Türkiye’de birçok il ve ilçede engelli bireyler çalışma ortamı bulamazken, İnegöl’de ki firmalar engelli çalışanlar için ellerinden geleni yapıyor. 2018 yılı ilk 4 ayında İş-Kur tarafından 134 engelli birey İnegöl’de ki firmalarda işe başladı. İnegöl’de en fazla engelli bireye iş imkanı sunan Starwood A.Ş.’de ise, engelli bireyler hem ailelerine ekonomik bir kazanç sağlıyor hem de kendi ayaklarının üzerinde durmanın mutluluğunu yaşıyorlar.
Yaklaşık 5 milyon engellinin bulunduğu ülkemizde, 50 ve üzeri çalışana sahip şirketlerin engelli istihdam etme zorunluluğu bulunuyor. Türkiye’de engelli kişilerin istihdam edilmesini, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) takip ediyor. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu başlıklı 30’uncu maddesinde, ‘İşverenler 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde 3 engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 engelli ve yüzde 2 eski hükümlü işçiyi beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler’ deniyor. Hükümlere aykırı olarak engelli çalıştırmayan işverene çalıştırmadığı her engelli için aylık bin 700 lira idari para cezası veriliyor. Engellilerin istihdam için yeni girişimler yapılırken, 49 ve daha az çalışana sahip işletmelerin ise sadece yüzde 21.3’ü engelli istihdam ediyor.
408 ENGELLİ İSTİHDAM EDİLDİ
İnegöl’de ise engelli bireylerin istihdam edilmesi için İş-Kur İnegöl Şubesi tarafından çeşitli çalışmalar yapılıyor. 2017 yılında İş-Kur kanalıyla 408 engelli birey istihdam edilirken, 2018 yılı ilk 4 ayında 134 engelli, İnegöl’de çeşitli firmalarda çalışmaya başladı. İnegöl’de ise, en fazla engelli bireyi Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren Starwood A.Ş. istihdam ettiriyor. Ailelerine bir kazanç sağlayan engelli bireyler, hem çalışmaktan hem de firmadan oldukça memnunlar.
ONLARIN ÇALIŞIRKEN MUTLU OLMASI, BİZLERİ DE MUTLU EDİYOR
Engelli çalışanlara göre çalışma ortamlarını ellerinden geldiğince ayarlamaya çalıştıklarını belirten Starwood A.Ş. Satın Alma Müdürü Mustafa Ünal, “Fabrikamız ağır ve tehlikeli işler kategorisinde. Engelli bireyi fabrikamızda çalıştırmadan önce, kişinin sağlığını bozmadan nerede çalıştırabileceğimize araştırıyoruz. Sonrasında engelli bireyi fabrikamızda istihdam ediyoruz. Hem firmamıza katkı sağlamak hem de engelli bireyin kendisine fırsat sunmak istiyoruz. Sadece devletin koyduğu sayıyı doldurmak istemiyoruz. Kişiye ve firmamıza göre en uygun yerde engelli bireyi istihdam etmeye çalışıyoruz. Şuanda 39 engelli bireyimiz çalışıyoruz. Ayrıca yönetimimiz bu konuda sıcak bakıyor. Sayı doldu artık almayacağız asla denmiyor. Yönetimimiz, engelli birey başvurduğu takdir de kendisine uygun bir iş pozisyonu boşsa, kesinlikle almamız yönünde bize telkinleri var. Engelli çalışanlara göre çalışma ortamlarını elimizden geldiğince ayarlamaya çalışıyoruz. Engelli çalışanlarımızın çalışma ortamlarını engellerine göre ayarlamaya çalışıyoruz. Normal bir bireyin verdiği performansı zaten onlardan bekleyemezsin. Ama onların çalışırken mutlu olması, bizleri de mutlu ediyor” dedi.
HER BİREY BİR ENGELLİ ADAYIDIR
Ünal, “İş hayatı engelli bireyler için ev ortamında çıkarılarak, bir sosyallik kazanmaları adına önemli. Bu durum aileleri için de zor bir durum. Engelli bireyin bakımı çok zor. Ama devletin teşvikiyle engelli bireylerin iş hayatına atılmaları, ailelerine hem bir moral hem de bir kazanç sağlıyor. Her birey bir engelli adayıdır. Yarın bizim de başımıza gelmeyeceğini kimse bilemez” diye konuştu.
BENİ BURADA ÇOK SEVİYORLAR
Yaklaşık 2 yıldır Starwood A.Ş.’de çalışan Oğuzhan Sütçü, “Burada çalışmayı çok seviyorum. Daha önce birkaç yerde çalıştım. Diğer çalıştığım yerlere göre burası daha iyi. Beni burada çok seviyorlar. Ben de onları seviyorum. Yaklaşık 2 yıldır burada çalışıyorum. Muhasebe bölümünde çalışıyorum” dedi.
ÇALIŞARAK KENDİ AYAKLARIMIN ÜZERİNDE DURABİLİYORUM
Personel İşleri bölümde çalışan Ecem Açıkgöz, “Kesinlikle çalışmaktan memnunum. En azından benim için çalışmak bir aktivite. Hem sosyallik hem maddi anlamda hem de manevi anlamda çalışmak beni mutlu ediyor. Çalışarak kendi ayaklarımın üzerinde durabiliyorum. Çalışma ortamımdaki arkadaşlarımdan da memnun olduğum için mutluyum. Daha önce Belediye de 9 ay bir staj yaptım. Onun dışında hep evdeydim. Ben 5 aydır burada çalışıyorum. Çalışma hayatına başlayınca hayatım değişti. Arkadaş ortamım oldu, bir çevrem oldu. Evde olduğum sürece hep ailenin yüzünü görüyorsun. Ama çalışma ortamında farklı insanlar tanışma fırsatı bulabiliyorsun. Bir özgüven geliyor ve sosyallik kazanıyorsun” diye konuştu.
YAZILIM YAPMAYI ÇOK SEVİYORUM
Yaklaşık 5 aydır Starwood’da Bilgi İşlem bölümünde çalışan Özen Karaçakır ise, “Yaklaşık 5 aydır burada çalışıyorum. 8 yıldır farklı işyerlerinde çalıştım. Çalışmak benim için önemli. İstanbul Fatih Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Ben program yazmayı çok seviyorum. Yazılım benim için önemli. Firmamızda kantar projesini yaptım. 4 farklı kantarın verilerini bir veri tabanında toplayıp, tek bir yerden bu verilere ulaşmak için bir yazılım yaptım. Bu yazılım dışarıdan yüksek maliyetle alınacaktı. Bana sordular ve bende bu yazılımı hazırlayarak, firmamıza kazandırdım. Burada çalıştığım 5 aylık süre içinde 4 farklı yazılımım firmamızda kullanıyor. Bu da beni mutlu ediyor. Yazılım yapmayı çok seviyorum” şeklinde konuştu.