Obezite Çocukların Ruh Sağlığını Da Bozuyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Çeri, son yıllarda obezitenin hızla artmasının insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini belirterek, yetişkinler kadar çocuklarda da yaygın olan obezitenin diyabet, kalp hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıkların yanı sıra önemli psikolojik sorunlara da neden olabildiğine dikkat çekti.

Yayınlama: 14.02.2017
793
A+
A-

Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ayhan Çeri, çağın hastalığı obezitenin çocuklar üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi. Obez çocukların, obez olmayan yaşıtlarına göre daha sık psikolojik ve fiziksel sağlık sorunlarına maruz kalabildiğini belirten Çeri, “Obez olan çocuklar kendileri ile barışık bir hayat sürebildikleri gibi, bazen de içe kapanabilmekte, özgüvenini yitirmekte ve daha çok besin tüketme eğilimine girerek bir kısır döngüye yakalanabilmektedirler. Aynı şekilde bu çocuklar zaman zaman arkadaşları tarafından dışlanabilmekte, kendileri ile alay edilebilmekte bu da doğal olarak çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir” dedi.

“Diyabet çocuklarda da görülebiliyor”

Obezitenin neden olduğu fiziksel hastalıkların arasında en sık görülenlerin diyabet, kalp hastalıkları ve astım olduğunu anlatan Çeri, “Bunlardan Tip 2 diyabet obez çocuklarda ve yetişkinlerde daha sık görülen bir rahatsızlık olup, tedavi edilmediği takdirde çeşitli doku ve organ hasarlarına neden olabilmektedir. Uygun diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde hastalık erken evrelerde kontrol altına alınarak tedavi edilebilmektedir. Obez çocuklarda kolesterol ve tansiyon yüksekliği akranlarına göre daha sık görülen bir durum olup, bu da uzun vadede çeşitli kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bunun sonucunda çocuklarda hayatın erken dönemlerinde kalp krizi ve inme riski daha çok artmaktadır” diye konuştu.






“Astım yaşam kalitesini düşürüyor”

Astımın, akciğerdeki havayollarının enflamasyonu ve daralması ile seyreden bir rahatsız olduğuna ve çocuklar arasında da hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Çebi, şunları kaydetti:

“Kronik bir rahatsızlık olan astım, diğer tüm kronik rahatsızlıklar gibi kişinin yaşam kalitesi ve süresini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir. Yapılan araştırmalarda nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, obez çocuklarda astım sıklığının daha fazla olduğunu görülmektedir.”

“Uyku bozukluklarına yol açıyor”

Obez çocuklarda aşırı horlama ve uyku apnesine daha sık rastlandığını vurgulayan Çebi, şunları söyledi:

“Bu da kalp-damar ve sinir sistemi üzerinde olası sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Ayrıca gün içinde yorgunluğa ve konsantrasyon bozukluğuna neden olabilmektedir. Kilolu çocuklarda eklem sertliği ve eklemlerde ağrı, karaciğerde yağlanma, safra kesesinde taş oluşumu, ergenliğe daha hızlı girme, kız çocuklarında aşırı tüylenme ve adet bozukluğu gibi problemler de görülebilmektedir. Çocuğun sağlıklı bir kiloya sahip olması için gereken en önemli şey onların yedikleri ve içtikleri gıdalardan aldıkları kalorinin günlük aktivite ve fiziksel egzersizlerle dengelenmesidir. Kilo fazlası olan çocukların normal büyüme ve gelişimine engel olmayacak şekilde günlük aldıkları toplam kalori miktarı azaltılmalı ve bunu yaparken mutlaka bir beslenme uzmanına danışılmalıdır.”

Çocukları obeziteden korumanın yolları

Çocuğun sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanması için motive edilmesi gerektiğini kaydeden Çebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüksek kalorili besinleri fazla tüketmesi önlenmelidir. Yüksek şeker içerikli besinlerden ve tuzlu atıştırmalıklardan uzak durması sağlanmalıdır. Çocuklar fiziksel aktivitenin faydaları konusunda bilinçlendirilmelidir. Çocukların günlük hayatta aktif olmaları sağlanmalı, haftanın 5 günü en az 60 dakika orta düzey efor gerektiren fiziksel aktivitelerde bulunmaları desteklenmelidir. Çocuğun hareketsiz geçen zamanı azaltılmalıdır. Okumak ve ev ödevi yapmak için sessiz ve sakin bir ortam önemli olmakla beraber, çocuğun bilgisayar ya da televizyon karşısında geçirdiği zaman günlük 2 saat ile sınırlandırılmalıdır.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş