İmar barışı başvuruları sürüyor

Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İmar Barışı başvuruları için son başvuru tarihi 31 Ekim 2018. İnegöl’de kayıt dışında olan yaklaşık 6 bin kaçak yapı, başvurular sonucunda kayıt altına alınacak. Kayıt dışı olması nedeniyle altyapıyla ilgili birçok sorun yaşayan vatandaşlar, imar barışı sayesinde sorunlarının ortadan kalkacak.

Yayınlama: 02.08.2018
653
A+
A-

İNEGÖL’DE 40 BİN BİNA VAR

Son yıllarda İnegöl’de yapılaşmanın artmasıyla konut ve işyeri sayılarında da artış oldu. 2000’li yılların başında İnegöl’de kayıtlı yaklaşık 15 bin ile 45 bin civarında bağımsız yapı bulunurken, 2018 yılında bu sayı yüzde 150’ye yakın arttı. Şuan İnegöl’de kırsal mahalleler haricinde 25 merkez mahallede yaklaşık 40 bin bina ve 120 bine yakın bağımsız birim bulunuyor. Bu binaların ise 6 bine yakını ve 16 bine bağımsız birim ise kayıt dışı. İnegöl’de en fazla kayıt dışı binalar ise Huzur ve Akhisar Mahalleleri ile eski Sırnaz yolu olarak tabir edilen bölgede yer alıyor.

 






İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017’den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurulacak. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. Başvuru tarihi bu yılın sonunda bitecek, hükümet gelen taleplere göre bu süreyi bir yıl daha uzatabilecek. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek. Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3’ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor. Vatandaş her bir dairesini bağımsız birim olarak tanımlayabilecek. İhtilaflı yapılar için hazırlanan bu çalışmada usulsüz uygulamalara izin verilmeyecek. Başlangıç tarihi 31 Aralık 2017 olacak. İmar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar barıştan yararlanamayacak. 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış binaları kapsayan uygulamada, yapı kayıt belgesinin bedeli, konutlar için yapının bina inşaat bedeli ile yapının emlak bedelinin yüzde 3, ticari alanlarda ise yüzde 5 olarak belirlendi. Yapı Kayıt Belgesi, elektrik, doğalgaz ve su aboneliği için istenen yapı kullanım belgesine denk bir belgedir. 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” kapsamında ve 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. Maddesi uyarınca yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilinen düzenlemede başvurular vatandaşlar tarafından kendi şifreleriyle e-devlet kapısı üzerinden devam etmektedir. İmar Barışı ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye, Mevzuata, yardım videoları, başvuru belgelerine, sıkça sorulan sorulara, müracaat kılavuzuna http://imarbarisi.csb.gov.tr/ adresinden ulaşılabilir. Ayrıca vatandaşlarımız, başvuru yapmadan da “Yapı Kayıt Belgesi” ücretini http://apps.csb.gov.tr/imarhesapla adresinden hesaplatabilmektedir.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş