Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurulu üyeleri tarafından her yıl farklı bir şehirde gerçekleştirilen cerebral palsy bilgilendirme toplantılarının bu yılki adresi Bursa oldu.
Engelliler Haftası münasebetiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, çocukluk döneminde görülen ve bu dönemin en yaygın fiziki engelliliği olarak karşımıza çıkan cerebral palsy hakkında bilgiler verildi. Toplantı yarın (pazar) 09:30’da Merinos Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Baki Umut Tugay, “Cerebral palsy’ye her yıl doğumlarda 1000’de 7 gibi bir oranda rastlanıyor. Bu tarz bir hastalık için ciddi bir oran. Bu oran çeşitli çalışmalarla azaltılmaya çalışılıyor. Cerebral palsy’ye beyin felci diyebiliriz. Bebek ve çocuklarda çok sık görülüyor olması hastalığın önemini arttırıyor. Özellikle ilk 2 yıl içerisinde gelişmekte olan beynin hasar görmesi sonucu oluşuyor. Riskli bebeğe erken müdahale yapıyoruz. Doğru müdahaleyi en hızlı şekilde yaptığımız takdirde bu çocuklarımızın beynini normal beyin fonksiyonlarına en yakın hale getirebiliyoruz. Bir diğer önemli faktör ise aile. Eğer aile çocuğunda olan veya oluşmakta olan cerebral palsy belirtilerini erken teşhis edebilirse çocuğun beynindeki hasarı asgariye indirmem mümkün. Tam olarak tedavisi henüz olmasa da özel rehatibilitasyon merkezlerimizde Avrupa’daki yeniliklerin takibiyle birlikte müdahale ediyoruz. Türkiye’de 250-300 çocuk nöroloğumuz var, Bursa’da ise bu sayı 68’le öncü. Bu hastalık için okullarımız ve yatılı merkezlerimizde var. CP oldukça karmaşık bir engellilik hali. CP’li 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi var. Hayat boyu sürüyor ve bilinen bir tedavisi henüz yok. Ancak uygun özel eğitim, rehabilitasyon ve destek programlarıyla hastanın sosyal yaşama adaptasyonu sağlanıyor. Türkiye’de ne yazık ki her 8 saatte 1 cerebral palsy’li çocuk dünyaya geliyor” dedi.