Bursanın Sağlık Tarihi Kayıt Altında

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin somut olmayan kültürel miras çalışmaları kapsamında hazırladığı 307 esere, CHP Bursa Milletvekili Op. Dr. Ceyhun İrgil tarafından kaleme alınan “Bursa’nın Sağlık Tarihi” kitabı da eklendi.

Yayınlama: 24.05.2017
976
A+
A-

Büyükşehir Belediyesi, Bursa Sağlık Tarihi kitabını da kent belgeliğini kazandırdı. CHP Bursa Milletvekili Op.Dr. Ceyhun İrgil tarafından kaleme alınan, 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak tıp, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık alanlarında geçmişten günümüze ışık tutan eser, Büyükşehir Belediyesi tarafından Sağlık Tarihi Müzesi olarak restore edilen tarihi mekanda düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Osmanlı devletine ilk başkentlik yapan Bursa, sağlık kurumları, yöntemleri ve doktorları ile bu alanda ilklere ev sahipliği yapmıştır. İlk Osmanlı hastanesi olan Yıldırım Darüşşifası, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından kendi adıyla anılan külliye içerisinde yaptırılmıştır. Kurulduğu ilk yıllardan itibaren hemen her alanda hastaların bedeni rahatsızlıklarının teşhis ve tedavi edildiği, aynı zamanda ruhi sıkıntıların ve hastalıkların iyileştirildiği bir sağlık kuruluşu olan Yıldırım Darüşşifası, kuruluş maksadına uygun olarak günümüzde de sağlık kurumu olarak hizmet vermektedir. Yine ilk hayvan bimarhanesinin de Bursa’da kurulmuş olduğunu görmekteyiz. Orhan Gazi’den Sultan 2. Bayezid’e kadar sultanların nezdinde devletin sağlık işlerini yürüten saray hekimleri bulunurken, Sultan 2. Bayezid döneminde ülkenin sağlık hizmetlerinin idaresini üstlenmesi için hekimbaşılık kurulmuştur. Aynı zamanda muharebe hekimliği de Osmanlı devletinde özel bir yere sahiptir. Bütün bu bilgilerin ve daha nicelerinin yer aldığı bu eserin yayıma hazırlanmasında başta Op. Dr. Ceyhun İrgil olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunarım” diye konuştu.

Milletvekili Ceyhun İrgil ise eserin kendisine değil en az 100 kişilik bir ekibe ait olduğunu vurguladı. Kitabın hazırlanmasının 7 yıl sürdüğünü, 100’lerce hekim, hekim yakını ve hekim torununun tek tek bulunduğunu hatta Yunanistan’da gayrimüslim hekimlere bile ulaşıldığını ifade eden İrgil, yaklaşık 6 bin belgenin değerlendirildiğini ve bin belgenin ilk kez bu eserde kullanıldığını belirtti. İrgil, doktordan hemşireye ve sağlık memuruna kadar 5 bin kişinin isminin kitapta yer aldığını söyledi.






Bursa Tabip Odası’nın geçmiş dönem başkanlarından Dr. Çetin Tor ile Prof. Dr. Mefail Hızlı da kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere ve kitabın vücut bulmasına imkan sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş