İNEGÖL ÇİLEĞİ ŞAHLANIYOR

Son yıllarda yapılan atılımlarla tarımsal markaları ön plana çıkan İnegöl’de yeni hedef “İnegöl Çileği”. Kalitesiyle dikkatleri üzerine çeken İnegöl Çileğinin markalaşması ve geliştirilmesi için İnegöl Belediyesi tarım sektörünün temsilcilerinin katıldığı çalıştay düzenledi.

Yayınlama: 25.11.2016
1.549
A+
A-

Sanayi şehri olma özelliğinin yanı sıra tarım alanında da sahip olduğu potansiyelle dikkatleri üzerine çeken İnegöl, son yıllarda bu alanda yapılan atılımlarla ayçekirdeği başta olmak üzere tarım markalarını geliştirmeye devam ediyor. 7 yıllık süreçte 500 dekarlık üretimden 10 bin dekarlık üretime ulaşan İnegöl Çileğinin daha da geliştirilebilmesi adına İnegöl Belediyesi, bu alanda çalışmaları yoğunlaştırdı. İnegöl Belediyesi öncülüğünde İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası işbirliği ile çilek çalıştayı gerçekleştirildi. Dün saat 11.00’da Royal Otel’de yapılan çalıştayda, İnegöl’ün yeni tarım markası olan çileğin geleceği masaya yatırıldı.

 

TARIM PASTAMIZI BÜYÜTMEK ADINA GAYRET EDİYORUZ






Çilek üreticilerinin katılım gösterdiği çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl’ün hem bir sanayi şehri hem bir köfte şehri hem bir kaplıca şehri hem de beraberinde iyi bir tarım şehri olduğuna vurgu yaptı. Tarımla alakalı bu potansiyeli daha fazla ortaya koyabilmek adına bazı hamleler yapmak gerektiğine de dikkat çeken Aktaş, “İlçe Tarımımızın, Ziraat Odamızın, farklı kurum ve kuruluşların ve özellikle 2014’ten sonra alınan yetkiyle birlikte İnegöl Belediyesi’nin bu konuyla ilgili özel bir gayreti var. Bazen beraberce fuar yaparak bazen müstakil olarak yapılan etkinliklerle tarımla ilgili gelirimizi arttırıp pastamızı büyütmek adına gayret ediyoruz. Bugün de bir araya gelişimizin sebebi bu. İnşallah burada konuşacağımız konularla birlikte biz gerekli notlarımızı ve paylaşımlarımızı yapıp bundan sonraki süreçte bu konudaki aktivitemizi arttırmaya çalışacağız” dedi.

 

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

Büyükşehir yasasının sağladığı faydalardan da söz eden İnegöl Belediyesi’nin 2014 yılı öncesinde tarımla ilgili bir yetkisinin olmadığına dikkat çeken Aktaş, “Aslında İnegöl Belediyesi’nin 2014 yılına kadar tarımla ilgili bir aktivitesi yoktu. Ama ona rağmen biz daha önce İnegöl Ala’sı isminin tescillenmesi, tarım fuarları yapılması, şenlik formatında üreticilerle buluşma ve beraberinde ürünlerin ön plana çıkarılmasıyla ilgili çalışmalar yapmıştık. Şimdi neler yapıyoruz? Fuarlar organize ediyoruz, fuarlara çiftçilerimizi götürüyoruz, belirli eğitim seminerleri yapıyoruz, arı kovanları, salça makineleri, ceviz soyma makineleri dağıtıyoruz. Ürün toplama merkezleri yapıyoruz. Yapacağımız daha çok iş var” diye konuştu.

 

TARIMLA İLGİLİ ÇOK CİDDİ POTANSİYELİMİZ VAR

Açıklamasında tarımdan ve köylerden uzaklaşmaya da değinen Başkan Aktaş, “Bir dönem köylerimizdeki topraklarımızı satarak köylerden hızla uzaklaştık. Fabrikalarda işe girip farklı iş kollarında çalışırken aynı zamanda tarımdan da hızla uzaklaştık. Ama şu bir vaka, bizim çok ciddi bir potansiyelimiz var. Burası İnegöl. Burası 4 mevsimi doya doya yaşayan bir şehir. Burada o kadar çok şeyler yapılabilir ki… Yeter ki kaliteli ve sürdürülebilir ürünler ortaya koyun. Tabi üretmek işin bir boyutu, pazarlamak ve satmak ikinci bir boyutu. Daha önce farklı çalıştaylar yaptık. Tarım çalıştayı da yapmıştık. Bunu da o çalıştayın bir alt oturumu olarak kabul edebilirsiniz. Çilek çalıştayı olarak kabul edebilirsiniz. Bu konuda biz bir yol haritası belirlersek, kesinlikle maddi anlamda kazanımlar olacağı gibi daha kaliteli bir ürünle ortada olabilmek gibi bir alt yapıyı da oluşturabiliriz diye düşünüyorum. Bir şeyi yaparken planlı yapmak lazım. Test ederek, marka değerini yükselterek çok daha iyi sonuçları elde edebiliriz. Bununla alakalı farklı Bakanlıklardan, ajanslardan destek alacaksak onu da yaparız neden olmasın. Biz bu özelliğimizi kaybetmeden yolumuza devam etmeliyiz. Tarımla ilgili de müthiş destekler veriliyor” ifadelerinde bulundu.

 

“PAZARLARDA İNEGÖL ÇİLEĞİ DİYE LANSE EDİLİYOR”

Başkan Aktaş’ın ardından İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru kısa bir konuşma yaptı. Çileğin şuanda Kurşunlu ve İnegöl’de bir marka olduğunu kaydeden Mahmut Doğru, “Bu sizlerin sayesinde oldu. Kurşunlu’daki çilek üreticilerinin özverileri sayesinde bugünlere gelindi, çileğin adaptasyonu sağlandı. Pazarlarda şuanda İnegöl çileği diye lanse ediliyor. Çilek konusunda şuanda bazı çalışmalar yapılıyor. Tarım çok kıymetli bir sektör. Katma değeri yüksek bir sektör” dedi.

 

ÇİLEĞİN MAZİSİ 7-8 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise İnegöl çileğinin tarihinin 7-8 yıl öncesine dayandığını anımsatarak “Bundan 7-8 yıl önce Nevşehir’e gidip çilek fidelerini getirdiğimiz günü bugün gibi hatırlıyorum. Gelinen noktayı görüyoruz. Gurur verici bir noktaya geldik. Ayçekirdeğinin patenti alındığı gibi çilekte de böyle bir çalışma yapılabilir” şeklinde konuştu.

 

FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPILDI

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, AK Parti Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Dumanlar, İnegöl Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Fevzi İnal, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman’dan oluşan heyet, çilek üreticilerinin İnegöl Çileğinin geliştirilmesine ilişkin fikir ve önerilerini dinledi. Yapılan istişareler sonucunda İnegöl Çileği markasının geliştirilmesi adına atılacak adımlar tespit edildi.

 

EKSİK KALDIĞIMIZ NOKTALARI TESPİT ETTİK

Oturum sonucunda alınan kararlar ve çalıştayın sonucuna ilişkin bir değerlendirme yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl tarımının yükselen değeri olan Çilek ile alakalı üreticiler ve sektör temsilcilerinin katılımı ile sağlıklı ve kaliteli bir çalıştayı gerçekleştirerek noktaladıklarını söyledi. Amaçlarının İnegöl tarımını daha fazla ön plana çıkarmak, tarım ihracatını ve tarım gelirlerini daha fazla artırarak sektörün hak etiği yere gelmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Aktaş, “Bu manada İnegöl tarımına yön verme hedefiyle 2014 yılında yaptığımız Tarım Çalıştayı ve akabinde hazırlanan sonuç raporu doğrultusunda konunun tüm taraflarıyla İnegöl tarımının gelişmesi adına koordineli bir şekilde plan ve projeleri hayata geçiriyoruz. İnegöl Belediyesi olarak kırsal kalkınmayı desteklemek en önemli hedeflerimiz arasında. Bugün de Kurşunlu başta olmak üzere; Kınık, Çitli, Küçükyenice, Eymir ve Özlüce gibi mahallelerimizin çilek üreticileri ile bir araya gelerek bu alanda daha iyi neler yapılabilir konusunda istişareler yaptık. Ürün Toplama Merkezinin acilen yapılması gerekliliğini, beraberinde çilek fidesi destekleri, yine yapılacak Çilek Şenliği ile birlikte yeni pazarların bulunması ve çilek yetiştiriciliği konusunda eksik kaldığımız eğitim ve benzeri konularda daha donanımlı bir noktaya gelmek açısından önemli verilere ulaştığımız bir çalıştayı geride bıraktık” dedi.

 

ÇİLEK ÇALIŞTAYINDA ÖNE ÇIKAN KONULAR

Aktaş, çilek çalıştayında öne çıkan konuları ise şöyle sıraladı: “Biz daha ürünümüzün ismini dahi tam olarak bilemiyoruz. Çalıştayda ürünümüze İnegöl Çileği, Bursa Çileği ve Uludağ Çileği diyen üreticilerimiz var. Biz özellikle ürün isminin tescili ve Ürün Toplama Merkezi ile alakalı çalışmalar yapacağız. Çilek fidesinin pahalı olmasından bahsedildi. Fide konusunda üreticilerimize destek ön plana çıktı. Üretimde öne çıkan önemli bir konuda eğitim oldu. Ayrıca ürünün tanıtımı ve pazarlanması noktasında bir Çilek Şenlİği veya festival yapılmasına karar verildi. Ürünün Paketlenmesi, ürünün toplanması ve sonrasında yaşanan sıkıntılar ortaya konuldu. Sonuç olarak öne çıkan bu konularda belediyemizin muhatap olduğu alanlar olduğu gibi, belediyemiz dışındaki kurumları ilgilendiren konularda mevcut. Bizler İnegöl Çileğinin hak etiği yere gelmesi noktasında çalıştayda öne çıkan bu konular ile alakalı koordinasyonu sağlayacağız.”

 

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş