İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, 2017 yılındaki adli yargı çalışmalarını değerlendirdi.
Başsavcı Zekeriya Alper İnanç, İnegöl Adalet Sarayı’nda 2017 yılında hakim, savcı ve personel anlamında yaşanan eksikliklere rağmen adaletin tesisi hususunda fedakarca çalıştıklarını söyledi. İnanç, 2017 yılında başsavcılığımıza 11 bin 778 soruşturma dosyası geldi. Aynı dönemde 10 bin 500 dosya karara bağlandı. Geçen yıla göre soruşturma sayısında önemli bir artış olmadı. 2018 yılında yapılacak atamalarla daha verimli hizmet vereceğiz. 2018 karar yılı olacak” dedi.
Başsavcı İnanç, “15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra günümüze kadar FETÖ üyesi yargı mensupları ve adliye personeli hakkında disiplin soruşturmaları ve araştırma prosedürü büyük oranda yapılmış durumdadır. 11 cumhuriyet savcısı, ağır ceza mahkemesi başkanımız, 14 hakim ve diğer personellerle birlikte toplam 175 kamu görevlisi bulunmaktadır. 2018 yılında yapılacak yeni atamalarla 15 Temmuz öncesindeki rakamlara ulaşmış olacağız” dedi.
Asliye ve ağır ceza mahkemelerine açılan davaların toplam 2 bin 400 olduğunu kaydeden İnanç, açılan davaların soruşturmaların yüzde 23’ünü teşkil ettiğini ifade etti. FETÖ soruşturmalarının devam edeceğini aktaran İnanç, 15 Temmuz’dan bu yana 600’a yakın soruşturma dosyasına işlem yapıldığını belirtti.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE SÜRÜYOR
2017 yılında işlenen suç türlerini de değerlendiren Başsavcı İnanç, “Cinayet, yaralama, hırsızlık gibi suçlarda genel anlamda 2016 yılına nazaran bir artış yaşanmadığını görmekteyiz. Cinsel suçlar ile uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretine ilişkin suçlarda ise bir artış görmekteyiz. İlçemizde artmakta olan uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti suçlarının önünün kesilmesi için özellikle son dönemde Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve jandarma ekipleri önemli operasyonlar gerçekleştirmişlerdir. Kendilerine titiz çalışmaları dolayısıyla teşekkür ederim. Suçun önlenmesi adına kaymakamlığımız öncülüğünde önemli çalışmalar yapılmaktadır. Ben, bu hususta halkımızdan da destek istiyorum. 2018 yılında bu anlamda uyuşturucu ile mücadelede çok daha kararlı olunacaktır. İlçemizde en çok işlenen suçlar ise; yaralama, hakaret, tehdit, hırsızlık, trafik kazaları sonucu oluşan yaralamalardır” dedi.
Ceza soruşturmalarında belirli suçlarda uzlaştırma kapsamında vatandaşların anlaşabileceği ve dava yoluna gitmeyeceğini bildiren İnanç, “Adliyemizde uzlaştırma bürosu kuruldu. 2017 yılı içerisinde tarafımıza gelen dosyaların 953 tanesi uzlaşma ile sonuçlandı. Bu gerçekten çok önemli bir rakamdır. Bu rakamla birlikte İnegöl adliyesi, tüm Türkiye’deki adliyeler arasında ilk 50’ye girmiştir. Böylece hem mahkemelerin iş yükü azaltılmış oluyor, hem de mağdurun ve şüphelinin bu anlamda anlaşmasını sağlayarak, iki tarafı da memnun etmiş oluyoruz” diye konuştu.