Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği ve İktisadi İşletmesi (TAP) organizasyonu ile 17 ilçe belediyesi ve ilgili kamu kurumları arasında atık pillerin doğaya verdiği zararların önüne geçmek için işbirliği toplantısı yapıldı.
Almira Otel’de yapılan toplantı, atık pillerin toplanması ve bertarafı konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluş olan TAP Derneği’nin Genel Sekreteri Neslihan Bahar Boyacılar’ın konuşması ile başladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdür Vekili Yeşim Dedeoğlu, atık pillerin toplanması konusunda büyükşehir belediyelerine, ilçe belediyelere, lisanslı firmalara ve üreticilere düşen sorumluluklar hakkında bilgi verdi. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını da anlatan Dedeoğlu, 2016 yılında 22 bin 970 kilogram atık pil toplandığını, 2015 yılına oranla atık pil toplama veriminin yaklaşık yüzde 65 arttığını, okullarda yapılan eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının etkili olduğunu vurguladı.
TAP Derneği Teknik ve Eğitim Uzmanı Savaş Arna; atık piller konusunda yurt çapında yaptıkları ve yapmayı düşündükleri projelerle ilgili bir sunum gerçekleştirerek, atık pillerin çevre ve insan sağlığına etkileri, geri kazanımı ve bertarafı sürecinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Toplantı sonunda atık pil toplama veriminin arttırılmasına yönelik, ilçe belediyelerle koordinasyon çalışmalarının artarak devam ettirilmesine, her ilçe belediyesinden atık pil sorumlularının belirlenmesine ve TAP Derneğine bildirilmesine, yetkilendirilmiş kuruluşlarla protokolü bulunmayan Harmancık, Keles ve Büyükorhan ilçelerinin de protokol yapmasına, konuyla ilgili kampanya ve eğitim çalışmalarının devam ettirilmesi karar verildi.