Dünyanın gülümseyen insanları

İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği (İZED) Başkanı Halil Peynirci, 21 Mart Down Sendromlular Farkındalık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Onlar çekik küçük gözleri, basık burunları, kısa parmakları, kıvrık serçe parmakları, kalın enseleri, avuç içindeki tek çizgileri, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmaları ile dünyanın en güzel gülümseyen insanlarıdır” dedi.

Yayınlama: 22.03.2018
785
A+
A-

SADECE BİR KROMOZOM FAZLALARI VARDIR

Günümüzde Down sendromlu bireylerin neredeyse tamamı yetişkinlik düzeyine erişebildiğini ifade eden İZED Başkanı Halil Peynirci, “Down Sendromu, bir bireyde 21. kromozomun 2 yerine 3 kopyası olmasından kaynaklanan bir kromozomal bozukluktur. Bu sebeple trizomi 21 olarak da bilinmektedir. 21. kromozomun 2 yerine üç kopyası olması nedeniyle 21 Mart Günü Dünya Down Sendromu Günü olarak belirlenmiştir. Aslında Down Sendromlu bir birey belki de toplum içerisinde engelli olduğu en rahat tespit edilen engelli bireylerdir. Sadece bir kromozom fazlaları vardır. 46 kromozom yerine 47 kromozom. Ancak bu +1, bizlerin hayatına binlerce artı değer katmaktadır. Onlar çekik küçük gözleri, basık burunları, kısa parmakları, kıvrık serçe parmakları, kalın enseleri, avuç içindeki tek çizgileri, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmaları ile dünyanın en güzel gülümseyen insanlarıdır. Onlar yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Yaşıtlarından daha kısa boyludurlar, Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmektedir. Farklı derecelerde olmak üzere kas gevşekliği nedeni ile fizyoterapi desteğine ihtiyaç duyarlar. Doğar doğmaz bir fizyoterapist ile görüşerek bilgi alınması ve ileriye dönük bir destek programı hazırlamak çok önemlidir. Onlar bazı rahatsızlıklara daha yatkın olabilmektedirler. Bu yüzden sağlık kontrollerinin aksatılmadan ve zamanında yapılması, doğru sağlık danışmanlığının alınması hayati önem taşımaktadır” diye konuştu.

 






YAPACAĞIMIZ EN CİDDİ HATA!

Günümüzde Down sendromunun işe yarar bir tedavisi bulunmadığını belirten Peynirci, “Ancak sendromun belirtileri kısmen ya da tamamen yok edilecek kadar başarılı fizyolojik ve mental uygulamalar, zihinsel faaliyeti geliştirmek için yapılan aktiviteler bulunmaktadır. Günümüzde, Down sendromlu bireylerin neredeyse tamamı yetişkinlik düzeyine erişebilmektedirler. Meslek sahibi olabilmekte ve baş döndürücü işlere imza atabilmektedirler. Down sendromlu bireylere hastalıklı, ucube ya da sorunlu olarak yaklaşmak, yapacağımız en ciddi hata olacaktır.  Düzgün bir şekilde yetiştirilen Down sendromlu bireyler, hiçbir dış desteğe ihtiyaç duymaksızın hayatlarını sürdürebilecek kadar kendilerini geliştirebilirler. Örneğin, normalde motor fonksiyonlar konusunda ciddi sıkıntılar çeken Down sendromlu bireylerin, eğitim sonrasında normal bireyler gibi el-göz koordinasyonuna ve motor faaliyetlere kavuştukları görülmektedir. Dolayısıyla bizler, Down sendromlu bireylerin normal insanlar gibi yaşayabilecekleri standartların sağlanması konusunda çalışmalı, onların fizyoterapik ve mental eğitimlerini vermek için her türlü çabanın altına elimizi koymalıyız. Her birimiz, farklı yapıdaki genlerle doğuyoruz ve popülasyonun geneli, tipik bir gen grubuyla doğuyor. Bizler, dönüp buna baktığımızda, bu bireyleri “normal” olarak tanımlıyoruz. Doğada, her şey normaldir, her şey doğaldır. Bu anlayış, egomuzu yenmemiz ve ekolojik bütünlüğü fark etmemiz için ekstra önem taşımaktadır. Dünya’daki her bireyin 21 Mart Down Sendromu Günü mutlu, sağlıklı ve güler yüzlü olsun” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş