Hasan Sezai Efendi Osmangazide Yad Edildi

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ’Gönül Sultanlarımız’ adlı konferansta, Osmanlı döneminin ünlü şair ve mutasavvıflarından Hasan Sezai Efendi anıldı.

Yayınlama: 13.03.2017
1.036
A+
A-

Seyyid Usul Kültür Merkezi’nde tertiplenen programa konuşmacı olarak Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli katıldı. Hasan Sezai Efendi’nin hayatı hakkında bilgiler veren Bilal Kemikli, “17’inci yüzyılda yaşayan Hasan Sezai Efendi, Rumeli’den göç ederek Edirne’ye yerleşmiştir. Hazreti İbrahim Gülşeni’nin yolunu takip eden bir Gülşeni dervişidir ve o yolun Edirne’deki en önemli mümessillerindendir. Gülşenilik, Halvetilik dergahı içerisinde ortaya çıkan bir irfan mektebidir ve pek çok şair ve sanatkarın yetişmesine katkı sağlamış bir gelenektir. Bu gelenek içerinde yetişmiş seçkin şairlerimizden biri de Hasan Sezai Efendi’dir” dedi.

Hasan Sezayi Efendi’nin kıymetli bir divana sahip olduğunu belirten Bilal Kemikli, “Hasan Sezai Efendi, divanında coşkun bir şekilde ilahi aşktan, sevgiden, insanın manevi terakkisinden, insanın Hakk’ı tanımasından söz eder. Hasan Sezai Efendi’nin divanı, bir bakıma İran’ın ünlü şairi Hafız-ı Şirazi’ye benzetilerek değerlendirilir. Hasan Sezai Efendi, çok kıymetli ve değerli bir şair olarak, kültür ve edebiyat tarihimize yer edinmiştir. Divanından başka mektupları ve Niyazi Mısri’nin bazı şiirlerini şerh eden eserleri vardır. Hasan Sezai’nin Edirne’deki türbesi restore edildi. Edirne’nin manevi sığınaklarından biridir” diye konuştu.








Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş