Bursa’da, yerleşkesinde cami, kütüphane ve laboratuvarların bulunduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İmam Hatip Lisesi “Kız Hafızlık Proje Okulu” ve “Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu” ile geleceğin hafızlarını ve bilim insanlarını yetiştiriyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Kampüsü’nde yer alan 17 Eylül 2018’de eğitim öğretime başlanan TOBB İmam Hatip Lisesi bünyesindeki cami, kütüphane, laboratuvarlar ve atölyelerle dikkati çekiyor.
“Kız Hafızlık Proje Okulu” ve “Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu” olma özelliğini de taşıyan imam hatip lisesinin yerleşkesinde bulunan ve özgün mimariye sahip BTSO Camisi direk ve kolon kullanılmadan 16 Türk devletini temsilen 16 köşeli olarak tasarlandı. Aydınlatmasında Allah’ın 99 ismiyle anlamlandırılan 99 led ampul bulunan caminin 16 köşeden yapılan kubbesinde hilal şekli ve ortasında Allah lafzı ile ay yıldız yer alırken, mihrabında İznik çinileri, duvarlarında Nur suresinin 35-39’uncu ayetleri bulunuyor.
– Camide 60 kız öğrenci, Kur’an-ı Kerim dersleri alıyor
Duvarlarında Allah, Hz. Muhammed ve 4 halifenin isimlerinin yazılı olduğu Selçuklu yıldızları görülen camide, “Kız Hafızlık Proje Okulu” kapsamındaki TOBB İmam Hatip Ortaokulunun 60 kız öğrencisi, namaz saatleri dışında Kur’an-ı Kerim dersleri alıyor.
Öğrenciler tarafından her gün bir hatim indirilen caminin alt katında ise kütüphane ile robotik kodlama atölyesi, zeka oyunları atölyesi ve matematik müzesi yer alıyor.
TOBB İmam Hatip Lisesinde “Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu” kapsamında fen, fizik ve bilgisayar laboratuvarları bulunuyor. Öğrenciler burada öğretmenlerinin gözetiminde çeşitli deneyler gerçekleştirip, bilimsel çalışmalar yapıyor.
Okul Müdürü Ertuğrul Şengül, AA muhabirine, Kız Hafızlık Proje Okulunda 60, Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulunda 90 olmak üzere okulunda 1070 öğrencinin bulunduğunu söyledi.
Bursa’da daha önce 2 farklı okulda hafızlık eğitimi verildiğini anımsatan Şengül, Kız Hafızlık Proje Okulunun bu yıl modern anlamda eğitim öğretim verdiğini aktardı.
Hafızlık eğitiminin 5. sınıftan itibaren yapıldığını aktaran Şengül, şunları söyledi:
“Camimiz ve okulumuz bir bütünlük içinde. Bilim ile dinin bir arada nasıl olacağını gösteren örnek bir mimari şeklinde teşkil edilmiş olan bu yapıların hayata geçirilmesi için çalıştık. Mayıs ayında okulumuza Hafızlık Proje Okulu ve onun yanında bir de Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu görevleri tebliğ edildi. Bu görevleri en güzel şekilde icra edebilmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Hafızlık Proje Okulumuza yaz döneminde 60 öğrenciyle beraber başladık. Öğrencilerimizi ezberci, taklitçi insandan, hafız-hafize olan insanlara yönlendirmeye, onları bu şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz.”
Ertuğrul Şengül, öğrencilerin yatılı kalmadan 2 senede hafızlık çalışmalarını bitirmesi planlaması kapsamında eğitimi sürdürdüklerini bildirdi.
– Ezberci yaklaşımdan uzak eğitim
Öğrencileri derslerde ezberci yaklaşımdan uzaklaştırmaya çalıştıklarını vurgulayan Şengül, şöyle konuştu:
“Okulumuzda üç proje uygulanıyor. Birisi ortaokullarda yabancı dil yoğunlaştırılmış proje okulu, okulumuzda Arapça yoğunlaştırılmış dil eğitimi veriyoruz. Onun yanında kız öğrencilerimiz için hafızlık proje okulu var. Birinci sene derslerle hafızlık eğitimini beraber yürütürken ikinci senede tamamıyla okul bünyesinde oluşturulmuş Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde Kız Hafızlık Proje Okulu çalışması var. Lisede de önceden kayıt olmuş olan öğrencilerimizi mezun edinceye kadar normal Anadolu İmam Hatip Lisesi ve bu sene almaya başladığımız fen ve sosyal bilimler proje okulu çalışmamız devam ediyor. Okulumuzda fizik laboratuvarı ve fen laboratuvarı var. Kütüphane, bilgisayar odalarımız mevcut. Caminin altındaki 1250 metrekarelik boşluğu kütüphane olarak değerlendirdik. Çok geniş bir alanı, kütüphane ve bilim merkezi haline dönüştürdük. Okul, medrese, kolej diye benim bir projem var. Bu üçünü bir araya getirerek aslında insanın bedeni ve ruhuyla, sorumluluğun yüklendiği nefisle bir bütünlük arz etmesi için okulumuzu külliye tarzına dönüştürmeye çalışıyoruz.”