Geleceğin otomobilleri Uludağ Üniversitesi’nde konuşuldu.
Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde başlayan “7. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri”nde ilk gün oturumunda “Yeni Nesil Ulaşım ve Otonom Araçlar” başlığıyla sektör temsilcileri yeni nesil ulaşım araçlarıyla ilgili hazırlıkları, tasarımları, tüketici ve üretici eğilimlerini anlattı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız’ın yönettiği panelde, Durmazlar Makina’dan Salih İbrahim Akın “Durmazlar Endüstri 4.0 uygulamaları”; Sirena Marine Mühendislik’ten Cihan Başkır “Motoryat Sektöründe Yeni trendler ve Sirena Marine Monohedro Karina Tasarımı”; TOFAŞ’tan Dr. İsmail Durgun “Geleceğin Otomobilleri”; ASELSAN’dan Serhat Dikyar “Elektrikli Araçlarda Güç ve Kontrol Teknolojileri” konularında konuştu.
Durmazlar Makina’dan Salih İbrahim Akın, 60 yıldır makine sektöründe yer aldıklarını ve son 8 yıldır da raylı sistemler alanında üretim yaptıklarını belirterek, bugüne kadar 100 raylı araç ürettiklerini ve bunun 80’inin Bursa, 12’sinin Kocaeli, 8’inin Samsun’da kullanıldığını, yakında İstanbul için de çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
Enerji ve kaynakların doğru kullanımı için araçlara yol ve hava durumunu analiz eden fonksiyonlar üzerinde çalıştıklarını, geliştirilecek bu fonksiyonlar sayesinde ekonomik ve konforlu sürüş için aracın otomatik olarak yapılandırılacağını ve sürücüsünün bilgilendirileceğini anlatan Akın, ayrıca araçtaki yüz tanıma sistemleri sayesinde yolcuların yüzleri taranıp buluttaki güvenlik veri tabanı ile eşleştirilerek aranan kişilerin kolaylıkla tespit edileceğini anlattı.
Geleceğin otomobili
TOFAŞ’tan Dr. İsmail Durgun da, son 20-30 yıldır otomobilin insan hayatında vazgeçilmez hale geldiğini, endüstri 4.0’ı uygulayarak müşterilerin beklentileri ile uyumlu, özelleştirilmiş araçlar yapabilenlerin rekabette üstün olacaklarını anlattı.
Üreticilerin çevreye daha az zararlı, güvenli, farklı, fonksiyonel, ses seviyesi azaltılmış, az yakıt tüketen, hafif, plastik veya kompozitten üretilmiş, karbondioksit salımı azaltılmış, geri dönüştürülebilen maddelerden üretilmiş konsept araçlar üzerinde çalıştıklarını belirten Dr. Durgun, “Otomotivde önümüzdeki dönemde değişimi en yakın ana konulardan biri karbondioksit salımı. Zorlayıcı yanı da var üstelik. Ama ne yazık ki 2020 yılında indirilmesi gereken seviyeye şu an çok uzaktayız. Ve firmaların ciddi cezalar ödemesi gerekiyor. O yüzden, pahalıya mal olsa bile bugün metal yerine kompozitle plastiği önümüzdeki yıllarda araçlarda daha fazla göreceğiz” dedi.
Dr. Durgun, cep telefonlarındaki akıllı sistemlerin artık araçlar için de geçerli olacağını vurgulayarak “Geçmiş yıllara göre, bilgi üreten sensörler çok fazla olacak. Önümüzdeki yıllarda otomobiller adeta yürüyen bir bilgisayar olacak. Çünkü çok sayıda bilgi üretecekler ve dışardan alınan bilgiyi içeri aktaracaklar” diye konuştu.
Sirena Marine Mühendislik’ten Cihan Başkır ise motoryat sektöründe yeni trendlerle ilgili bilgi verdi.
ASELSAN’dan Serhat Dikyar da, kurumunun yürüttüğü “Elektrikli Araçlarda Güç ve Kontrol Teknolojileri”ni anlattı.
İzleyenlerin sorularının da yanıtlanmasının ardından, Proje Yönetim Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Şehnaz Baltacı Göktalay konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti.