İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nda (İTSO) düzenlenen toplantıda inşaat sektöründe faaliyet gösteren oda üyeleri İmar Barışı konusunda bilgilendirildi. Şehir Plancısı Emre Ünlü, İmar Barışı’nın imar ve mülkiyet sorunu bulunan yapılara yasallık kazandıracağını ekonomik değer sağlayacağını vurguladı.
Oda üyelerinden gelen talep üzerine düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Meclis Başkanı Mahmut Demirtaş, İmar Barışı’na ilişkin düzeleme ile Türkiye’deki 14 milyon sorunlu konut, işyeri, dükkân, fabrika, otel ve benzeri yapıların kayıt altına alınmasının amaçlandığını hatırlattı. Fiilen kullanılan yapıların hukuki haklardan yoksun olduğunu, bunun da milli servet kaybına neden olduğunu belirten Demirtaş, “Hızlı kentleşme, imar planlarının yapılaşmanın gerisinde kalması, rantsal çabalar ve yerel yönetimlerdeki teknik yetersizlikler, imara aykırı yapılaşmanın başlıca nedenlerini oluşturuyor. 1984 yılından bu yana yapılmış ya da halen inşa halinde olan imar ve mülkiyet sorunlu binalar, yasal düzenleme ile ekonomik değere kavuşturulacak. Yapı kayıt belgesi verilerek imara aykırı yapılara yasallık kazandırmayı amaçlayan uygulamayla ilgili üyelerimizi bilgilendirmek istedik” dedi.
VATANDAŞ-DEVLET
İTİLİAFI ÇÖZÜLECEK
Demirtaş’ın ardından söz alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlisi Şehir Plancısı Emre Ünlü, İmar Barış’ına başvuru koşulları, İmar Barışı’nın devlete ve kişilere sağlayacağı ekonomik faydaları anlattı. İmar Barışı’ndan yararlanmak için son başvuru süresinin 31 Ekim, yapı kayıt belgesi bedellerinin yatırılacağı son tarihin ise 31 Aralık olduğunu hatırlatan Ünlü, İmar Barışı’ndan istisna tutulan yapılara da değindi.
YIKIM KARARLARI
İPTAL EDİLİYOR
İmar mevzuatına ve ya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle, vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılmasının ve bu yapılara yasallık kazandırılarak imar sorunlarının çözümlenmesinin amaçlandığını ifade eden Emre Ünlü, düzenlemenin sağlayacağı faydaları şöyle sıraladı: “Yapı Kayıt Belgesi alan binalara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek. İmar Düzenlemeyle, İmar Kanunu kapsamında alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor. Kullanım maksadı değişiklikleri de dâhil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis ediliyor. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor. Ayrıca, Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son buluyor. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alıyor. Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebiliyor”
Ünlü, imar barışına Çevre ve Şehircilik müdürlükleri aracılığı ile ve e-devlet üzerinden başvurulabileceğini belirttiği konuşmasında, yapı kayıt başvuru bedelinin hesaplanması konusunda İTSO üyelerini bilgilendirdi. Ünlü, toplantının sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.