Engelli eczacının azmi herkese örnek oluyor

Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde geçirdiği bir kaza sonucu iki bacağını kaybeden 33 yaşında ki eczacı ve bisikletçi Barış Asa protez bacakları ile işine ve spor faaliyetlerine devam ederek bir çok engelliye azmi örnek oluyor.

Yayınlama: 23.01.2019
1.141
A+
A-

2 Temmuz 2018 tarihinde Bursa’da bisikletinin tekerleğini tamir etmek isteyen eczacı ve profesyonel bisikletçi Barış Asa, bir otomobilin kendisine çarpması sonucu iki bacağını kaybetmişti. Yaklaşık 21 gün süren tedavinin ardından protez bacağı ile spor faaliyetlerine ve günlük yaşamına devam etti.

 

PATLAYAN LASTİĞİ TAMİR EDERKEN OTOMOBİL ÇARPTI






Yaptığı kaza ile ilgili bilgi veren Eczacı Barış Asa, “29 Ekim 1985 Bursa doğumluyum,eczacıyım.  10 senedir İnegöl ilçemizde eczacılık faaliyeti sürdürmekteyim. Aynı zamanda sporla ilgileniyorum ve profesyonel lisanslı bisikletçiyim. 2 Temmuz 2018 günü antrenmanımı yaptığım sırada evime 5 km kala lastiğimin patlaması sonucu emniyet şeridinde durmak zorunda kaldım. Lastiğimi değiştirirken çok talihsiz bir şekilde hız kurallarına uymayan ve makas atarak gelen araç bana ve bisikletime çarptı. Bu olay sonucunda ağır yaralandım ve çok yüksek kan kaybım vardı. İki ayağımı diz altından kaybettim. Ben bu kaybı o sırada hissettim ama çevreme baktığım için bir şeyin farkında değildim. Yoğun kan kaybediyordum. O sırada olay yerine ambulanslar gelen kadar ilk yardım müdahalesi yapan hemşire arkadaşlar hayatımı kurtardılar. Onlara buradan tekrar teşekkür ediyorum. Ambulans geldiğinde bilincim açıktı. Uzuv kaybını hissetmiştim, insanlar bana söylemiyordu fakat onların soğukta saklanması gerektiğini bir sağlıklı olarak kendilerine ilettim. Hastaneye doğru gittik. Ağrılı ve sancılı bir dönemdi. Daha sonra ameliyata alındım. Orada gerçeği öğrendiğime büyük bir hüzün ve şok yaşamıştım” dedi.

 

HASTANEDEN ÇIKTIKTAN SONR SPOR SALONUNA BAŞLADIM

Eşinin desteğinden bahseden Asa, “Eşim ilk günden beri hep yanımdaydı. Oda büyük bir şok yaşadı. Çok genç yaşta böyle bir kaza yaşamak her insan için zordur. Biz gerçekten son derece sağlıklıyken başımıza geldi. Eşim her zaman yanımdaydı. İlk bir haftadan sonra kendimi toparladığımı gördükçe oda güçlendi. 21 günlük hastane sürecinden sonra evimize geçtik. Belli bir istirahat döneminden sonrada protez kullanmaya başladık” diye konuştu.

Sporu bırakmadığının altını çizen Asa, “Yeniden spor yapmaya başladım. Hastanede açıkçacı protezlerimi aldığımın ertesi günü bir spor salonuna gittim. Fitness ağırlıklı çalışmaya başladım belli kasları kuvvetlendirmek için.  Ondan sonra biraz daha kuvvetten sonra bisiklet kullanmaya başladım. Bisikletin üzerine sabitleyip antrenman yapmaya yarayan bir spor aleti aldım.  Onu kurdum ve evde bisiklet çalışmalarına başladım ve zamanla güçleniyorum. Spordan asla vazgeçmedim hatta 24 Şubatta Antalya’da 61 kilometrelik bir etaptan oluşan bisiklet üzerine bir yarışma olacak ona da katılacağım” ifadelerini kullandı.

 

KARBON AYAKLARIM İLE ÇOK MUTLUYUM

“Bu kaza beni daha da ateşledi” diyerek konuşmasını sürdüren Asa, “Bu tür olayla bir çok insanın başına geliyor ve insanlar içine kapanıyor.Ben onlara bu noktada örnek olmak istiyorum. Onlara da bir hayat ışığı olmak istiyoruz. Kimse umudunu yitirmesin, bu herkesin başına gelebilecek bir durum. Ben son derece sağlıklıyken hatta espri yapıyordum hep 100 yıl yaşayacağımı düşünüyordum, öyle bir durumdayken, spor kariyerimin zirvesindeyken başıma geldi. Ama illa ki bir kemiğe ihtiyacınız yok hayatınızda. Ben karbon ayaklarım ile de çok mutluyum. Her işi yapabiliyorsanız, hayatınızı idame ettiriyorsanız üzülmenizi gerektirecek bir konu yok.Şöyle söylemek istiyorum umutsuzluğa kapılıp evden çıkmayan hastalar olduğunu, engelli arkadaşlarımızın olduğunu biliyorum. Bu onlar için zaten bir çözüm değil. Yeniden hayata kalkıp hayata sımsıkı sarılıp, hep kendilerini bir adım ileri atmaları lazım. Umutsuzluğa kapılmasınlar. Bende bir arkadaşları olarak yanlarındayım. Bana gelerek bu konuda bilgi alabilirler” şeklinde konuştu.

 

ENGELLİ RAMPALARINI KULLANMAK MÜMKÜN DEĞİL

Asa konuşmasını şöyle sürdürdü, ” Benim ilgili makamlarda ricam olacak. Ben bu protez aşamasına geçen kadar tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldım. İşime bu şekilde geldim gittim. Eczanemden çıktım yakın mesafede ki yerlere gitmek zorunda kaldım. Çok sağlıklı ve genç birisi olarak tek başıma engelli rampalarını kullanmam mümkün değil. En ufak bir kuvvette bile, rampalar o kadar düzensiz yapılmış ki aracın önü kalkıyor ve düşme tehlikesi atlatıyorsunuz. Ben sağlıklı ve genç birisiyken bunları yaşıyorum. Daha yaşlı engellileri düşünün. Ben sayın başkanımıza bu konuyu ilgili birimlere iletmesini rica ediyorum. Engelli rampaları çok yetersiz. Bunu tasarlayan mühendisler kesinlikle bir o tekerlekli sandalyeye oturup çıksınlar bakalım çıkabilecekler mi kendileri. Birde araç sürücüleri yayalara ve engellilere karşı çok saygısızlar. Yaya geçidinde bile tekerlekli sandalye ile geçmeye çalışırken üzerinize sürüp, korna ile sizi tahrik edebiliyorlar. Biraz da araç sürücülerinden empati yapmasını istiyorum. Herkesin engelli bireyi olabileceğini, bunun herkesin başına gelebileceğini, daha duyarlı olmalarını ve onlara yardımcı olmalarını rica ediyorum.”

 

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş