Bursa Medicabil Hastanesi, Dr. Metin Tekcan’ın “Afet Psikolojisi” sunumuna ev sahipliği yaptı.
Hastanenin Konferans salonunda gerçekleşen sunuma çok sayıda Medicabil personeli katıldı. Afete maruz kalanları 4 ayrı kategoride değerlendiren Dr. Metin Tekcan, “Birincil afetzedeler travmatik olayları doğrudan yaşanlar, ikincil afetzedeler olayları doğrudan yaşanların aileleri ya da yakın ilişki içinde oldukları, üçüncül afetzedeler afetten etkilenmiş kişilere yardım etmek için olay yerinde bulunan insanlar, dördüncül afetzedeler ise belirtilen üç gruptan da olmayıp sadece şahit olan kişiler” dedi.
Dr. Metin Tekcan, yaşanmış bir felaket sonrası kişinin en tipik davranış özelliği olan travmayı “kişinin kendisinin ya da başkalarının hayatının fiziki bütünlüğünü tehdit eden, ölüm ya da ciddi yaralanma ile sonuçlanmış, inanç dünyasına yönelik tehditlerin olduğu olay ya da olaylar” olarak açıkladı.
Felaket sonrası insan davranışlarını kategorize eden Dr. Metin Tekcan, bu davranış biçimlerini dört farklı dönemde değerlendirdi. Tekcan, “Fizyolojik uyarılma, algıda hassasiyet, mantıklı düşünememe, karar verememe birinci dönemi, duygusal karmaşa, kaygı ve korku durumu, bedenî, fizyolojik durumlar, titreme ve bulantı ise ikinci dönemi kapsamaktadır. Üçüncü dönemde ise afetzede artık olay ile ilgili konuşmak istemez, yalnız bırakılmak ister. Psikolojik olarak o ortamda değildir. Dördüncü dönemde tepkilerin şiddeti azalır, afetzede olanları kabul etmeye başlar, gelecekle ilgili plan yapmaya başlar ve ruhen kendini iyi hissetmeye başlar” şeklinde bilgi verdi.