecek bilgilendirme toplantısında çiftçilerle görüşeceği öğrenildi.