Kiloları yüzünden bölgedeki hastanelere kabul edilmeyen apandisit tanısı konulan hasta, Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.
Kilis Devlet Hastanesinde akut apandisit tanısı konulan, ancak çok riskli olduğu için ameliyat edilemeyen ve ismi açıklanmayan hasta bölgedeki bazı hastaneleri dolaştıktan sonra Özel Gaziantep Anka Hastanesi acil servisine başvurdu. Yaklaşık 200 kilo olan M.E.’nin yapılan muayene, tetkik ve tahlillerinde apandisit olduğu ortaya çıktı. Hasta, Op. Dr. Atilla Duran tarafından kapalı yöntemle ameliyat edildi. Ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ve sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan hasta, ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Duran, ekibi ve Özel Gaziantep Anka Hastanesi’ne teşekkür etti.
Riskli bir ameliyatı başarı ile gerçekleştirdiklerini belirten Op. Dr. Atilla Duran, “Acil serviste değerlendirildiğinde, FM (Fizik Muayene) bulguları ve dış merkezde çekilen abdominal tomografide hastada, akut apandisit ile uyumlu bulgular ve göbek fıtığı kesesine sıkışmış omentum dokusu tespit edildi. Bunun üzerine hasta için acil ameliyat kararı aldık. Morbid obez olan hastada açık apandisit ameliyatı ile kapalı apandisit ameliyatının artı ve eksilerini değerlendirdik. Değerlendirme sonrası ise hastada kapalı apendektomi ameliyatına karar verdik. Anestezi ile konsülte edilen hasta yüksek riskle ameliyata alındı. Kapalı yöntemle hastaya apendektomi ve göbek fıtığı onarımı ameliyatı yapıldı. Hasta operasyon sonrası tedbir amaçlı yoğun bakıma alındı. Vital bulguları ve genel durumu çok iyi olan hasta servise alındı, rejimi açıldı. Aktif sorunu olmayan hasta bir günlük servis takibinin ardından, Anka Hastanesi diyetisyeni Merve Boztoprak’a yönlendirilerek, beslenme tedavisi oluşturuldu, hastamız şifa bulması sonucu taburcu edildi. Ameliyat boyunca hastayı stabil halde tutan ve ameliyat konforumu sağlayan başta anestezi uzmanlarımız ve anestezi teknisyenleri ile ameliyat boyunca samimi yardım, sabır ve desteklerini gördüğüm ameliyathane hemşirelerine, personeline, yoğun bakım ve servis hemşirelerine teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
“Morbid obezite tüm dünyada ciddi bir sorun”
Op. Dr. Atilla Duran, ölümcül şişmanlık olarak da adlandırılan morbid obezitenin tüm dünyada hızla artış gösteren ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerek, uyarılarda bulundu. Duran, “Obezite, gelişmiş ülkelerde olduğu kadar ülkemizde de giderek artan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Morbid obezite,vücut kitle indeksinin 40’ın üzerinde olmasıdır. Vücut kitle indeksi bireyin kilosunun, boyunun metrekaresine bölünmesi ile elde edilen değerdir. Sigaranın yaygın bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkmakta olduğu gelişmiş toplumlarda morbid obezite, önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırayı alma yolunda hızla tırmanıyor. Morbid obeziteyi sadece obezitenin ileri bir şekli olarak görmek çok doğru bir yaklaşım değildir. Aslında ikisi arasındaki fark gece ile gündüz arasındaki fark kadar açıktır. Bu nedenle diyet alışkanlıklarında değişiklik, ilaç tedavisi, davranış değişiklikleri, egzersiz programları gibi kilo vermeye yönelik girişimler morbid obezitenin tedavisinde başarısız ise,kalıcı ve en etkin tedavi kişiye özgü seçilmiş Morbid Obezite Cerrahisi’dir. Bu da merkezimizde yapılabilmektedir. Vücut kitle indeksine göre morbid obez (ölümcül şişman) olarak kabul ettiğimiz durum, hayatı tehdit eden acil hastalıklarda ameliyat riskini de ciddi oranda artırmaktadır. Tedavilerinin ve iyileşme süreçlerinin çok daha riskli ve karmaşık olmasından dolayı, normalde her hastanede gerçekleştirilebilecek akut apandisit tedavisi morbid obez hastalarda daha özel merkezlere ihtiyaç göstermektedir. Morbid obezitenin bir başka olumsuz boyutu da maalesef morbid obez hastalarımızın hastalığını kabul etmemesi, olağan karşılaması ya da bunu kendi kaderi gibi kabul etmesidir” dedi.
Başarılı sonuç için erken tedavi önemli
Duran, tedavide başarıya ulaşmak için tedaviye erken başlamanın önemli olduğunu ifade etti. Op. Dr. Atilla Duran, ”Morbid obezitenin bir hastalık olarak kabul edilmesi gerekiyor. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar başarılı sonuç alınır” diye konuştu.
Duran, Morbid obezitenin toplumun her kesimine anlatılması gerektiğini hatırlatarak, mutlak suretle kişiye özgü tedavi protokolleri ile önüne geçilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi