Fransa’da Hazreti Muhammed’e hakaret içeren karikatürlerin resmi binalara yansıtılmasının ardından Kuveyt ve Katar Fransız ürünlerini boykot ederek tepki gösterdi. İki ülkedeki marketlerde Fransız ürünlerinin satıldığı raflara “Fransız ürünleri yok”, “Boykot” gibi yazılar asıldı.
Fransa’da bir öğretmen derste öğrencilerine Fransız dergisi Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed’e ve İslam’a hakaret içeren karikatürlerini göstermiş ve 16 Ekim’de başı kesik halde ölü bulunmuştu. Olayın ardından Fransa’da Müslümanlara yönelik baskılar arttı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Müslümanları hedef gösteren açıklamalarda bulunmuş, İslami radikalleşme ve terörle mücadeleyi yoğunlaştıracağını söylemişti. Hz. Muhammed’e hakaret içeren karikatürler, devlet kurumlarına ait binalara yansıtılmıştı.
FRANSA MÜSLÜMANLARA BASKIYI ARTIRDI
Fransa’da cami ve Müslüman derneklerine karşı baskınlar ve kapatma tehditleri artışa geçti. Müslüman dünyasından Fransa’daki İslam karşıtlığına karşı tepkiler gelmeye başladı.
KATAR VE KUVEYT’TEKİ MARKETLERDEN BOYKOT
Katar’da bazı marketler Arap ve Müslüman dünyasını Fransız ürünlerini boykot yapmaya çağırırken Fransız ürünlerini raflarından kaldırdı. Katar’da devlete bağlı faaliyet gösteren Al Meera marketler zinciri tarafından yapılan açıklamada, “Bir sonraki duyuruya kadar Fransız ürünlerini tüm şubelerimizden çekmeye başladık” ifadesi kullanıldı.
Kuveyt’teki marketler ise bütün Fransız ürünleri toplayıp depolara göndererek ürünlerin satışını durdurdu. Ülkede Fransız ürünlerinin satıldığı raflara “Fransız ürünleri yok”, “Boykot” ve “Hazreti Muhammed’e hakaret içeren karikatürlerini kınıyoruz” şeklinde yazılar asıldı.
FAS’TA DA BOYKOT BAŞLADI
Fas’ta aktivistler, sosyal medyada profil fotoğraflarını değiştirdi, yerine “Muhammed Resulullah” yazısını koydu. Fransız mallarına boykot başlatarak, bütün Müslümanlara boykota katılma çağrısı yaptılar.
CEZAYİR
Cezayir’deki en büyük İslami eğilimli parti Barış Toplumu Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, Fransız yetkililerin İslam karşıtı ifade ve uygulamalarına tepki gösterilerek, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’dan, Macron’a karşı tutum sergilemesi talep edildi.
Başta cumhurbaşkanlığı olmak üzere ülkenin tüm devlet kurumlarından Macron’un ifadelerini kınaması, diplomatik, siyasi ve ekonomik adımlarla cevap verilmesi istendi.
Açıklamada, “Macron’un İslam’a ve Müslümanlara yönelik hakaretlerini ve sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed’e saldırılarını sürdürmesi, tüm dünyadaki Müslümanlara açıkça saldırıdır.” ifadeleri kullanıldı.
YEMEN
Yemen Vakıflar Bakanı Ahmed Atiyye, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Fransa’yı boykot çağrısında bulunarak, üzerinde “Fransız ürünlerini boykot edin, Macron ve Fransa, ümmetin peygamberine hakaret ediyor. Resulullah kırmızı çizgimizdir.” yazılı bir fotoğraf paylaştı.
HAMAS
Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, ifade özgürlüğü gerekçesiyle hakaret içerikli karikatürlerin yayınlandığı Fransa’daki resmi ve gayri resmi ifadelerin öfkeyle takip edildiği belirtildi.
Açıklamada, bu durumun hoşgörüye ve birlikte yaşam değerlerine ihtiyaç duyan halklar ve ülkeler arasında çatışmalara neden olabileceği ve bunun da uluslararası barış ve güvenliğe olumsuz yansıyacağı uyarısında bulunuldu.
LİBYA
Libya Başkanlık Konseyi üyesi Muhammed Zayid, sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki hesabından yaptığı açıklamada, Macron’un ifadelerini kınayarak, Hz. Muhammed’in kutsallığına kötü sözler ya da değersiz karikatürlerin dokunamayacağını belirtti.