Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine ilişkin alınan karara destek çıktı. Başkan Şanlı, “Muhtarların bile nikâh kıyabildikleri yerde, her birisi üniversite mezunu olan müftüler neden nikâh kıyamasın?” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda müftülere nikah kıyma yetkisinin verildiği Kanun Tasarısı’nın altıncı maddesi kabul edildi. Alınan karara bir destek de Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şubesi’nden geldi. Şube başkanı Hilmi Şanlı, düzenlediği basın açıklamasında, Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı’nın TBMM’ye geldiğini ve dün gece itibariyle kabul edildiğini belirterek, “Bu kanunla, il ve ilçe müftüleri de evlendirme memurları arasına eklendi. Bu kanunun yasalaşmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yeni kanuni düzenleme ile artık, devlet memuru olan müftüler de nikâh kıyabilecek. Bir kısım çevreler müftülerin de nikâh kıyabilmeleri karşısında hop oturup hop kalkıyor ve bunlardan, diğer bir kısmı da ellerinde tencere-tava sokağa dökülüp bu kanunu protesto ediyorlar” dedi.
“Papaz’a hak da Müftü’ye haram mı?”
‘Batı’nın tüm laik ülkelerinde nikahı din adamları, yani papazlar kıyıyor ve hatta nikahlar kilisede kıyılıyor; oralarda laiklik tehlikeye girmiyor da bizde neden girmiş olsun?’ diyen Başkan Şanlı, sözlerini şöyle tamamladı:
“Papaz’a hak da Müftü’ye haram mı? Devlet laiktir, bireyler değil. Devletin laikliği de bütün inançlara ve hatta inançsızlıklara karşı eşit mesafede durmasıdır. Dikkat edilirse, kanun bir zorunluluk getirmiyor; dileyen bir kamu görevlisi olan belediyeye, dileyen yine bir kamu görevlisi olan müftülüğe gidip nikâh başvurusunu yapar. Nikâhı kıyacak kişi, belediye başkanı olduğu gibi bir kamu görevlisi olan müftü de olabilecektir. Allah aşkına! Muhtarların bile nikâh kıyabildikleri yerde, her birisi üniversite mezunu olan müftüler neden nikâh kıyamasın? Belediye başkanları ile müftülerin kıyacakları resmi nikâhların birbirlerinden farkı yoktur; ikisi de resmidir, ikisi de devlet memurudur ve ikisinin de kıydığı nikâh devlet nikâhıdır.”