İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine, Jandarma Genel Komutanlığı ile kargo ve posta işletmelerine gönderilen yazıda, yivsiz tüfeklerin değerli/güvenli vb. posta, kargo veya kıymetli eşya taşımacılığı yöntemleriyle nakillerinin engellenmesinin söz konusu olmadığı belirtildi.
Bakanlıktan Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Tekinarslan imzasıyla gönderilen yazıda, görsel basın ve internet siteleri ile sosyal medyada usulsüz yivsiz tüfek satışı yapıldığı şeklinde bakanlığa gelen ihbarların değerlendirilmesi neticesinde, bu şekilde satış ve sonrasındaki naklin engellenebilmesi amacıyla kargo, posta yoluyla ya da fabrika ve satıcılık (bayilik) belgesi sahipleri tarafından gerçekleştirilecek nakillere ilişkin uyulması gereken usul ve esasların belirlendiği bir genelgenin 81 ilin valiliğine gönderildiği hatırlatıldı. Yazıda, yivsiz tüfeklerin değerli/güvenli vb. posta, kargo veya kıymetli eşya taşımacılığı yöntemleriyle nakillerinin engellenmesinin söz konusu olmadığı belirtilerek, “Yazımızda belirtilen usulüne uygun düzenlenmiş belgeler ile birlikte yivsiz tüfeklerin kargo, posta yoluyla taşınmasında sakınca bulunmamaktadır. Güvenlik kuvvetlerimizce ve dünya ordularında kullanılan M-16, AK-47 ve G3 gibi uzun namlulu ve tam otomatik atış yeteneğini haiz silahlara benzer av tüfeklerinin ruhsatlı olsa dahi, terör olaylarının yaşandığı bölgelerde 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11’inci maddesinde valilerimizin verilen yetkiler çerçevesinde taşınması ve naklinin kısıtlanması söz konusu emir yazımız ile istenilmişti. Söz konusu yivsiz tüfeklerin, yerleşim yerlerinde mevzuata aykırı olarak taşınması yasaktır. (Boş olarak torba veya kılıf içerisinde ya da araçların bagajında taşınıp nakledilmesi hariç) Ancak, terör olaylarının önenmesine yönelik operasyonların yapıldığı bölgelerde (özelikle kırsal alanda) güvenlik kuvvetleri ile muhtemel karşılaşmalarda, avcı, sporcu-terör örgütü mensubu ayrımı konusunda tereddüde düşülecek sıkıntılar yaşanabileceği, yapılan keşif ve gözetleme faaliyetlerinde uzun namlulu ve tam otomatik harp silahına benzerliğinin yanlış anlamalara ve müessif olaylara sebebiyet verebileceği hususları göz önünde bulundurularak, taşınması veya kullanılması hususunda kısıtlama getirilebilecek, TS 870 standardına uygun olan bu silahların satışı veya ruhsatlandırılması hususunda herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyecektir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu ve Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun konuyla ilgili olarak kişisel sosyal medya hesaplarından yaptıkları duyurularda, av silahlarının satışı, güvenli kargo ile taşınması ve ruhsatlandırılmasında herhangi bir yasağın söz konusu olmadığını duyurdu. Milletvekili Babaoğlu ve Başkan Özaltun, 81 ilin valiliğine gönderilen son yazıyı da hesaplarında paylaşarak takipçilerini bilgilendirdi.
Milletvekili Babaoğlu, “İki gün önce Türkiye’nin en büyük av silahı üreticisi, dünya av silahı ticaretinin önemli bir kısmını gerçekleştirilen Beyşehir’imizin güzide mahalleleri Üzümlü ve Huğlu’dan bir heyetle İçişleri Bakanlığımızı ziyaret ettik. Gönderilen son genelgenin yanlış yorumlandığını, av silahlarının güvenilir bir kargo şirketi ile gönderilmesinde ve ruhsatlandırılmasında bir sınırlama getirilmediğini, konunun daha net anlaşılması için 81 il valiliğimize yeni bir yazı gönderildiği ifade edilmiştir. Av silahı üreticileri adına ilgilerinden dolayı İçişleri Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Murat Özaltun ise, “Allah’ın izniyle sorunu çözdük. Üreten hemşehrilerimizin yanındayız” ifadelerini kullandı.