Başta BAE olmak üzere bazı ülkelerin desteklediği Hafter’e darbe üstüne darbe geliyor. Libya ordusuna ait bir SİHA, Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne yeni sevkedilen BAE’nin temin ettiği Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemini imha etti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Libya Başbakanı Serrac’la telefonda görüşerek, ittifakın Libya’nın savunma ve güvenlik kurumlarının inşasına katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.
Libya Ordusuna ait silahlı insansız hava aracınının (SİHA), ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milislere sevk edilen hava savunma sistemini (HSS) imha ettiği bildirildi.
BAE TEMİN ETTİ
Libya Ordusu resmi sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu, yaptığı yazılı açıklamada, ordunun hava unsurlarının, Hafter milislerinin işgalindeki Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne henüz gönderilen, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) temin ettiği Rus yapımı Pantsir tipindeki HSS’yi imha ettiğini duyurdu.
Libya Ordusu, 25 Mart’ta “Barış Fırtınası” operasyonunu başlatmış, 13 Nisan’da da Trablus’un batısındaki 7 belde ve bir şehri Hafter milislerinden geri alarak başkentten Tunus sınırına kadar uzanan sahil şeridinde 3 bin kilometrekarelik alanı milislerden temizlemişti.
Çölün ortasında geniş ve korunaklı bir askeri alan olan başkentin 140 kilometre güneybatısındaki Vatiyye, 7 ila 10 bin askerlik kapasitesiyle stratejik açıdan büyük önem taşıyor.
Libya Ordusu, üssü milislerden geri almak için düzenlenen operasyonlarla “paralı asker ile milislerin barınağı ve sivillere yönelik hava saldırılarının merkezi durumundaki Vatiyye Askeri Hava Üssü’nün etkisiz hale getirilmesinin amaçlandığını” bildirmişti.
NATO’DAN KRİTİK TELEFON
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Libya Başbakanı Serrac’la telefonda görüşerek, ittifakın Libya’nın savunma ve güvenlik kurumlarının inşasına katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.
NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, ikilinin Libya’daki gelişmeleri ele aldığı aktarıldı.
Genel Sekreter Stoltenberg, Libya’da artan gerginlikten duyduğu endişeyi dile getirirken, ülkede askeri çözümün mümkün olmadığının altını çizdi.
Berlin Konferansı ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunan Stoltenberg, Libya’da siyasi çözümün bu çerçevede yürütülmesi gerektiğini kaydetti.
Stoltenberg, NATO’nun BM nezdinde yürütülen siyasi girişimlere tam destek verdiğini yineleyerek, tüm uluslararası topluma da destek çağrısında bulundu.
Tüm taraflara Libya’ya yönelik BM silah ambargosuna uyma çağrısını yineleyen Stoltenberg, 2018 Brüksel Zirvesi’nde NATO Devlet ve Hükümet Başkanları tarafından da ifade edilmiş olduğu gibi, Libya Hükümeti’nin talebi üzerine NATO’nun, savunma ve güvenlik kurumları inşası alanında ülkeye yardım etmeye hazır olduğunu vurguladı.
Stoltenberg, NATO’nun Libya’daki güvenlik ve savunma durumlarını göz önünde bulundurarak hareket edeceğini bildirdi.