Babasultan Barajı’nın suyundan yararlanmak isteyen çiftçiler için başvurular başladı. BUSKİ İnegöl binasında oluşturulan başvuru bürosuna, kimlik ve arazi tapularıyla gelen çiftçilere abone kartları verilmeye başladı.
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan ve DSİ Bölge müdürü Hayati Çelenk ile birlikte BUSKİ binasında oluşturulan başvuru bürosunu ziyaret ettiler.
Ziyarette bir konuşma gerçekleştiren DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk, “Bildiğiniz üzere Babasultan Sulaması 41 Bin dönüm, 7500 Dekarı pompajlı olmak üzere bitti. Biz bunu geçen sene denem suyu olarak verdik ve bu sene açacaktık ama hiç doğru olmayan bir hırsızlık olayı ile vana ve hidratlar çalındığı için bir gecikme oldu. Burada ki vanalar ve hidratlar bir hırdavattan alınabilecek bir mekanik teçhizat değil. Bunların tamamı özel olarak sipariş veriliyor. Ciddi ve uzun bir süre alıyor. Şimdi de vanalar geldi, taktık. Sonucunda şuanda pompajlı şebekenin tüm suları verildi, bir sıkıntı yok. Şuanda cazibeli olan kısım ile ilgili su verme çalışmaları devam ediyor. Çarşamba günü sayaç firmaları gelecek ve bu sayaçların kontrolünü yapacak. Vatandaşımız burada kullandığı suyu metre küp olarak ödeyecek. Bursa’da ilklerden biri olacak. Cazibeli ödeme 12,5 kuruş bu seneki sulama ücretleri, pompajda ise 25 kuruş olarak uygulanacak. Bu kartlardan çiftçi istediği kadar alabilecek. Sayaçlı sistem olması kullandığı su kadar ücret ödemesini sağlayacak ve çiftçimiz daha dikkatli su kullanacak. Tabi burayla ilgili bunun işletme sıkıntısı vardı. Bu konuda Sayın Bursa Milletvekilimiz Hüseyin Şahin beye huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bize destek çıktı ve BUSKİ bize burada yer verdi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’a da teşekkür ediyorum. Bunun işletmesi konusunda yeni birlik kanunen şuanda kurulamadığı için mevcut birlikte birleştirilmesi uygulandı. Yenişehir Sulama Birliği’nin adı, İnegöl, Yenişehir ve Yenişehir Ovaları Sulama Birliği olacak. Her iki tarafta da birimleri olacak. İnegöl’den de bir muhasebeci arkadaşımız işe alındı. Şuanda sulama birliklerinin üye kayıt işlemlerini devam ettiriyoruz. Sulama Birlikleri denk bütçe dediğimiz sistemde hazırlar. Ne kadar gideri varsa ona karşılık geliri demektir buda. En çok burada açıkçası hedefimiz şudur; iş makinesi gücünü arttırmak. Artık tarlada biz varız. Bir problem olduğunda ki biz bunu hem DSİ, hem sulama birliği olarak çiftçimizin tüm sorunlarını çözmeye çalışacağız. En önemli konu şudur; çiftçilerimizin birliğe üye olmalarını ve sulama ücretlerini ödemeleri. Burada bir kar yok. Eğer ödenmezse zarar var. Bu para ile çiftçimize hizmet edeceğiz. Bu para DSİ’nin yâda devletin başka bir bütçesine gitmeyecek. Bu elde edilen para ile motosiklet alacağız bir personel alacağız güvenliği sağlayacağız. İşte o artan para ile gideri milimize edip iş makinesi alacağız ve bu iş makinesi tarlada çalışacak” dedi.
TEŞEKKÜR EDİYORUM
Daha sonra konuşan AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Mustafa Ersan,” Sayın Bölge müdürüm teknik konularda bilgi verdi. Bende teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle Cumhurbaşkanıma, Başbakanıma, Bakanıma ve bu işte emeği gerçekten çok büyük olan Milletvekilim Hüseyin Şahin’e, bölge Müdürümüze teşekkür ediyorum. Daha önce Babasultan Barajından faydalanacak olan köylülerimiz beni devamlı arıyorlardı. Bölge müdürümüz ile birkaç telefon görümemiz oldu. En son sayın vekilim geldiğinde konuyu açmıştık, Allah razı olsun konuya el attı ve çözüldü, bizde rahat ettik, köylü suyu toprakla buluşturdu” ifadelerini kullandı.
SIFIR MALİYET İLE SUYU ÇİFTÇİYE GÖTÜRMEK
En son konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahini, “Bir siyasetçinin en çok mutlu olduğu anlardan birisini yaşıyoruz. Çünkü, yapmış olduğumuz hizmetin aktif olarak vatandaşlarımız tarafından kullanılacağı anın finaline doğru yaklaşıyoruz. Burada çok büyük bir emek var, burada hükümetlerin 20 yılı aşkın süren bir selencamı var. Çok şükür ki AK Parti Hükümetlerinin başlamış olan ama hiçbir şey yapılmayıp sadece adı konulan Babasultan Barajı’nın bitirilmesi ve suyun tutulması ile birilikte yer altı su şebekesinin döşenmesi. Yaklaşık 4 yıl önceydi hatırlıyorsanız. 2015 seçimlerinden önceydi. Benimde en büyük hayali m bu projenin bitmesi, suyun toprakla kavuşması ve 4100 dönüm alanın sulu tarıma geçmesi ve cazibe ile sulanıp en maliyetle çiftçimize sunulmasıydı. Çok şükür bugün bunun ön kayıt işlemlerini yapıyoruz. Sizler aracılığı ile İnegöllü hemşerilerimize duyurduk, çağrımız hemen cevap buldu. Şuan öğle saatinde 9 çiftçimiz geldi üye oldu, onlardan da rica ettik komşularınıza duyurun diye. Burada temel şart sulama birliğine üye olmak, hükümetimizin destekleri ile hidrantlar ve sayaçlar takılacka ve ön yüklemeli olarak çiftçimiz suyu kullanmış olacak. Sulama birliklerini yakın zamanda yaptığımız değişiklik ile DSİ’nin uhdesine aldık. Çünkü, sulama birlikleri zarar eden ve çiftçiye hizmet edemeyen birliklerdi. Şimdi kamu gücü işin içerisinde DSİ ve Bakanlık şimdi işin içerisinde. Kâr amacı gütmeyen ve sadece çitçinin sulu tarıma geçmesinde hizmeti sağlayan bir kurum haline dönüşecek. İnegöl’de sulama birliği yoktu şimdi sulama birliğinin adı İnegöl,Yenişehir ve Yeneşehir Ovaları Sulama Birliği olacak. Hayırlı uğurlu olsun. Tek sulama birliği olacak. DSİ işin üzerinde. Biz bu işi Mayıs ayının başında planlıyorduk ama malum talihsiz bir olay yaşandı. Maksadımız sıfır maliyet ile çiftçimize tarlasını götürmek” şeklinde konuştu.