55 Yıldır Usturayı Elinden Düşürmedi

Bursa’nın İnegöl ilçesinin en eski berberi Hüsamettin Şen, yarım asrı aşkın süredir mesleğini icra ediyor.

Yayınlama: 16.03.2017
1.290
A+
A-

1962 yılında mesleğe çırak olarak giren Hüsamettin Şen, 55 yıldır insanları tıraş ediyor. 47 yıldır aynı yerde hizmet verdiğini söyleyen emektar berber, çıraklık dönemlerinden beri devamlı gelen müşterileri olduğunu söyledi. Meslekte yarım asrı devirmenin kendisine ayrı bir heyecan kattığını ifade eden Hüsamettin Şen, “Berberlik mesleğine 1962 yılında Şükrü ustanın yanında çırak olarak başladım. 7 yıl orada çalıştıktan sonra 1969 yılında askere gittim. 1970 yılında askerden geldikten sonra dükkan açtım ve mesleğime devam ettim. O zamandan beri de 47 yıldır faal bir şekilde bu mesleği aynı yerde devam ettiriyorum” dedi.

Gaz lambasıyla su ısıtılırdı

Şimdi berberlik yapmanın çok kolay olduğunu belirten Şen, “Eskiden usturayla tıraş ederdik. O zamanlarda ispirto ocağı bile yoktu. Sakal tıraşı olacak müşteriler için sıcak suyu gaz lambalarının üstünde ısıtırdık. Bir kişilik ancak su ısınırdı. Başka bir müşteri geldiği zaman bir daha su ısıtırdık. Şimdi herkesin dükkanında sıcak su akıyor. Şimdi berberlik yapmak çok kolay” diye konuştu.






Genç nesil gelmiyor

Artık gençlerin farklı tıraş şekilleri istediğini anlatan Hüsamettin Şen, “Pek bizim yapabileceğimiz tıraş şekilleri değil. O yüzden genç nesil gelmiyor. Bize orta yaş ve yaşlı kesim geliyor. Benim çıraklık dönemimden beri gelen müşterilerim var” dedi.

Çırak bulmakta her meslekte sıkıntı olduğunu belirten Şen, “Öğrenciler 12 yıllık mecburi eğitim sebebiyle üniversiteye kadar okuyor. Liseden sonra belli bir yaşa gelindiği için çıraklık yaparak bir meslek öğrenmek istemiyorlar. Hem çıraklıktan alacağı para o yaştaki bir gence yetmez. İlkokulu bitirdikten sonra eğer çocuk okumayıp çıraklık yaparsa hem mesleği öğrenir, hem de alacağı para onun için yeterli olur. Okumayacaksa da en azından bir meslek sahibi olup hayatını kurtarabilir. Şu anda liseyi bitirip, herhangi bir meslek sahibi olmayan binlerce gencimiz var. 12 yıllık mecburi eğitimin bence zararı bu oldu. Çocuklarımız zanaatsız kalıyor. Sadece bizim mesleğimizde değil, bütün sanayide usta sıkıntısı çekiliyor. Gençler oturarak para kazanmak istiyor, küçük yaşta meslek öğrenip bir işi öğrenenlerin sayısı azaldı. Şu an birçok meslekte usta yetişmiyor” diye konuştu.

Çeltikçi Mahallesi’nde ikamet eden Osman Öz ise, Şen’i çıraklık döneminden beri tanıdığını belirterek, “55 yıldır ona tıraş oluyorum. Güler yüzlü ve sevecen, mesleğine saygılı biri. Bu zamana kadar hep ona tıraş oldum” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş