İnegöl Belediye Başkanlığı döneminde özellikle gönül coğrafyamızdaki insanların gönlüne dokunan ve birçok ailenin hayata tutunmasına yönelik projeler üreterek yurt dışında en çok tanınan belediye başkanları arasına adını yazdıran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da direktifleri ile Balkanların gönül elçisi olma yolunda büyük adım attı. Aktaş, Balkanlarla ilgili yapılacak olan çalışmalarla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
İnegöl Belediye Başkanlığı döneminde ve daha sonra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamına gelmesinin ardından gönül coğrafyamız ile bağların sıkılaşması adına bir dizi proje üreten Başkan Alinur Aktaş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da talimatı ile Balkanların gönül elçisi olma yolunda büyük adım attı.
İnegöl’ün yetiştirdiği en önemli siyasetçi ve aynı zamanda belediye başkanı olan Aktaş, hem İnegöl’ü hem de Bursa’yı uluslararası alanda temsil etmeye ve gönül coğrafyamıza pozitif etkiler sağlamaya devam ediyor.
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna ve Bursa’nın kardeş şehri olması nedeni ile eksik kalan protokollerin tamamlandığını ve görüşmeler gerçekleştirmek için Bosna’ya gittiklerini belirten Aktaş, “Bursa ile Saraybosna kardeş şehir. Bursa’nın başka kardeş şehirleri de var ama iki şehrin birbirine ciddi benzerliği var. Bursa Balkan insanının çok fazla şekilde bünyesinde barındıran bir şehir. Coğrafya olarak da birbirine çok benzeyen bir şehir. Yeşilliği, tarihi mekânları çok fazla Bosna’nın. Saraybosna Bursa kardeşliği kapsamında bir cami ve mezarlık düzenleme çalışması yapılmış. Bizim de Donji Vakuf özelinde yaptığımız bazı çalışmalar vardı. Biz 2 yıldır orada iftar, sünnet ve erzak dağıtımı programları düzenliyorduk. Büyükelçimiz Muzaffer Bey, Bosna Hersek Dostluk Grubu Başkanı Refik Özen, ben ve BURFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adil Kansu olmak üzere 7 kişilik bir ekiple gittik” dedi.
İki şehir arasında etkinlik günleri yapılacağını belirten ve bu konu ile ilgili bilgiler veren Aktaş, “Önce bazı kararlar aldık. Şöyle ki; restorasyonlar muhakkak yapılıyor ama birinci konu Saraybosna ve Bursa kardeşliğini daha da pekiştirmek için bir yıl Saraybosna’da, bir yıl da Bursa’da olmak kaydıyla günler yapacağız. Bu sene Saraybosna’da Bursa günleri yapacağız Haziran ayında. Bu çerçevede buradan Mehterimiz, kılıç kankanımız, Bursaspor takımımız benzeri unsurlar gidecek. Karşılıklı özendirici faaliyetler yapılacak. Onların Türklerden ve Türkiye’den beklentileri çok açıkçası. Ama maalesef bir rakam duydum ve bende çok şaşırdım, Saraybosna’ya yapılan yatırımlar noktasında Türkiye 11. sırada. Dolayısıyla Türkiye için bu kadar yakın bir coğrafyanın daha iyi kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Yine turizm gelirleri ile alakalı da ilk 5’te falan değiliz. İki şehri ve iki ülkeyi daha da yakınlaştırmak istiyoruz. Bu noktada bakanlığımızın da bizlere tavsiyeleri oldu, kardeşliğe sahip çıkma noktasında” şeklinde konuştu.
ORTAK FUARLAR YAPILACAK
Konuşmalarını sürdüren Aktaş, şu ifadeleri kullandı:
“İkinci konu biz iş adamları ile oraya bir çıkarma yapacağız. Haziran ayında ekonomi bakanlığından destek alarak bir ÜR-GE projesi olarak ortak fuar organizasyonlarına katılacaklar. Mesela Travnik’te bir fuar organizasyonu yapılacak. Tekstil ve bebe konfeksiyonu olarak. Bursa’dan iş adamları gidecek. Farklı iş kollarında orada yatırım yapmaları konusunda da biz aracılık edeceğiz. Kardeş okullar, firmalarla alakalı yaklaşımlarla Bosna Türkiye yakınlığını sağlamak hedefimiz”
DONJİ VAKUF’A AHŞAP MESCİD YAPILACAK
“Üçüncü konu iftar organizasyonlarımız bölgede devam edecek ama bir izimiz olsun istiyoruz. Orada onların gösterdiği 20 yıldan beridir kullanılmayan bir spor tesisini ve bir yüzme havuzunu biz kapatıyoruz ve beraberinde etrafının çevre düzenlemesini yapacağız. Tabi Donji Vakuf’ta o kadar emeğimiz oldu, karşılıklı görüşmelerimiz oldu. Biz Donji Vakuf Belediye Başkanı Hüso Sosiç’i de ziyaret ettik. O da bizden Ayvaz Dede şenliklerinin yapıldığı alana ahşap bir mescid istedi, 30-400 bin maliyetli bir mescid. Onu biz halledeceğiz inşallah. Hatta sen hemen başla biz sana bir hayırsever ile temin ederiz dedim. Yani bizim bu mihmanda dolu dolu bir gezimiz oldu”
HEM TİCARİ HEM DE KÜLTÜREL OLARAK İKİ ŞEHİR YAKINLAŞACAK
“Şöyle de bir şey var; Bosna coğrafya olarak çok özel ama zor bir coğrafya. Çünkü üçlü yönetim var orada. Aslında nüfusun %55-60’ı Boşnaklarda oluşuyor. Dolayısıyla o coğrafyada onların daha güçlü olabilmesi için onların ellerini güçlendiren faaliyetler yapmak lazım. TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve büyükelçiliğimizin orada faaliyetleri var ama yerel yönetimler marifeti ile bunu destekleyeceğiz. Malum Bursa Türkiye’nin büyük şehirlerinden bir tanesi. Hem ticari anlamda hem de kültürel anlamda iki şehri yakınlaştırıp karşılıklı fayda sağlayabiliriz”
İŞ ADAMLARI İÇİN ÇOK İYİ OLACAK
“İş adamlarımız için de çok iyi olacak. Bizde sanayi alanları kısıtlı artık. Burada üretip başka ülkelere satma imkanı da var. Çünkü orası her ne kadar Avrupa Birliği ülkeleri arasında olmasa da, onun kurallarına tabi ve onun avantajlarından yararlanıyor. Türkiye’den oraya malı götürürken vergi var ama oradan götürürken vergi yok. İşçilik de daha ucuz. Biz güzelliklere vesile olmak istiyoruz”
DIŞİŞLERİ BAKANINDAN YAKIN MARKAJ
“Dışişleri Bakanımız beni aradı. Sancak ve Mamuşa’ya gidiyorsun dedi. Sancak aslında Sırbistan’a bağlı bir bölge. Mamuşa ise bizim kardeş şehirlerimizden bir tanesi. Bakanımız birkaç ay içerisinde bir program yapıp buralara gidersen çok iyi olur dedi. Yani bazen öyle basit dokunuşlar, çok ciddi etkiler bırakabiliyor. Bakın biz Donji Vakuf’ta 50 tane alileye ahududu ile alakalı proje uyguladık. Bir 50 aileye daha uyguladık bu projeyi. Bu proje 150 bin Euro maliyeti olan bir projeydi. Hayırseverimizin yardımları ile bunu gerçekleştirdik. Ama bir öğretmen maaşı alacak şekilde bir yıl hayatlarını idame ettiren 10 ailenin kurtuluşuna vesile olduk. İnsanlara yol göstermek lazım. Yoksa sabit bina, spor tesisinden ziyade bu gibi konulara daha da fazla eğileceğiz”