İnegöl Belediyesi tarafından 2013 yılından beri KOSGEB işbirliği ile gerçekleştirilen Uygulamalı Girişimcilik Kursu için başvurular alınmaya başladı.
İş kurmak isteyenlere önemli imkanlar sunan 10.Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik kursunun başvuruları 5 Temmuz tarihine kadar Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezinde alınmaya devam edilecek. Kursa kaydını yaptırmak isteyen müteşebbisler, saat 08:30 ile 17:30 saatleri arasında kurs için şahsen başvuru yapabilecekken, kurs için e-devlet üzerinden kayıt yapılacak. Başvuru akabinde kursu verecek eğitmen tarafından mülakatlar yapılacak. Mülakat sonucuna göre Temmuz ayı içerisinde eğitimlere başlanacak. Açılacak olan girişimcilik kursunun diğer girişimcilik kurslarından farklı olarak İnegöl İş-Kur Hizmet Merkeziyle ile ortaklaşa yapılacak olması. Kursa katılmaya hak kazanan çalışmayan kursiyerler İş-Kur tarafından ödenecek olan günlük 20 TL ücreti almaya hak kazanacaklar.
“YENİ İŞ İMKANLARI SAĞLIYORUZ”
Uygulamalı Girişimcilik Kursu hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, “İnegöl Belediyesi olarak İnegöl’ümüzü daha yaşanabilir, modern bir şehir yapmak üzere sürdürdüğümüz asli belediyecilik hizmetlerimizin yanı sıra vatandaşımızın sosyal hayatını renklendirecek ve çeşitlendirecek pek çok proje ile de halkımıza hizmeti sürdürüyoruz. Tabi bu hizmetlerimiz sadece bunlarla sınırlı değil. Güçlü bir ekonomiye sahip olan şehrimizin atılgan, müteşebbis ruhlu, girişimci özellikleri ön planda olan, halkına da yeni iş alanlarında ufuk açacak olan KOSGEB işbirliği ile düzenlediğimiz uygulamalı girişimcilik kursu sayesinde yeni iş kurmaları noktasında rehberlik ediyoruz. Belediye olarak bugüne kadar birçok vatandaşımız için kurs açtık. Bunlardan birisi de KOSGEB aracılığı ile açtığımız girişimcilik kursudur. 2013 yılından beri her yıl düzenli olarak tekrarladığımız kursumuzdan bugüne kadar yüzlerce müteşebbis İnegöllü eğitim almış ve bunlardan bir kısmı projesini hazırlayıp hibe desteği almaya hak kazanmıştır” dedi.
5 TEMMUZ’A KADAR BAŞVURULAR ALINACAK
2017-2018 eğitim döneminde 10.Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik kursunun başvurularını 5 Temmuz tarihine kadar alacaklarını belirten Taban, “Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezinde saat 08:30 ile 17:30 saatleri arasında şahsen başvuru alınacakken kurs için e-devlet üzerinden kayıt yapılacaktır. Başvurular ücretsiz. Başvuru akabinde kursu verecek eğitmen(H. Tülin KARAATLI) tarafından mülakatlar yapılacaktır. Mülakat sonucuna göre 50 kişi eğitim almaya hak kazanacaktır. İlk 25 kişilik grubumuzun eğitimleri 11 -14 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır. İkinci 25 kişilik grubumuzun eğitimleri ise 30 Temmuz ile 02 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanmaktadır. KOSGEB Müdürlüğü tarafından Uygulamalı girişimcilik kursunun süresi 32 saattir. Toplamda 4 gün eğitim verilecek girişimcilik kursunun diğer girişimcilik kurslarından farklı olarak İnegöl İş-Kur Hizmet Merkeziyle ile ortaklaşa yapılacak olması. Kursa katılmaya hak kazanan çalışmayan kursiyerler İş-Kur tarafından ödenecek olan günlük 20 TL ücreti almaya hak kazanacaklardır” şeklinde konuştu.
KATILIM KOŞULLARI
Destekten yararlanmak için ön koşulun Girişimcilik eğitiminin tamamlanması gerektiğine vurgu yapan Taban, “Bu destekten Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlayan Girişimciler yararlanabilir. Girişimcinin başvuru tarihi itibariyle son 1 (bir) yıl içerisinde aynı faaliyet konusunda (Güncel NACE-Ekonomik Faaliyet Sınıflamasında yer alan 4’lü koda göre) şahıs işletmesinin bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca Girişimcinin tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir işletmede %50’den fazla ortaklığının olmaması gerekmektedir. Girişimcinin kuracağı işletme, Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olmalıdır. Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta SGK hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir.”
HİBE VE DESTEKLER
Hibe ve destek unsurlarına da değinen Taban, “KOSGEB onay kurulundan geçen projeler için geri ödemesiz; işletme kuruluşuna 2.000 TL’ye kadar, kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım ve yazılım desteğine 18.000 TL’ye kadar, işletme giderlerine de 30.000 TL’ye kadar hibe verilebiliyor. Ayrıca destek ve geri ödemeli sabit yatırım desteği için 100.000 TL’ye kadar kredi desteği veriliyor. Sabit Yatırım Desteği kapsamında, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak 100.000 (yüz bin) TL destek sağlanmakta. Destek başvurusunda bulunan işletme eğitim, sağlık, finans, eğlence, sosyal hizmetler, tarım ve hayvancılık gibi KOSGEB’in desteklemediği sektörlerde iş kuramayacağını da buradan belirtmek isterim” diye konuştu.
Taban son olarak, “Amacımız; girişimciliğin geliştirilmesini sağlamak ve İnegöl’de kendi işini kurmak isteyen girişimcilere ön ayak olmak. Bu vesile ile açacağımız bu kursumuzun şimdiden tüm müteşebbis ruhlu hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyor, girişimcilikle alakalı kendini geliştirmek ve kendi işini kurmak isteyenleri kursumuza katılmaya davet ediyorum” dedi.