Bursa’da robotik yöntemle kalça protezi takılan hasta ameliyat olduğu gün yürüdü.
Özel Aritmi Hastanesi’nde görev yapan Op.Dr. Kayhan Turan, kalça protezi işlemlerinde implant parçalarının doğru yerleştirilmesi ve hizalanmasının kritik önem taşıdığını belirterek, “Tecrübeli bir ortopedik cerrahın bile manuel olarak implant pozisyonlarını ayarlarken bir miktar yanılma payı bulunmaktadır. Şayet hata oranı her iki implant için de çok yüksek olursa, protezin yerinden çıkması, hareket açıklığında azalma, bacak boy farklılığı gibi komplikasyonlar ya da mekanik arıza oluşarak başarısızlık meydana gelebilir. Fakat robotla bunların üstesinden gelinebilinir. Ameliyat sırasında robotik kol ortopedik cerraha, implant yuvasının doğru hizalanması ve yerleştirilmesine kılavuzluk ederken, hastanın önceden yapılmış olan kinematik hesaplarının (3 boyutlu tomografi sonrası) eklem protezinin yerleştirilmesinde optimumu seviyede kullanılması için gerçek geri bildirim sağlar. Ameliyatı cerrah gerçekleştirirken, robotik sistem cerrahın planlama dışına çıkmasına ve hata yapmasına engel olur. Böylece cerrahın ameliyatta hastanın anatomisine özel olacak şekilde son derece hassas ve yüksek doğrulukta işlemi başarmasını sağlayarak hata payını asgariye indirir” dedi.
Özel Aritmi Hastanesi’nde robot yöntemiyle kalça ameliyatı olan Necla Taşar Ataç, ameliyat olduğu gün yürümeye başladı. Ataç, ameliyat olduktan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Ağrıdan yerimde duramıyordum. Çare aramaya başladım. İstanbul’da gitmediğim sağlık kurumu kalmadı. Bursa’da Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi’nde robotik cerrahi ile kalça ameliyatlarının yapıldığını öğrendik. Gelip muayene oldum ve ameliyatımın robotik cerrahi ile yapılabileceği söylendi. Bu durum beni çok mutlu etti. Ameliyat oldum, başarılı geçti. Ameliyattan bir gün sonra ayağa kalktım. 2 hafta sonra geçmişe dönük ağrılarım tamamen kayboldu. Kalça hareketlerini istediğim gibi yapabiliyorum. Şu anda sosyal hayatıma geri döndüm. Hatta bazen ameliyat olduğumu unutuyorum” dedi.