İnegöl İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Genç Çiftçi Destekleme tebliğinin yayınlandığını açıkladı. Konu ile ilgili makamında bir basın toplantısı düzenleyen Ekren, “Gençlerimizin çok dikkatle takip ettiği ve uzun zamandır bekledikleri Genç Çiftçi Destekleme tebliği yayınlandı. 7 Nisan tarihinde de müracaatları almaya başlayacağız. Müracaat eden çiftçilerimiz almaya hak kazanırlarsa 30 bin TL’lik hibe vereceğiz” dedi.
İnegöl İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Genç Çiftçi Destekleme başvurularının 7 Nisan’da başlayacağını, 2017 yılı yem bitkileri desteklemeleri için ise müracaatların başladığını ifade etti.
7 NİSAN’DAN 5 MAYIS’A KADAR
7 Nisan’da müracaatları başlayacak olan Genç Çiftçi Desteklemeleri hakkında açıklamalarda bulunan Ekren, “Gençlerimizin çok dikkatle takip ettiği ve uzun zamandır bekledikleri Genç Çiftçi Destekleme tebliği yayınlandı. 7 Nisan tarihinde de müracaatları almaya başlayacağız. Müracaat eden çiftçilerimiz almaya hak kazanırlarsa 30 bin TL’lik hibe vereceğiz. Bunlarla ilgili başvuruyu https://gencciftci.tarim.gov.tr internet sitesinden yapacaklar. Oradan projelerini oluşturacaklar. Çıktıları alıp istenilen belgelerle 5 Mayıs’a kadar bize getirip teslim edecekler. Başvuru şartları: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşını doldurmuş, 41 yaşından gün almamış olmak, okur-yazar olmak, başvuru tarihi itibarıyla ücretli çalışan, örgün eğitime devam ediyor ve Katma Değer Vergisi (KDV), gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak, tebliğin yayımlandığı tarih itibariyle Hayvansal üretime yönelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tesisi yapımı ve hayvan alımı konulu proje başvuruları için 15 adet büyükbaş veya 50 adet küçükbaştan fazla hayvan, Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği konulu proje başvuruları için 50 adetten fazla arılı kovan sahibi olmamak, 2016 yılında yayımlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında; hibeden faydalanmış, hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazandığı halde sözleşmeyi imzalamamış, hibe sözleşmesi iptal edilmiş veya genç çiftçi proje değerlendirme komisyonunca başvurusu reddedilmiş olmamak, aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak şartları aranacak. Müracaatçının eşi de sigortalı olmayacak” dedi.
BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER
Başvuruda istenen belgelerle ilgili bilgi veren Ekren, “İstenen belgeler ise internet ortamında ön başvuru yapılır, projelerin yazılım çıktıları alınır. Nüfus cüzdanı örneği, Ön başvuruda var ise yatırımı yapacağı yerde ikamet ettiğine dair ikametgâh belgesi, Diploma sureti veya okur-yazarlık belgesi, taahhütname, Proje Tanıtım Formu, yatırım yerinin ve işletmenin genç çiftçiye ait olduğuna dair mülkiyet belgesi gibi belgeler isteyeceğiz. Genç çiftçiler büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı yetiştiriciliği, ipekböceği yetiştiriciliği, kapama meyve bahçesi tesisi, bağcılık, çilek ve diğer üzümsü bitkilerden kurulu kapama bahçe tesisi, kültür mantarı üretimi, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim, coğrafi işaretli olan gıdaların üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi, gibi proje konularında başvuru yapabilirler” şeklinde konuştu.
Genç çiftçi projesinde sayının artıp artmayacağına ilişkin soruya Ekren, il genelinde 175 proje tahsis edildiğini; hangi projelere kaç destek verileceğinin Vali Yardımcısının başkanlığında bir komisyon tarafından belirlendiğini ve sayıda bir değişiklik beklemediklerini kaydetti. Ekren, geçtiğimiz yıl İnegöl’de 33 proje ile tamamladıklarını aktardı.
2017 YILI YEM BİTKİLERİ DESTEKLEMELERİ MÜRACAATLARI BAŞLADI
2017 Yılı yem bitkileri desteklemelerinin başladığını aktaran Ekren, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: “2017 yılı yem bitkileri desteklemeleri için müracaatlar başlamıştır. Yılsonuna kadar sürecektir. Bu yıl uygulanacak tek fark şudur. 2016 yılında çok yıllık yem bitkilerine müracaat edenler bu yıl da tekrar müracaat etmek zorundalar. Bunları yenilemeleri gerekiyor. Hayvancılıkla ilgili kayıtlarımızda sert kurallarımız var. Vatandaşlarımız dışarıdan hayvan aldıklarında belgelemek zorundalar. İlçe merkezinde de kulak küpesi düşmüş hayvanlar var. Kayıtsız hayvanlar var. Büyükbaş ve küçükbaşla ilgili kayıtların güncellenmesi için yönetmelikler yayınlandı. Yılsonunda kadar bunlar gerçekleştirilecek. İlçe Müdürlüğümüz tarafından tüm işletmeleri gezerek güncellemeler yapılacak. Eğer yapılmasaydı ciddi cezalar vardı. Biz ceza uygulaması yapmadan güncellemeleri yapacağız. Böylece güncel şekilde hayvan sayılarını tespit etmiş olacağız”