Belediye Başkanı Alper Taban, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte dünya kanser günü nedeniyle KETEM (Kanser Erken Teşhis-Tarama Eğitim Merkezi)’ni ziyaret etti. Ziyarette KETEM’in İnegöl’e ait 2017 yılı rakamları açıklandı. 2017 Yılında İnegöl’de toplam 3 bin 431 kişiye kanser taraması yapıldığı, 220 kişiye ise kanser teşhisi konulduğu açıklandı.
İlçe Sağlık Müdürü Enver Ünal ve sağlık ekiplerince karşılanan Başkan ve beraberindeki AK Partili ekip, çalışmalar hakkında bilgi aldılar.
Ziyarette konuşan İlçe Sağlık Müdürü Enver Ünal, 4 Şubat Dünya kanser günü nedeniyle farkındalık oluşturma noktasında çalışmalar yaptıklarını belirterek, “2017 yılında bin 234 kişinin meme kanseri taraması yapıldı. Serviks (rahim ağzı) kanseri noktasında bin 56 kişinin taramasını yaptık. Kolon kanseri konusunda da bin 141 kişinin taramasını gerçekleştirdik. 2018 yılında tarama sayısını daha fazla artırmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
TARAMA YAPTIRMAYI UNUTMAYIN
Belediye Başkanı Alper Taban ise, “Kanser haftası nedeniyle Ketem’i ziyaret ettik. KETEM Kanser Erken Teşhis Merkezi olarak hizmet veriyor. Ülkemizin sağlık noktasında nereden nereye geldiğini daha iyi görmüş oluyoruz. Sağlık konusunda özellikle AK Parti iktidarı döneminde 2002 yılından başlayan süreçte bu gün gelinen noktaya baktığımızda gerçekten çok ciddi mesafeler kat ettiğimizi gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. İnsanlara hizmet etmekle kalmıyoruz, insanların da hayır dualarını aldığımızı düşünüyorum. Buralar, hastalığa yakalanmadan önce geldiğimiz ve kontrollerimizi yaptırabildiğimiz alanlar. Geçmişte hep bahsederdik; gelişmiş ülkeler vatandaşlarına önden kontroller yaparak, koruyucu sağlık tedbirlerini alarak vatandaşının hastalanmadan önce tedbirini alıyor derdik. Bu gün geldiğimiz nokta da budur zaten. Çok şükür artık ; vazife bireylerin kendilerine düşüyor. İnsan sağlığının ne kadar önemli olduğunu herhalde bahsetmeme gerek yok. Bu gün artık; yılda bir veya iki kere şahsi araçlarımızı dahi kontrole götürdüğümüz düzenin içerisinde kendi sağlığımızla alakalı olan kısmı da ihmal etmemiz gerekiyor. Bu vesile ile artık bir farkındalık da oluşturmak istiyoruz. Burada gelişmiş cihazlarıyla, beraberinde bu konuda eğitimli personeliyle vatandaşlarımızı buraya bekliyoruz. Bunlar çok zor şeyler değil. Belki ayıracağımız yarım saatimiz gelecekte önümüze çıkacak engelleri kaldırmak adına olacaktır. Bu gayreti ortaya koymak zorundayız. Ülkemiz adına da bir kazanç olacaktır. Çünkü dünyada ülkeleri vatandaşı için yapmış olduğu sağlık harcamaları çok yüksek oranlardadır. Bu gün koruyucu sağlık hizmetlerini kullandığımız takdirde hem kendi sağlığımıza katkı koyduğumuz gibi beraberinde bu bütçeden ayrılan paraların da daha az harcanması noktasında da bir katkı koymuş oluyoruz. Bu anlamda çok daha bilinçli hareket ihtiyacımız var. İnşallah dünya kanser haftası vesilesiyle burada çalışan arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyorum” dedi.
Yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren KETEM Eğitim Hemşiresi Pınar Sürücü Keleş, “Hücrelerin kontrolsüz çoğalmaya başlaması nedeniyle organizmada ortaya çıkan her türlü bulgu ve belirtiler ile bunların klinik sonuçlarına kanser adı verilir. Kanser hücrelerinin oluştukları bölgeden ayrılarak doğrudan veya dolaşım yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılmasına ‘metastaz’ denir.” Dedi.
KANSERİN BELİRTİLERİ
Kanserin belirtilerinden bahseden Keleş, “Açıklanamayan kilo kaybı, Ateş,Halsizlik, Ağrı, Vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, kanama, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, öksürük ve horlama, Ses kısıklığı, yutma zorluğu, ben ve siğillerdeki değişiklikler” diye konuştu.
SİGARA KANSERE YOL AÇAR
Kanserin, yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında kalıtsal-genetik faktörlere bağlı oluştuğunun altını çizen Keleş, “Kansere neden olan çevresel faktörler; Kötü beslenme alışkanlığı, Gıdalardaki katkı maddeleri, Hareketsiz yaşam(şişmanlık), Sigara ve alkol kullanımı, Radyasyona maruz kalma, Bazı virüsler, Uzun süre güneş ışığına maruz kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.), Hava kirliliği, Kalıtsal eğilim. Dengesiz beslenme yüzde 35, Sigara Yüzde 30 oranında kansere yol açar.” Şeklinde konuştu.
HER YIL 3 BİN KİŞİ ÖLÜYOR
Bursa’da kayıtlı kanser hastası sayısının 91 bin 818 olduğunu açıklayan Keleş, her yıl ortalama 6 bin 500 kişiye kanser tanısı konulduğunu, Bursa’da her yıl kanserden 3 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
TEDAVİ EDİLEBİLİR
Erken tespit edildiğinde kanserin Yüzde 98’nin tedavi edilebileceğine işaret eden Keleş, ortalama her 3 dakika da 1 kadına meme kanseri teşhisinin konduğunu söyledi.
İnegöl ile alakalı verileri açıklayan Keleş, 2017 yılı Serviks CA (Rahim ağzı) kanserine yakalanabilecek İnegöl’de 30-65 yaş nüfusunun 56 bin 190 olduğunu belirterek, 2017 yılında bin 56 kişinin Rahim Ağzı Kanseri noktasında tarama yapıldığını, bunlardan 75 kişinin kanser tanısının konularak sağlık kurumlarına sevk edildiklerini söyledi.
95 KADIN MEME KANSERİNE YAKALANDI
2017 yılı Meme kanserine yakalanabilecek İnegöl’de yaşayan 40-69 yaş arası nüfusun 38 bin 371 olduğunu bildiren Keleş, tarama yapılan bin 234 kişiden mamografi sonucu pozitif çıkan 95 kişinin sağlık merkezlerine sevk edildiğini duyurdu.
Kolon
2017 yılı Kolon kanseri olabilecek 50-70 yaş arası nüfusun 43 bin 783 olduğunu belirten Keleş, bin 141 kişinin taramasının yapıldığını ifade ederek, bunlardan 50’sinin sağlık merkezlerine sevk edildiğini söyledi.
2017 yılında ise 450 kişiye psikolojik destek için hizmet verdiklerini belirterek, Sağlıklı beslenme danışmanlığı noktasında 950 kişiye hizmet verdiklerini de sözlerine ekledi.