Çocuklarınızla Günde 15 Dakika Oynayın

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okuyan öğretmen adaylarına öğrenme ve öğretme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Sinan Canan, başarılı çocuklar yetiştirilmesinin annelere bağlı olduğunu belirterek, “Çocuklarınızla günde 15 dakika oynayın” dedi.

Yayınlama: 16.05.2017
1.016
A+
A-

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerinden oluşan Sınıf Öğretmenliği Topluluğu tarafından Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Prof. Dr. Sinan Canan, dünyayı kendine göre değiştirebilme özelliği olan tek canlının insan olduğunu, bunu da beyindeki bazı yeteneklerle yapabildiğini söyledi. Beyni “hayatta kalma donanımı” olarak tarif eden Canan, insanoğlunun 200 bin yıldır bugünkü vücutta olduğunu ancak bugün bazı şeyleri atalarından farklı ve yanlış şekilde yaptığına işaret ederek, “Fabrika ayarlarına dönmemiz gerekiyor. Bu da çok basit. Bol hareket etmeli, az ve aralıklı yemeli, olumlu sosyal ilişkiler kurmalı, stresten uzak durmalı ve sınırlarımızı aşmalıyız. Atalarımız çok yol yürürdü, hiperaktivite bozukluğu olan tiplerdi. Şimdi ise 40 dakika sınıfta oturmayana hiperaktif deniyor, ilaç veriyoruz ona. Oysa 40 dakika oturan homo sapiens çocuk hasta demektir. İkincisi, acıkmadan yemek yeme lüksünden vazgeçmeliyiz. Devrimizin en önemli hastalık kaynağı acıkmadan yemek yemekten kaynaklanıyor. Oysa atalarımız açlığı vücuduna faydaya çevirmiş. Çünkü acıkırsanız vücudunuz onarılmaya başlıyor. Siz bu ataların torunlarısınız. Öğlen yemeğini kaldırdığınız zaman ne kadar sağlıklı olduğunuzu göreceksiniz. İnsan türünün hiçbir döneminde öğle yemeği yoktur, bizim kültürümüzde de Tanzimat fermanından sonra gelmiştir. Ondan önce kahve altı vardı sabahları, bir de akşam yemeği Bugünkü öğle yemeği tamamen kapitalist sistemin ürünü olarak hayatımıza girmiş. Bugün tokluktan ölen sayısı açlıktan ölenlerden katbekat fazla. Üçüncüsü, olumlu sosyal ilişkiler olmazsa olmazımız. Diğer insanlara çok ihtiyacımız var. Sosyal destek gerekiyor. Yakın ve küçük çevre çok önemli. Dördüncüsü, stresten uzak duracağız. Atalarımızın sadece hayvan avlarken stres oluyorlardı. Kredi kartı, kariyer derdi, trafik vs. meselesi yoktu. Yokluk vardı, ama az stresliydi. Ben her sabah trafikte stres yapıyorum. Eğer bu stres için tedbir almazsam 20 yıl içinde beynim sünger gibi küçülecek, biliyorum. Stresi azaltma yöntemleri bu devrin en önemli silahıdır. Basit nefes egzersizleri hayatınızı kurtarabilir. Son olarak da, insanoğlu bulunduğu ortam şartlarını aşmaya programlanmış. Her şeyi tıkırında ama daralıyor. Eksiğini kapatma ve sınırlarını aşma genleri var çünkü. Bunu yapamayınca antidepresanlardan medet umuyoruz” diye konuştu.

İnsan beyninin, milyonlarca kilometre uzunluğunda kablolardan oluştuğunu ve bir haritayı andıran bu yapının tıpkı parmak izi gibi herkeste farklı olduğunu anlatan Prof. Dr. Sinan Canan, “Bu haritayı ortaya çıkarabilseydik beynin nasıl çalıştığını da anlamış olurduk. Bunu bilemiyoruz ama beynin, kullanılmayan bağlantıları sildiğini biliyoruz. Bu yüzden çocuklarınıza hazır oyuncak vermeyin. Nöronları ölür” dedi.

Annelerin çocuğun gelişimi üzerindeki etkisini anlatırken de Canan, “Anneler ve bebekler içgüdüsel olarak iletişim kuruyor. Anneler adeta beynini sıfırdan programlıyor bebeklerin İkisi arasında özel bir etkileşim var. Üniversite mezunu olan anne-babalar çocuk yetiştirmek için bir yığın kitap alıyor. Muhtemelen bunları çocuk askere gidene kadar bitiremiyor. Zaten onları okurken de çocukla ilgilenemiyor. Gerek yok bütün bunlara. Çocuğunuzla sosyal etkileşimde bulunmanız yeterli. Günde 15 dakika oynayın. Kendinizi sevdirin, doğru davranın. Hayal kurmayı aylaklık olarak görüyoruz. Sınırsız hayaller kurabilen bir beyni 4 seçeneğe indirgemeyin. Çocuk beynine sınır koymayın her şeyi öğrenir. Aynştayn’ların sırrı bu” diye konuştu.








Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş