Kar Yanığına Dikkat

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aydın Maçin, uzun süre kara maruz kalanlarda oluşan kar yanığının dikkat edilmediği takdirde kalıcı hasarlara yol açabileceğini söyledi.

Yayınlama: 02.02.2017
835
A+
A-

Memorial Diyarbakır Hastanesinden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aydın Maçin, yurdu etkisi altına alan kar yağışının ardından kar yanığı şikayetlerinin arttığını belirtti. Hastaların gözlerde yanma, batma ve sulanma şikayetiyle geldiğini ifade eden Maçin, “Kar yanığı korneada yanıkla, küçük yaralar ile başlayan ve daha ciddi sorunlara sebep olabilen bir rahatsızlıktır. Gökyüzünden gelen ışınların kardan yoğun bir şekilde yansımasıyla korneada küçük yaralar oluşur” dedi.

“Uzun süre araba kullananlarda da oluşur”

Şikayetlerin, kara maruz kaldıktan 6-8 saat sonra başladığını ve uzun süre araba kullananlarda da bu rahatsızlığın oluşabileceğini aktaran Maçin, “Özellikle yüksek rakımlarda, kar sporuyla uğraşanlarda, karda uzun yürüyüşler yapanlarda kenarları kapalı ve gözü tamamen kapatan koruyucu gözlük takılmazsa bu tür sıkıntılar olabilir. Sulanma, gözlerde batma, aşırı bir ağrı, göz kapaklarında şişme, gözleri ovma isteği oluşur. Bu tür durumlarda yapılması gereken 3 tane basit şey var. Soğuk suyla bol yıkama, mümkün mertebe gözleri kapatma ve gözleri kesinlikle ovmama. Çünkü gözler ovulduğu zaman bu oluşan yaraların daha derine gitmesine, daha büyük sıkıntılar çıkmasına sebep olabilir” diye konuştu.






“Görme kaybına sebep olabilir”

Daha büyük sıkıntılara ve görme kaybına sebep olan kar yanığının olduğuna da dikkat çeken Maçin, şunları kaydetti:

“Bu da gözün arkasında retina dediğimiz, görme merkezindeki görmeye yardımcı olan hücrelerin ölümü ile sonuçlanabilir ve bu da kalıcı görme bozukluklarına sebep olabilir. En başta renkli görme bozukluğuyla başlayıp daha sonra daha ciddi bir şekilde görmemizde kayıplara yol açabilir. Kömür sürmek gelen ışınların göze daha az girmesini sağlıyor. Kara maruz kaldıktan sonra koyu yüzeylere bakmak bir nebze de olsa hastayı rahatlatabilir. Bu tür sıkıntıları olan hastalarımızın hemen bir göz doktoruna başvurması gerekir. Çünkü bunlar tedavi edilmediği takdirde ovma ile veya daha fazla manipülasyonla korneadaki küçük yaralar büyür ve enfeksiyon başlar. Enfeksiyon da gözün içine kadar girip daha ciddi, hastanede yatırılmayı bile gerektirecek durumlara kadar ilerleyebilir.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş