İnegöl’de 50 yıl önce başladığı ayakkabı tamirciliğini günümüzde de sürdüren Saffet Önlü (77), eskiyen ve yırtılan ayakkabıları yeniden kullanılabilir hale getiriyor. 5 Metrekarelik alanda yıllardır İnegöllülere hizmet veren Önlü, “İnegöl’ün 100’e yakın köyü var. Ekseri köylüler geliyor buraya. Hafta sonu şimdi. Öğlenden sonra başlar. Öğlene kadar uyuyor millet. Kalanları ben bitiririm, öğlenden sonra yoğunluk olur. Bazen bunaltıyorlar. Bir kişi zor oluyor. Allah bereket versin geçiniyoruz.
‘iNSANLAR TEMBEL OLDU’
Saffet Önlü, geçmişte esnafların sabah namazının ardından dükkanları açtığını, günümüzde ise bu geç saatlerde dükkanların açıldığını ifade ederek; ““Uyanıyorum, camiye gidiyorum sonra dükkânı açıyorum. Ben bildim bileli böyle. Bakıyorum şimdi 9’da 10’da dükkân açıyorlar. Bana ters geliyor. Erken açmak daha efdal. Rızıklar erken dağılıyor. Şimdi bereket yok. Neden yok? Her şey değişti, insanlar tembel oldu” dedi.
‘YAPILAN AYAKKABI 24 SAAT SONRA GİYİLMESİ LAZIM’
Ayakkabı tamirinin işçiliğe göre zaman aldığını belirten Önlü, tamir edilen ayakkabının hemen giyilmemesi gerektiğini söyleyerek; “Aslında yapılan ayakkabı 24 saat sonra giyilmesi lazım. Ama şimdi öyle değil ki. Ben mesela pençe yapıyorum. Bırakırsalar pençe yapıyorum, ayakta pençe yapmam. Bırakacaksın bende bir gece kalacak, yapışacak. Donması lazım. İnsanlar hemen anında istiyor”
———————————————————————————————————————————
İnegöl’de 5 metrekarelik dükkân içerisinde ayakkabı tamirciliği yapan Saffet Önlü (77), 50 yıldır bu alanda ilçe vatandaşlarına hizmet veriyor. Önlü, eskiyen ve yırtılan ayakkabıları tamir ederek yeniden kullanılabilir hale gelmesini sağlıyor.
Ayakkabı tamirine başlamadan önce pazarlarda kara lastik ve çocuk ayakkabısı satan Önlü, 1971 yılında başladığı ayakkabı tamirine günümüzde de devam ediyor.
‘Beylik Hanı’nda böyle bir makine ile tamire başladım’
1971 Yılında İstanbul’dan aldığı ayakkabı dikiş makinesi ile ayakkabı tamirine başladığını belirten Önlü, şu ifadeleri kullandı:
“Lastik çeşitleri, çocuk ayakkabı çeşitlerini satmak için pazarlara gidiyordum. 1971’de bıraktım o işi. Beylik Hanı’nda böyle bir makine ile tamire başladım. Sonra ayakkabı yapmaya başladım kendi kendime. Kendi mesleğimi kendim öğrendim. Benim esas mesleğim kara lastik. Ben arkadaşımın yanına gidip gelirken ona bakıyordum. Arkadaşım ayakkabıcıydı. Ben lastik yapıyordum o ayakkabı. Ona baktıktan sonra kendime bir çift ayakkabı yaptım, koydum rafa. Sonra bir müşteri geldi sattım, o zaman 35 liraya. Dedim ki bu iş olacak. Ardından bir takım kalıp aldım derken öyle öyle başladık ayakkabı yapmaya”
‘Yapılan ayakkabı 24 saat sonra giyilmesi lazım’
Ayakkabı tamirinin işçiliğe göre zaman aldığını belirten Önlü, tamir edilen ayakkabının hemen giyilmemesi gerektiğini söyleyerek;
“Ayakkabı tamiri 5 dakikada da olur, 1 saatte de olur. Ayakkabısına göre değişiyor. Fazla işçilik varsa, uzun sürer, mecbur bekleyeceksin. Şimdi insanlar çok basit zannediyorlar. Ayakta getirip şunu yapıver diyor. İlaç süreceğiz, yapıştıracağız. Az ileri gidince açacak. Aslında yapılan ayakkabı 24 saat sonra giyilmesi lazım. Ama şimdi öyle değil ki. Ben mesela pençe yapıyorum. Bırakırsalar pençe yapıyorum, ayakta pençe yapmam. Bırakacaksın bende bir gece kalacak, yapışacak. Donması lazım. İnsanlar hemen anında istiyor” diye konuştu.
‘Uyanıyorum, camiye gidiyorum sonra dükkânı açıyorum’
Sabahın erken saatlerinde işe başladığını söyleyen Saffet Önlü;
“Uyanıyorum, camiye gidiyorum sonra dükkânı açıyorum. Ben bildim bileli böyle. Bakıyorum şimdi 9’da 10’da dükkân açıyorlar. Bana ters geliyor. Erken açmak daha efdal. Rızıklar erken dağılıyor. Şimdi bereket yok. Neden yok? Her şey değişti, insanlar tembel oldu” dedi.
Hafta sonu işlerin yoğun olduğunu, genellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların ayakkabı tamiri için geldiğini söyleyen Önlü;
“İnegöl’ün 100’e yakın köyü var. Ekseri köylüler geliyor buraya. Hafta sonu şimdi. Öğlenden sonra başlar. Öğlene kadar uyuyor millet. Kalanları ben bitiririm, öğlenden sonra yoğunluk olur. Bazen bunaltıyorlar. Bir kişi zor oluyor. Allah bereket versin geçiniyoruz, gidiyoruz. Ekmek yiyoruz bundan” dedi.
HABER: SERHAT ÇİÇEK