Uludağ Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Ömer Fethi Tezok, ölümünün 40. yılında üniversitede düzenlenen törenle anıldı.
Prof. Dr. Ö. Fethi Tezok, kurucusu olduğu üniversitede ailesi, dostları ve üniversite yöneticileri tarafından anıldı. Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, törende yaptığı konuşmada, üniversiteyi bugünlere getiren bütün rektörleri saygıyla ve minnetle andığını belirterek, vefat edenlere de başta Ö. Fethi Tezok olmak üzere rahmet diledi.
Uludağ Üniversitesi’nin ilk öğrencilerinden birisi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yusuf Ulcay; “Vefatından sonra ben de üniversitede asistan olarak birkaç yıl daha kaldım. Tezok hocamız ile tanışmadım. Ancak hocalarımızdan Ömer Fethi Tezok hocamızla ilgili çok güzel hatıralar dinledim. Üniversitenin kamulaştırılması, şehir dinamikleri ile olan çalışmaları bizlere anlatıldı. Hatta bazı hocalarımız Tezok hoca için 10 yıl daha görev yapması durumunda üniversitenin çok daha farklı yerlerde olacaklarını söylediler. Her yöneticinin kişiliği ve yaklaşım tarzları farklı oluyor. Bazı hocalarımız biraz daha farklı olduğu için bugün de böyle güzel bir şekilde anılıyor. Bu şekilde anılmak çok güzel. Bu bana da bir ders olması açısından önemli. Buradan ayrıldıktan sonra veya vefatımızdan sonra iyi konuşulması hakikaten çok güzel” dedi.
Fethi Tezok’un ilk akademik çalışmasına 1950’li yıllarda başladığını açıklayan oğlu Funda Tezok ise babasının Bursa ile ilk bağlantısının Londra’da çalışırken olduğunu vurguladı. Askeriyeden ayrılmayı düşünen babasının o zamanki tıp fakültesi dekanının daveti ile Uludağ Üniversitesi’ne gelmek için teşebbüste bulunduğunu söyleyen Funda Tezok, babasının yazdığı doktora tezinin Londra’dan Bursa’ya ulaştırılmasında kendisinin de ufak bir katkısı olduğunu kaydetti.
UÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Halil Sağlam da üniversitede şu an çalışanların hiç onu görmemelerine rağmen kendisini iyilikle andıklarını kaydetti. Törenin son kısmında kurucu rektör Ö. Fethi Tezok’u tanıyan ve beraber çalışanlar, hatıralarını paylaştı.
1915 yılında İstanbul’da doğan Ömer Fethi Tezok, 1941 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1947 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde enfeksiyon hastalıkları ve bakteriyoloji uzmanı olan Tezok, 1957’de profesör, 1967’de tuğgeneral oldu. 1974 yılında, 39 yıl hizmet verdiği silahlı kuvvetlerden ayrılarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçti. Prof. Dr. Tezok, ülkemizde ortaya çıkan salgın hastalıkların tedavisinde görev almış, hazırladığı tifüs aşısı 2. Dünya savaşında Amerikan ordusunda başarıyla kullanılmıştır.
Ömer Fethi Tezok, 20 Haziran 1975 yılında yeni bir misyon üstlenerek önce Bursa Tıp Fakültesi dekanı, sonra da 2 Şubat 1978 de vefatına kadar Bursa Üniversitesi’nin kurucu rektörü oldu. Bugünkü Görükle Yerleşkesi’nin kamulaştırılması ve Kükürtlü Tesisleri’nin kazandırılmasında da büyük emek harcayan Tezok’un akademik hayatı boyunca 11 kitap ve 100’e yakın makalesi yayınlandı. Almanca ve İngilizce bilen Tezok, evli ve üç çocuk babasıydı.