BİLECİK VE SÖĞÜT TARİH GEZİSİ KAYITLARI BAŞLIYOR

İnegöl Belediyesi’nin her yıl farklı şehirlere düzenlediği kültür ve tarih gezileri kapsamında bu yıl ‘Turgutalp Torunları Atalarının İzinde’ sloganıyla Bilecik ve Söğüt gezisi düzenlenecek. Yarın (18 Şubat) kayıtları alınmaya başlayacak gezilerin son kayıt tarihi ise 21 Şubat Cuma. Geziler ise 02 Mart Pazartesi günü başlayacak.

Yayınlama: 17.02.2020
574
A+
A-

İnegöl Belediyesi, 9 yıldır gerçekleştirilen tarih ve kültür gezilerini bu yıl da yeni bir rota ve yeni bölgelerle sürdürüyor. Geçtiğimiz yıllarda çeşitli yaş gruplarındaki vatandaşlara yönelik Bursa, Çanakkale, Konya, Ankara, İstanbul ve İnegöl’ün Değerlerine Yolculuk adı altında tarihi ve kültür gezileri düzenlenirken, geleneksel hale getirilen Kültür ve Tarih Gezilerinin 10’uncu yılında bu yıl Bilecik ve Söğüt gezisi düzenlenecek.

 

KAYIT TARİHLERİ 18-21 ŞUBAT








‘Turgutalp Torunları Atalarının İzinde’ mottosuyla düzenlenecek olan gezilerin kayıtları yarın (18 Şubat 2020 Salı) başlayacak. 21 Şubat 2020 Cuma gününe kadar devam edecek kayıtların ardından, gezinin startı ise 02 Mart 2020 Pazartesi günü verilecek. Ramazan ayına kadar tamamlanması planlanan gezilerde, İnegöl Belediyesi tarafından ulaşım hizmeti yanında kumanya desteği de verilecek. Ayrıca Bilecik ve Söğüt Belediyelerinin de rehber desteği vereceği açıklandı.

 

KURULUŞUN KALBİ OLAN TOPRAKLARA YOLCULUK

Kültür ve tarih gezilerine ilişkin Belediye Başkanı Alper Taban, bugün makamında basın toplantısı düzenledi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Taban, “Bugün kültür ve tarih gezilerimizle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek üzere bir araya geldik. Biliyorsunuz göreve geldiğimiz günden bu güne özellikle kültür gezilerini tarihe yolculuk adı altında birleştirip biraz daha tarih bilincimizi arttırmak, tarih farkındalığı ve şuurunu arttırmak adına adımlar atmıştık. Geldiğimiz ilk yılda Çanakkale’ye vatandaşlarımızı götürerek o tarihi maneviyatı, ruhu ve şuuru anlatabilmek adına güzel bir çalışma yapmıştık. Özellikle 18 yaşını doldurmuş her gencimizi de oraya davet etmiştik. Ondan sonra İstanbul’da tarihi alanların ziyareti noktasında bir rota çizmiştik. Aynı zamanda şehrimizdeki önemli tarihi şahsiyetleri, manevi önderleri tanımak adına bir program icra etmiştik. Şimdi de yine kuruluşun kalbi olan topraklardayız. Osmanlı’nın beylikten imparatorluğa geçişteki kökleri olan bu bölgede Bilecik ve Söğüt Kültür ve Tarih Gezisi düzenliyoruz” dedi.

 

İNEGÖL BELEDİYESİ 150 YAŞINDA

“Köklü bir geçmişimiz var” sözleriyle konuşmasını sürdüren Taban, şöyle devam etti: “Belediyecilik anlamında da aynı şekilde bu yıl 150’nci yılımızı gerçekleştiriyoruz. Belirli organizasyon ve yapacağımız etkinliklerle buna oldukça vurgu yapmaya gayret ediyoruz. Ben şehrimizin 36’ncı Belediye Başkanıyım ve 150 yıllık geçmişe sahip İnegöl Belediyesinden bahsediyoruz. İnşallah bundan sonra da daha güzel ve emin adımlarla yolumuza devam edeceğiz.”

