Suudi Arabistan’ın ülkedeki ekonomik faaliyetleri güçlendirmek amacıyla yabancılara uygulanan “kefillik sistemi”ni kaldırmaya hazırlandığı belirtildi. Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sonuçları ve petrol gelirinin düşmesiyle mücadeleye yönelik son zamanlarda yeni adımlar atmıştı.
Suudi Arabistan merkezli ekonomi gazetesi Maaal’in haberine göre, Suudi Arabistan İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı ülkedeki yabancı işçiler ile işveren arasındaki şartların iyileştirilmesine dair bir girişim başlatmaya hazırlanıyor.
Haberde, önümüzdeki yılın ilk yarısından itibaren başlatılacağı ve 10 milyondan fazla yabancı işçiyi etkileyeceği tahmin edilen girişimin, ülkedeki kefillik sisteminin resmen kaldırılması anlamına geldiği ifade edildi.
İçeriğinin gelecek hafta duyurulması beklenen girişimin yabancı işçilere sağlayacağı kolaylıklar bağlamında, Suudi Arabistan’da yabancı işgücü piyasasını güçlendirmek ve ülkenin yabancılar nezdindeki çekim gücünü arttırmayı amaçladığı kaydedildi.
Suudi Arabistan makamlarından henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Ülkede uygulanan kefillik sisteminde, yabancı bir işçinin çalışabilmesi için belli bir ücret karşılığında kendisine kefalet verecek Suudi Arabistan vatandaşı birini bulması esasına dayanıyor. Kefili olmayan biri çalışma ruhsatı alamıyor.
Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sonuçları ve petrol gelirinin düşmesiyle mücadeleye yönelik son zamanlarda uygulamaya başladığı kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi kapsamında haziran ayından itibaren yüksek standartlı yaşam maliyeti ödeneğini durdurma kararı almıştı.
Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, aldıkları önlemler arasında Temmuz 2020’den itibaren katma değer vergisi oranının yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkarılmasının da bulunduğunu söylemişti.
Önlemlerin ülke ekonomisini korumak, koronavirüs salgını ve ekonomik yansımalarını en az zararla atlatmak için önemli olduğuna işaret eden Cedan, bu önlemlerin, krizin sağlık sektörüne, sosyal hayata ve ekonomiye olumsuz etkilerinin azaltılması için birtakım faaliyetlerin askıya alınması doğrultusundaki kararların tamamlayıcısı niteliğinde olduğunu aktarmıştı.
Cedan, devlet kurumlarında bazı harcama kalemlerinin iptali veya ertelenmesini, mali yıl için planlanan büyük projelerin uygulama programlarına yönelik kredilerinin azaltılmasını kapsayan kemer sıkma önlemlerinin 100 milyar riyal (26,66 milyar dolar) değerinde olduğunu ifade etmişti.
CORONA VİRÜSLE GELEN BÜTÇE DURUMU
Suudi Arabistan, bütçesinin yüzde 70’i petrole dayanan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve üretimde üçüncü sırada yer alan bir ülke.