Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ile ‘kentsel dönüşümde iş birliği’ protokolü imzaladı.
Yıldırım Belediyesi Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’nde düzenlenen protokol imza töreni Başkan İsmail Hakkı Edebali’nin ev sahipliğinde, İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Oktay Yılmaz, İMSİAD üye iş adamları ve belediye bürokratları katıldı. Yıldırım sınırları içerisinde yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarında belediye ile İMSİAD’ın karşılıklı yardımlaşmaları hususunda tarafların hak ve menfaatlerini düzenleyen bir iyi niyet anlaşması olarak imzalanan protokol, mevcut plansız yapı stokunu öngörüyor.
Öte yandan İMSİAD üyesi iş adamlarının Yıldırım’da bir bölgede kentsel dönüşüm gerçekleştirmeleri durumunda Yıldırım Belediyesi, bölge halkı ve müteahhit arasındaki uzlaşma görüşmelerini yönetecek, tarafların hak ve menfaatlerine kavuşmalarında arabulucu olacak.
Yıldırım’ın tüm dönüşüm çalışmalarının yürütüldüğü Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’nde önemli bir iş birliği adımı atmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Zor ve zahmetli bir süreç olan kentsel dönüşümde tüm aktörlerin aktif rol alarak söz sahibi olması gerekir. Şehri doğru yönetmek, doğru planlamak ve doğru inşa etmek için mutlaka sürecin doğru işletilmesi gerekir. Bu süreci yürütecek aktörler arasında, şehrin stratejik planı, planlama, ruhsat kısmında belediye, yasaları düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşümün yapıldığı yerde mülkü olan hak sahipleri veprojeyi hayata geçiren mühendislerimiz, müteahhitlerimiz ve müteşebbislerimiz var. Bu dört aktör iş birliği içerisinde olması gerekir. 10 binin üzerinde hak sahibini ağırlayarak dönüşüm çalışmalarını şeffaf bir şekilde aktardığımız bu merkezde kentsel dönüşümün bir diğer önemli sac ayağı müteşebbislerimizi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Yürütülen doğru çalışmalar şehrimizin bu süreçten kazançlı çıkmasını sağlayacaktır” dedi.
Edebali, “Kentsel dönüşümü sadece fiziki dönüşüm olarak algılamamalıyız. Fiziki dönüşüm olduğu gibi hukuki, sosyal, kültürel, tarihi ve psikolojik gibi çok detaylı boyutlar da var. Dönüşümü planlarken tüm bu boyutları hesaplayarak çalışmalar yapmalıyız. Vatandaşlarımızı mağdur etmeden gönüllü dönüşümü esas alarak hayatları yenilemek çok önemli. Yıldırım’da şehir ve insan ekseninde bugünü ve yarını tasarlayarak bir dönüşüme imza atmayı hedefliyoruz. Bunun sürdürülebilir olması adına bilimsel çalışmalarla süreci başlattık. Yaklaşık 3 yıldır dönüşüm yapılacak alanlarda inşaattan daha uzun sürecek planlama çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Çok boyutlu ve çok aktörlü bu süreç içinde hepimizin çok hassas davranarak fedakarlıkta bulunmamız gerekmektedir. Bizim için en önemli aktörlerden biri müteşebbislerimiz. Bu kadar çok yapı stoku olan bir şehirde dönüşümün sağlanmasını müteşebbislerimizin cesaretiyle, ortaya koydukları sermayeleriyle ve fedakarlıklarıyla başarabiliriz. Kendi içimizde, birlikte el ele vererek iyi niyet çerçevesinde iş birliği gerçekleştirerek kadim şehrimizi geleceğe taşımak adına çalışacağız” diye konuştu.