 

TURGUTALP TORUNLARI ATALARININ İZİNDE

“Kültür ve tarih gezimizle ilgili de detayları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu yıl rotamızı Bilecik ve Söğüt’e çevirdik. Burada Osmanlı Devletinin kuruluşunun gerçekleştiği bu coğrafyayı ben şehrimizdeki tüm vatandaşların tanımasını istiyorum. Aslında bu kuruluşa İnegöl şehri ve İnegöl’ün etrafındaki hinterlandının tamamı da şahitlik etmiştir. Biliyorsunuz İnegöl’ümüzün fatihi olan Turgutalp’in de mezarı şehrimizde meftun. Arkadaşlarımız da bu noktada “Turgutalp Torunları Atalarının İzinde” şeklinde bir mottoyla Bilecik ve Söğüt’e doğru yola çıkmış olacağız.”

 

2500 KİŞİ GEZİYE KATILACAK

“2500 kişinin katılmasını hedeflediğimiz bir programı icra etmiş olacağız. Kayıtlarımız yarın (Salı) itibariyle başlayacak ve önümüzdeki 4 gün boyunca Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü devam edecek. Burada hızlı hareket ediyoruz çünkü bu organizasyonu ramazan başlamadan bitirmeyi hedefliyoruz.”

 

İLK TUR 2 MART’TA

“Başvuru için gerekli olan kriterler; ikametimizin İnegöl sınırları içerisinde olması ve 18 yaş ve üzerinde olmak. Ben özellikle tüm gençlerimizi gezimize davet ediyorum. Hareket saatlerimiz ise sabah 08.30’da İnegöl’den hareketle başlayacak. Yakın bir bölge olduğu için sabah çıkıp akşam da gezimizi tamamlamış olacağız. Kumanya desteğimizi de geçmişte olduğu gibi devam ettireceğiz. 2 Mart tarihi itibariyle de gezilerimiz başlamış olacak. Ramazan başlamadan da süreci tamamlamış olacağız. Bilecik ve Söğüt Belediyelerimiz de bizlere rehber desteği veriyorlar. Bu noktada ben kıymetli Başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum.”

 

GEZİ GÜZERGAHI

“Güzergahlarımızdan da bahsetmek gerekirse; ilk durağımız Padişahlar Tarih Şeridinin Açık Hava Müzesi. 36 padişahın tanıtımlarının yapıldığı müze ziyareti ile başlayıp ardından 3D sinevizyon gösterimiyle vatandaşlarımız Osmanlı Devletinin kuruluşuna şahitlik edecekler. Ardından burada türbe ziyaretlerimiz olacak; Şeyh Edebali, Bala Hatun Türbeleri, Orhangazi Cami ziyareti, Osmanlı Arması Anıtı ve Bilecik Yaşayan Şehir Müzesini ziyaret etmiş olacağız. Söğüt gezisi kapsamında da Osmanlı’nın ilk namazgahı olan Kuyulu Mescit ziyaret edilecek. Burası Kayıların ilk eseridir. Buradan başlayıp Çelebi Sultan Mehmet Cami ve Söğüt Müzesi, ardından Ertuğrulgazi Hazretlerinin türbe ziyareti gerçekleştirilecek. Beraberinde burada biliyorsunuz türbenin hemen yanında Ertuğrulgazi’nin eşi Halime Hatun ile Savcı Bey ve daha birçok ismin mezarı bulunmakta. Savcı Bey biliyorsunuz şehrimizde metfun olan Baykoca’nın babası. Buraları da ziyaret etmiş olacağız. Son olarak Söğüt Hamidiye Cami ve Külliyesi ve etrafındaki ziyaret alanları ile gezimiz tamamlanmış olacak.”

 

“Bunu bir turistik gezi olarak düşünmedik. Tarih bilincini, şuurunu arttırmak istiyoruz. Bu konuda da ben şehrimdeki 7’den 70’e bu konuda duyarlılığı olan herkesi davet ediyorum. Yarından itibaren kayıtlarımız başlayacak. Bu fırsatı kaçırmadan dileyenler kayıtlarını yaptırsınlar. Emeği geçen arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.