Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, Referandum süreci nedeni ile yatırımcıların yatırımlarını aksatmaması gerektiğini ifade etti. Ülkemizin ekonomi anlamında bir çıkış yakaladığını ve bazı çevrelerin bunu hazmedemediğini belirten Güleç, “Türkiye’nin çıkışta olduğunu dünya biliyor. Dünyadaki derecelendirme kuruluşlarına ve baskı gruplarına rağmen Türkiye ekonomisi dünya pazarından pay alıyor” dedi.
MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, girilen referandum süreci ve ülke ekonomisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ahmet Güleç, “13. CNR İMOB Fuarı bitti. Bu ortamda bile ihracatta yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 30 arttı. 50 bin civarında insan ziyaret etti. Türkiye’nin çıkışta olduğunu dünya biliyor. Dünyadaki derecelendirme kuruluşlarına ve baskı gruplarına rağmen Türkiye ekonomisi dünya pazarından pay alıyor. Bu gücü nereden alıyor? Türkiye’de istikrarlı bir yönetim anlayışı, üreticimizin, girişimcimizin, hükümetin dinamiklerini iyi kullanmasından kaynaklanıyor. Mobilya sektörüyle ilgili sektör gelişebiliyor, mobilya sektörüne KDV indirimi geldi. Mobilya sektörünü desteklemek için tasarımdan tutun diğer tedarik anlayışıyla beraber malzeme kalitemiz arttı. Hem tasarımcı sayımız arttı hem de tedarikçilerimizin kalitesi arttı. Suntası, mdfsi, camı, kumaşı, süngeri, derisi, boyasıyla ciddi bir tedarikçi altyapımız var, nitelikli işgücümüz var. Hem girişimcimiz hem tedarikçimiz hem de müthiş derecede tedarik anlayışımız, nitelikli çalışanımız var. Artık biz mobilya üretmesini bilen bir ülke olduk, bir mobilya ülkesi olduk. Referandum sürecindehalkın verdiği karar baş üstüne koyacağımız karardır. Hükümetimiz de bu anlayışta halka soruyor. Halka sorması demek demokrasinin son safhasıdır. Halka sorma kararı, Cumhurbaşkanını halkoyuyla seçmek, dünyanın doğrudan demokrasi örneğidir. Onun için girişimcinin, işadamlarının morali bozuk değil. Biz işimize bakıyoruz, önümüze bakıyoruz, dünya pazarından pay alıyoruz. Ocak ayındaki ihracat rakamımız hem sektörde hem de genel olarak yüzde 15 arttı. Şubat ayında, mevsim normalleri ve geçen seneki Şubat ayından aşağı kalacak bir yöne gitmiyor, 15 günlük ihracat performansımız gayet güzel gidiyor. Allah’a şükürler olsun bizim ne İnegöl ne de Türkiye mobilya sektörü olarak hiçbir kriz beklentimiz yok” dedi.
%30 CANLILIK BEKLENİYOR
KDV indirimi ile iç piyasada %30 canlanma beklediklerini belirten Güleç, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “18-21 Mart tarihlerinde Guanghzou’daki mobilya fuarına katılıyoruz. 4-9 Nisan’da İtalya’daki mobilya fuarına katılıyoruz. Arkasında Nisan sonunda Amerika’daki High Point Mobilya Fuarı’na katılıyoruz. Bu süreç devam ediyor. Geçen seneden bu yana hem ihracatta hem kalitede hem tasarımda üstüne koyup yolumuza devam ediyoruz. KDV’nin 8’e düşürülmesiyle ilgili iç pazarda sektörü canlandırabilecek bir potansiyele sahip, sektörün en az yüzde 30 canlanmasını bekliyoruz. Bu da hem bizim üreticimize finans kaynağı sağladı hem de tüketicilerin mobilya ucuzken alım imkânını artırdı. Ben mobilya sektörünü biliyorum, diğer sektörlerle ilgili de benzer gelişmeler var. Hiçbir endişemiz yok. Yatırımcıların önünde hiçbir engel yok. Herkesin hem markasına hem üretimine yatırım yapma zamanıdır. Kasım ayındaki işsizlik oranı biraz yüksek çıktı. Genç işsizlerimiz var. Buyurun gelin mobilya sektörüne. Bu sektör o kadar büyük sektör ki sosyoloğu, psikoloğu, mühendisi, pazarlama departmanı, uluslararası ilişkiler uzmanı, muhasebecisi hepsine hem teknik hem de sosyal işlerde iş hacmi imkânımız var. Türkiye’deki nitelikli genç çalışmak isteyen arkadaşlarımıza kapımız açık. Yeter ki mobilya sektörünü uzun dönemli düşünsünler. Yılsonuna kadar 50 bin ek istihdam planlarımız var. Bütün mobilya dernekleriyle görüşüyoruz. Allah’ın izniyle yılsonuna kadar artı 50 bin kişi daha istihdam sağlayacağız”