Özel Yurttan Devlet Yurduna Geçen Öğrenciler Paralarını Alamıyor

Bursa’da çok sayıda öğrenci, yazıldıkları özel yurttan devlet yurduna geçtikten sonra paralarını alamadıkları iddiasıyla Tüketici Derneği’ne başvurdu.

Yayınlama: 19.02.2018
1.031
A+
A-

Son günlerde onlarca öğrenciden şikayet gelmesi üzerine harekete geçen Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Son dönemde derneğimize yurt sözleşmeleriyle ilgili şikayetler geliyor. Yüksek öğrenimine devam edebilmek için öğrenciler yurtlarla sözleşme yapıyor. Öğrenciler, yurda kaydını yaptırırken, devlet yurdunun da çıkabileceğini veya diğer mücbir sebeplerle vakti geldiğinde ayrılacaklarını söylemelerine rağmen, yurt yetkilileri başta bunları kabul ediyor, sonra da cayıyor. Mağduriyetler doğuyor. Ben bununla ilgili tüketicilerimizi uyarmak istiyorum. Yurtlarla ilgili sözleşme yapılırken, ileride doğabilecek ihtimaller mutlaka sözleşmede yer almalıdır. Bu durumda tüketici lehine sonuçlanan davalar var. Bu sözleşmelerin miktarı yüksek olduğu için, hiç kuşkusuz takdiri tüketici mahkemelerine aittir, ama uygulamalardan çıkardığımız sonuç, tüketicilerin haklı mücbir sebeplere dayanan mazeretleri sebebiyle yurtların tüketiciden aldığı paranın iadesi gerekir ve verilen hizmet kadar paranın alınması gerekir. Özel öğretim kurumları yönetmeliği de bu minvaldedir. Ben yurtları şöyle uyarmak istiyorum. Düzenledikleri sözleşmenin tüketici kanunları hükümlerine uygun olmadığını, haksız şartlar içerdiğini görüyoruz. Haksız şart içeren sözleşmeler tüketici için bağlayıcı değil. Mutlaka sözleşmelerini 12 punto harflerle yazmaları ve konu hakkında öğrencileri bilgilendirilmeleri gerekir” dedi.

Yılmaz, “Tartışmalı alanlardan bir tanesi de, verilen hizmetin ayıplı olup olmadığı hususunda sıkıntı yaşanıyor. Tüketicinin burada tek başına ayıplı hizmet veriliyor demesi yetmiyor. Eğer gerçekten kayıt esnasında odada kaç kişi kalacaklarına ve elbiselerinin ütüsüne kadar varan hizmetler konusunda bir ayıp söz konusuysa, tüketicilerimizin mutlaka bunu belgelendirmesi gerekir. Belgelendirilen ayıplı hizmet yüzünden o yurttan ayrılma ve parasını geri alma hakkı kazanır. Tüketici özel yurda kaydını yaparken aynı zamanda devlet yurduna da müracaat ediyor. Devlet yurdu çıktığı zaman özel yurttan ayrılmak durumunda kalıyor. Bu defa yurt diyor ki ayrılamazsın; oysa başlangıçta bunun kabulüyle öğrenci kaydını yaptırmıştı. Tüketicilerimiz sözleşme yapılırken bu tür ihtimalleri mutlaka kayda geçirmeli. Bursa’da yurttan ayrılan öğrencilerin ödedikleri ücretleri geri alamadıkları yönünde 20’ye yakın başvuru oldu. 4 bin 570 liraya kadar olan sözleşmeler ilçe hakem heyetlerine, 6 bin 860 bin lira kadar olanlar il hakem heyetine, bu rakamın üzerindeki uyuşmazlıklar ise tüketici mahkemesine götürülüyor” dedi.








Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş