Uludağ Üniversitesi’nin kurulduğu 1975 tarihinden bu yana ilk defa rektör ile bütün meslek yüksekokullarının yöneticileri ve öğretim görevlileri bir araya geldi. Toplantıda meslek yüksekokullarının önemine vurgu yapan Rektör Yusuf Ulcay, “Mühendis, doktor ya da avukattan daha fazla teknik personele ihtiyacımız var. Toplumun meslek yüksekokullarına bakışını değiştirmemiz gerekiyor” dedi.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, üniversite tarihinde ilk defa bütün meslek yüksekokullarındaki yöneticilerin ve akademik personelin bir araya geldiği geniş çaplı bir program organize etti. Yaklaşık 250 yönetici ve öğretim elemanının katıldığı toplantıda konuşan Rektör Yusuf Ulcay, Türk halkının kafasındaki meslek yüksekokulu imajının bir an önce değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Fakülteler ile meslek yüksekokullarının birbirinden tamamen ayrı kulvarlarda çalıştığına işaret eden Rektör Ulcay, “Fakülteler ile meslek yüksekokullarını kıyaslamak bana göre abes bir durumdur. Meslek yüksekokulları araştırma yapan yerler değildir. Oralarda uygulamalar yapılıyor. Bizim esas üzerine düşeceğimiz konu, meslek yüksekokullarına nasıl daha fazla atölye yapabiliriz meselesi olmalıdır. Buralarda öğrencilerimizi daha çok uygulamayapmaya yönlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Meslekî personele daha fazla ihtiyaç var
Sanayi kuruluşlarında bir mühendise karşılık en az 3 teknik personele ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Yusuf Ulcay, “Bana göre teknik elemana daha çok ihtiyaç var. Siz bir mühendis aldığınız zaman onun yanında işleri yürütecek en az 3 teknik personele daha ihtiyaç duyarsınız. Burada tabii ailelerin de algısını değiştirmek gerekiyor. Kafalarında lisans eğitimi alamayan çocukların mecburen meslek yüksekokullarına gittiği gibi bir intiba oluşturuyorlar. Bugün 4 buçuk milyon lisans talebesi, 1 buçuk milyon da meslek yüksekokulu talebesi var. Bana göre bu rakamın tam tersi seviyelerde olması gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde zaten bizdeki rakamların tam tersi oranlar olduğunu görüyoruz. Sanayimizi ve üretimimizi geliştirmek için mutlaka ama mutlaka teknik personele ağırlık vermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Toplumda eski itibarını kaybeden mesleklerin yeniden aynı seviyeye gelmesi için akademisyenlere de görevler düştüğünü aktaran Rektör Ulcay, “Bu konuda çalışma yapmak zorundayız. Açtığımız bazı programlara öğrenciler yeteri kadar ilgi göstermiyor. Az öğrenci geldiği için kapanma noktasına gelen bölümlerimiz var. Toplumu meslek yüksekokullarının önemini kavrayacak noktaya getirene kadar da kan kaybetmeye devam edeceğiz. Devletimizin, bakanlıklarımızın ve ilgili kurumlarımızın ortak kararlılığı ile teknik personel yetiştirme görevi bulunan meslek yüksekokullarını hak ettiği noktaya getirebiliriz. Herkes mühendis, doktor ya da avukat olacak diye bir kaide yok. Yan işlerde çalışan veya bir alt konumda hizmet verecek personel ihtiyacı çok bana göre çok daha fazla” dedi.
Meslek yüksekokulları şehrin her yerinde
UÜ Meslek Yüksekokulları Koordinatörü ve Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tayar ise konuşmasında, 40 yıllık üniversite tarihinde bütün meslek yüksekokullarında görev yapan yöneticilerin ve öğretim görevlilerinin bir araya getirildiğini söyledi. UÜ Meslek yüksekokulları hakkında genel bir değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Mustafa Tayar, Bursa’nın bütün ilçelerini kapsayan bir dağılımları olduğunu vurguladı. Toplam 56 program üzerinden öğrencilere eğitim verdiklerini aktaran Tayar, “Son iki yıldır meslek yüksekokullarımızın daha kaliteli bir hale gelmesi için bir takım girişimler yaptık. Bunların en önemlisi de tüm okullarımızın dâhil edildiği kalite hareketi oldu. Yakın zamanda kalite belgesi almayan meslek yüksekokulumuz kalmayacak. Öğrencilerimize ve kentimize daha iyi hizmet verebilmek adına üniversite yöneticilerimiz ve bütün akademisyenlerimizle birlikte elimizden gelen uğraşı veriyoruz” şeklinde konuştu.