Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Ordu’da yılda 1 milyon 200 bini aşkın reçeteli ilaç düzenlendiğini, bunun 304 bininin antibiyotik olduğunu belirterek, “Reçeteli ilaçların 4’te 1’ini antibiyotikler oluşturuyor” dedi.
Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, en küçük bir sağlık sorununda kullanılan antibiyotik kullanıldığını vurgulayarak günümüzde antibiyotiklerin gereksiz kullanımının önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin oldukça sık kullanıldığını belirten Kolomuç, “Ordu’da 2015 yılında düzenlenmiş reçetelerde ilaçlar kutu hesabıyla değerlendirildiğinde 1 milyon 209 bin 20 kutu ilaç yazılmıştır. Bu reçete edilen ilaçların 304 bin 462 kutusunu yani yüzde 25’ini antibiyotikler oluşturmaktadır. Sağlık genel harcamalarının maliyet analizini yaptığımızda ise genel maliyetin yüzde 5.2’sini antibiyotikler oluşturuyor” diye konuştu.
“Doktora antibiyotik yazdırmakta ısrar etmeyin”
Antibiyotik kullanımının kontrol altına alınmaması halinde kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalığın bile tedavi edilmesinin güçleşeceğini belirten Dr. İsmet Kolomuç, şöyle konuştu: “Etkili antibiyotikler olmadan yoğun bakım, organ nakli, kanser kemoterapisi, yeni doğan bebeklerin bakımı veya kalça ya da diz protezi ameliyatı gibi yaygın cerrahi işlemlerin uygulanması mümkün olamayacaktır. Eğer antibiyotik kullanımı kontrol altına alınamazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalığın bile direnç nedeniyle ölümcül olabilecek, insanlığın antibiyotik öncesi çağa geri dönmek durumu ile karşı karşıya kalabilecektir. Başarıya ulaşabilmek için ortak bir akıl, ortak bir çalışma vesürekli bir şekilde bu konu üzerinde durulması gerekiyor. Bu noktada en başta hekimlerimize, yardımcı sağlık personelimize, hemşirelerimize, eczacılarımıza, hastalarımıza, üniversitelerimize, meslek örgütlerine, ilaç firmalarına, yazılı ve görsel medya vb. çok geniş bir yelpazeye görevler düşüyor. Burada amacımız bilinç oluşturmak ve var olan bilinci arttırmak. Benim özellikle vatandaşlarımızdan istirhamım, hekimlere antibiyotik yazması konusunda ısrar etmemeleridir.”
“Bilinçlendirme çalışması sürüyor”
Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğince Ordu il genelinde akılcı antibiyotik kullanımını teşvik etmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirten Kolomuç, “Enfeksiyon hastalıkları uzmanlarımız ilimizde görev yapan aile hekimlerimize akılcı antibiyotik kullanımı konusunda eğitimler veriyor. Aile hekimlerimize yönelik ‘Hızlı Antijen Testi’ uygulama eğitimini 10 oturumda gerçekleştirdik. 150 hekimimize sağlıkta iletişim ve ‘Viral Boğaz Ağrısı Tanı Skoru’ eğitimi verdik. 210 aile hekimimize 3 bin 500 adet ‘’Hızlı Antijen Testi Kiti’ dağıtımını tamamladık. Ayrıca bin 500 adet 3 çeşit afiş bastırarak 19 İlçe Toplum Sağlığı ve 75 Aile Sağlığı Merkezi, 12 sağlık tesisimizin acil servis, aile hekimliği, dahiliye, KBB, çocuk sağlığı ve hastalıkları klinik ve polikliniklerinin olduğu alanlara asılmasını sağladık. Akılcı İlaç Kullanımı billboard çalışmalarını yaptık. Akılcı antibiyotik kullanımı temalı 5 bin adet el broşürü bastırarak sağlık kuruluşlarımızda bir kısmını dağıttık, kalan kısmını da dağıtmaya devam ediyoruz. Bütün bu çalışmaları yaparak halkımızın bilinçlenmesini sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.